У кишечнику людини є ще один «мозок»

 

 

 

 

Люди можуть вживати вражаюче розмаїття продуктів: від м’ясних жирних страв до зелені й насіння, які обирають вегетаріанці. Наша травна система здатна перетравити майже все і, як виявилося, у неї навіть є власний «мозок». Нове дослідження відкриває таємницю того, як працює «другий мозок» людини.

Система, яка управляє фізичною та хімічною переробкою продуктів харчування, добуванням із них поживних речовин та видаленням відходів, настільки складна, що її можна порівняти з мозком.

Німецький письменник і вчений Джулія Ендерс розповідає у своєму TEDTalk, наскільки мало ми знаємо про роботу «другого мозку».

Як працює «другий мозок»

Ентеральна нервова система (ЕНС) являє собою набір із більш ніж 500 мільйонів нейронів. Де вони знаходяться? У всіх частинах кишечника: у внутрішній оболонці стравоходу, у нижній частині шлунка, у товстій і тонкій кишках, аж до ануса. Ця система не схожа на орган — скоріше це мережа, інтегрована у всю систему.

У ЕНС є всі види нейротрансмітерів, які посилають хімічні сигнали від однієї частини кишечнику до іншої. Її не можна назвати свідомістю, як наш головний мозок, однак без неї ми не змогли б вижити.

Вчені знали про ЕНС, але до недавнього часу не розуміли, як вона працює. Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі JNuurosci, тепер їм вдалося це з’ясувати. Використовуючи мишей, вчені змогли спостерігати «нову картину ритмічного скоординованого нейронного запуску» — як нейрони в ЕНС координувалися між собою для переміщення м’язів навколо товстої кишки, які у свою чергу переміщали частки їжі через кишківники мишей. Миші не потрібно думати «я хочу переварити це», їжа перетравлюється сама.

Звичайно, у організмі є безліч автоматичних функцій, але це — дещо інший випадок. Кишечник не регулюється центральною нервовою системою (ЦНС), хоча зв’язується з нею через блукаючий нерв. ЕНС працює незалежно. Вона може обмінюватися інформацією із ЦНС, але їй не потрібно це робити для того, аби переварити їжу. Це пояснює те, чому ми не повинні приймати їжу в один і той же час кожного дня. Система завжди «включена», але вона працює неактивно, поки ми не їмо. Ця «розумна система» в нашому кишечнику дозволяє активізуватися травному процесу тільки тоді, коли це необхідно, — і тепер ми знаємо, як це відбувається.

«Це перше пряме спостереження за ритмічним процесом в ЕНС», — пишуть дослідники у своїй статті.

Нові відповіді піднімають нові питання

Вчені також помітили, що між процесами перетравлення в ЕНС існує «постійна активність». Як вона функціонує? Поки не зрозуміло. Очевидно, що існує ще чимало загадок у сфері ЕНС.

Захисники здоров’я вже давно говорять про зв’язок травлення з мозком. Ми вже знаємо, що 90% серотоніну в тілі виробляється у спеціальних клітинах у шлунково-кишковому тракті. Звідти ж поставляється і половина дофаміну. І серотонін, і дофамін мають фізіологічну функцію, а також впливають на настрій, коли потрапляють до кровотоку після виходу з кишківника.

Можливо, ЕНС може діяти безпосередньо, впливаючи на наші емоції та душевний стан, проте як це відбувається, ученим ще належить з’ясувати.

Джерело epochtimes.com.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь