Психологічна адаптація першокласника (частина 1)

Початок навчального року – хвилююча і важка пора не тільки для маленького школяра, але і для його батьків. І навіть ті діти, які, здавалося б, повністю готові до школи: вони читають, пишуть, рахують і легко спілкуються з однолітками, в більшості випадків зіткнуться з деякими проблемами в перші тижні чи місяці адаптації. А особливі труднощі будуть відчувати діти повільні або непосидючі. Полегшити собі і дитині цей час можна, дотримуючись деяких правил спілкування і виховання.

Як правило, психологічна адаптація триває до 3-х тижнів, а організм до зміни режиму повністю звикає за 2 місяці. Якщо дитина соціально замкнута, їй незатишно в школі або вона не ходила до садочка, адаптація може надовго затягнутися. В такому випадку активна співпраця з приватним або шкільним психологом і, обов’язково, класним учителем, допоможе подолати тимчасові труднощі.

Як психологічно підтримати першокласника?

Реакція на труднощі. Більшість наших станів безпосередньо залежать від реакції на ситуації, що склалися, а у першокласників ще і від реакції батьків на їх поведінку і навчальні результати. Якщо діти стикаються з труднощами в навчанні, багато батьків надмірно турбуються, тим самим засмучуючи дитину і занижуючи її самооцінку. Інша крайність в цьому – впевненість батьків у всемогутності дитини: «Ти краще за всіх! Твої роботи найкращі! Ти зможеш все! »- після такого посилу зникає будь-яке право навіть на мінімальні помилки. Як наслідок, в обох випадках, підвищена тривожність, стомлюваність і небажання ходити в школу. Донесіть до дитини, що помилятися – це нормально. Не помиляється лише той, хто нічого не робить.

Ставлення до оцінок (відміток). Якщо батьки не звертають уваги на позначки вчителя, тим самим вони знецінюють працю дитини. Погані оцінки говорять про те, де треба доопрацювати, а хороші – що все виходить відмінно. Але реагуйте на негативні оцінки правильно – це не характеристика вашої дитини і її розумових здібностей, а тільки результат сьогоднішнього знання і вміння, яке можна (і потрібно) поповнювати і вдосконалювати.

Правильні зауваження. Коли у дитини щось не виходить, варто робити акцент на успіх: «Ось тут у тебе вийшло найкраще!», «З кожним разом у тебе пропис все акуратніше», а не «Знову все криво написано!», «Скільки можна робити неправильно ???». Різниця посилу колосальна, погодьтеся. Ваше терпіння – запорука позитивного результату дитини.

Навчальне навантаження. Багатьом батькам в сучасному світі хочеться, щоб їх дитина була найкраща і найрозумніша, і вони з першого класу записують її до всіляких репетиторів, на секції, гуртки, додаткові заняття … функціональне напруження першокласника зростає в десятки разів у порівнянні з дошкільним безтурботним часом. Дитина не висипається, мозок постійно вирішує якісь непосильні і незвичні завдання, що призводить до втрати уваги і психосоматичних проявів – починаються часті застуди, загальна фізична слабкість і інші проблеми зі здоров’ям.

Є чудова формула, за якою можна розрахувати адекватність навантаження для маленького школяра: від 24 годин (доба) віднімаємо 10-11 годин необхідного в цьому віці сну, 2 години ігор на свіжому повітрі, 2 години на їжу і гігієну, 1 година вільного часу, далі віднімаємо час, витрачений на гуртки і секції, час на дорогу до школи (ін. заняття) / назад, і нарешті той час, що відводите на навчання (в т.ч. школу і виконання домашніх робіт). Якщо після віднімання у вас з’явилося число зі знаком мінус, швидше за все, ваша дитина надмірно навантажена. Всі додаткові заняття та гуртки рекомендується вводити не раніше, ніж з другого класу, коли організм звикне до навчального ритму життя.

І найбільш важливе правило: завжди давайте зрозуміти вашій дитині, що ви любите її незалежно від оцінок і успіхів. Впевненість в цьому надає дітям відчуття безпеки і можливість більш повно виражати себе на уроках і в соціальному житті. Як наслідок, успіхи у такої дитини будуть в рази вище, ніж у дітей, які керуються страхом покарання.

Інші, не менш важливі поради, я напишу в наступній, 2-й частині «Психологічна адаптація першокласника» через декілька днів. А поки – успіхів у навчанні!

У разі виникнення проблем, які вам складно вирішити самостійно, звертайтеся до нас за консультацією.

                                                                                                                              (068) 073-51-95, Ваш психолог, Тетяна.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь