Ніжинців просять траву, бур’яни, листя та гілки викидати тільки в контейнери

 

 

 

 

Культурний рівень більшості людей, їх особливості виховання та менталітету, згідно якого вони не дбають та не охороняють навколишнє середовище, засмічують природу, навіть не задумуючись, до чого можуть призвести такі дії або просто повна байдужість до всіх проблем, вимальовує досить сумну картину сьогодення.

Повідомляє Унєніж

Досить часто у Ніжині можна почути вислови на кшталт «Де схочу, там і буду викидати сміття, я ж плачу за вивезення сміття – прибирайте!». Дехто – свідомо, дехто – ні, порушують чистоту у місті та загальний санітарний стан і при цьому зовсім не замислюються ні про що, окрім вирішення своїх особистих справ та проблем, а проблема з тотального засмічення міста була, і, нажаль, залишається.

За бажанням „бути в Європі” чи жити за європейськими цінностями та культурою, ми не поспішаємо вчитись екологічній культурі. Ми тільки мріємо про яскраве майбутнє  та чекаємо його настання, яке неодмінно відбудеться, навіть, якщо нічого не робити чи якщо  сподіватись, що хтось інший буде щось робити за нас.

Немов гриби після дощу, виростають стихійні сміттєзвалища. Великих та малих куп зі сміттям переважно рослинного характеру накидано під парканами, неподалік дороги, як на центральних вулицях, так і в приватному секторі міста, також такі купи періодично з’являються біля майданчиків зі збору твердих побутових відходів.

Механізм засмічення доволі простий. Спочатку на місці звалища з’являється невелика купка трави, листя, гілок, а потім сусіди з почуття «солідарності» починають накладати на цю купку пакети зі сміттям, пляшки, бляшанки та подібне. Досить часто можна спостерігати випадки, коли тільки-но спецтехніка комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства» прибравши та завантаживши стихійно звалене сміття від’їхала від місця прибирання, а мешканці вже несуть нове сміття на старанно прибрану територію біля сміттєвих майданчиків. Нові гори сміття з’являються безперервно й, практично, біля кожного майданчика у місті. Ніжинці, а іноді, й мешканці сіл, що знаходяться поруч, везуть, несуть та викидають упереміш траву, гілки та різне великогабаритне сміття в одне місце і при цьому не замислюються, що вся ця «краса» буде збільшуватись у розмірах і чекати коли вивезуть. Крім тотального засмічення на вулицях, існує велика загроза займання цих куп сміття з перекиданням полум’я на  будівлі, що знаходяться поруч.

Цілком зрозуміло, що мешканцям потрібно кудись дівати обрізані гілки з дерев та кущів, сухе листя, траву, бур’ян, тощо, особливо коли діє заборона на спалювання такого роду відходів, але потрібна елементарна культура викидання цього сміття.

Як один з ефективних способів утилізації відходів з городів та садів – це спосіб утилізації через компостування, який дає не лише можливість отримати цінне біологічне добриво, а й являє собою спосіб природньої утилізації цих відходів.

Якщо скласти до купи кору, гілки дерев, скошену траву, листя та інші органічні відходи, залишивши все це на деякий час у спеціально відведеному куточку, то в результаті все це перепріє та перетвориться на якісний компост, який стане чудовим добривом для будь-яких типів ґрунту. Компост, як губка, відмінно вбирає вологу і добре пропускає повітря, покращуючи структуру верхніх шарів ґрунту. На сухих піщаних ґрунтах він збільшує вміст гумусу та здатність утримувати вологу й поживні речовини. На важких глинистих ґрунтах та чорноземах, компост запобігає утворенню кірки та зменшує висихання поверхні. З компостом ми вносимо в ґрунт багатий комплекс поживних речовин, поліпшуючи умови росту та розвитку рослин. Його використовують для живлення всіх культур, проте особливо ефективним він є на овочевих грядках у відкритому ґрунті або парниках і теплицях.

Іншим способом цивілізованої утилізації таких відходів є акуратне складання їх до контейнерів зі збору ТПВ. При такому способі утилізації у місті не будуть створюватись стихійні сміттєзвалища, а майданчики для збору сміття та територія поряд будуть завжди мати чистий та охайний вигляд. Головне правило такої утилізації рослинних відходів говорить:

ВИКИДАЙТЕ ГІЛКИ, ТРАВУ, БУР’ЯН ТА ІНШУ ДРІБНУ ДЕРЕВИНУ ТІЛЬКИ В КОНТЕЙНЕРИ ТА СЛІДКУЙТЕ, ЩОБ ДОВЖИНА ЇХ СЯГАЛА МАКСИМУМ 60 СМ!

Шановні мешканці! Тільки нашими спільними зусиллями можна не допустити перетворення Ніжина на величезний смітник. Не утворюйте стихійні сміттєзвалища. Подбайте про чистоту свого рідного Ніжина, культуру викидання сміття та про повагу до оточуючих.

Не будьмо байдужими. Любімо природу та наше місто. Зробимо довкілля чистішим!

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь