Аварійний будинок у Ніжині “тріщить по швам”. Як його збираються рятувати

 

 

 

 

Мешканці багатоповерхового будинку по вул. Шевченка, 101-а мають непросту ситуацію – їх будинок наразі в аварійному стані.
Мешканка багатоповерхівки розповідає журналістам сайту “Нежатин”: “Жити в ньому страшно, бо ж можна сказати, будинок “тріщить по швам”. Фундамент руйнується. Не хотілось би, щоб наша домівка розвалилась у нас же на очах”.
Повідомляє сайт НЕЖАТИН
Міська влада дане питання не ігнорує і цим тижнем за участі очільників міста відбулись збори мешканців будинку. Присутні на них були міський голова Анатолій Лінник, перший заступник міського голови Григорій Олійник, начальник  УЖКГ та Б Анатолій Кушніренко та керівник КП «СЕЗ» Микола Борисенко. Було вирішено, що бутинок рятуватимуть разом,  співфінасуванням ремонтних робіт по укріпленню фундаменту, встановлення водостоків та виокремлення водовідведення. З міського бюджету буде виділено 80% необхідної суми, решту ж мають зібрати мешканці будинку.
Очільник міста наголосив, що з 1 липня 2015 року набрав чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Управління будинками здійснюється за такими категоріями:
-Управління ОСББ;
-Управління співласників
-Управління управителем, призначеним місцевою владою.
Цей будинок обрав форму управління співвласників, отже самі приймають рішення і несуть персональну відповідальність за утримання будинку. На жаль, будинок один із небагатьох по місту, які перебувають в групі ризику, щодо аварійності. Зважаючи на численні звернення мешканців будинку Державним науково-дослідним та проектно-вишукувальним інститутом «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ» було виконано обстеження несучих конструкцій житлового будинку №101-а по вул. Шевченка та надано технічний висновок, згідно яких необхідно терміново замовити ПВР та виконати роботи по: Реконструкції житлового будинку в частині підсилення фундаментів і відведення поверхневих вод від будинку по вул. Шевченка, №101а в м. Ніжині, Чернігівської області.
На сесії міської ради, було прийняте рішення «Про внесення змін до міської цільової програми підтримки співвласників багатоквартирних житлових будинків та капітального ремонту житлового фонду міста Ніжин на 2019 рік затвердженої рішенням Ніжинської міської ради від 24.04.2019 р. за № 2-54/2019», яким було передбачено співфінасування міського бюджету (80%) та мешканців (20%). З міського бюджету було виділено кошти в сумі 522 тис.гривень на ремонтні роботи.
В ході обговорення шляхів вирішення фінансування та подальших дій, дійшли до висновку, що загальна кількість квартир в будинку – 110. Частина яку необхідно дофінансувати мешканцям складає 104,4 тис. Це по 950 грн. з кожної квартири. Протягом місяця необхідно кошти перерахувати на рахунок головному розпоряднику коштів (УЖКГ та Б).
Керівник КП «СЕЗ» Микола Борисенко пояснив мешканцям, що працівник комунального підприємства пройде по всіх квартирах в будинку, кожному пояснить процедуру перерахунку котів, надасть інформацію щодо робіт, які будуть виконуватися (за бажанням).
У мережі Фейсбук це питання вже починають обговорювати. Ніжинка Наталія Ремизова розпочала дискусію з питання: “Не ліпше було замість того, щоб виділяти кошти на ярмарку, це 1 000 000 гривень та на октаедр, це ще 800 000 гривень, виділити на ремонт та реконструкцію фундаменту будинку (таких будинків в місті 4, так сказали представники міськвиконкому)?
Звісно, під публікацією з’явився ряд коментарів:

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь