Інтерв’ю з ландшафтним дизайнером Ніжина

У Ніжині – новий ландшафтний дизайнер: Наталія Довгаль – уродженка Ніжина. Освіту здобувала у Сумському національному аграрному університеті, де й отримала спеціальність садовопаркове та лісове господарство. Працювала в Сумській області в дослідній станції та в галузі садівництва. Закінчила Інститут садівництва Національної академії аграрних наук, працювала на дослідній станції ландшафтним дизайнером та науковим співробітником по ягідництву. Повернулася в Ніжин, спробувала себе в роботі агронома. Влітку почала працювати ландшафтним дизайнером в КП “ВУКГ”.
 
– Наталія Вікторівна, яким було Ваше перше завдання на новій роботі?

– Завдання стосувалося реконструкції сверу Лисянського. Мною було внесено пропозиції по рослинах у сквері: деякі пересадити і додати кілька нових. Років три тому тут було висаджено багато рослин, але половина з них не збереглася. Також проходило встановлення фонтану, то нині там взалі така собі “каша”. Щоб це впорядкували, я запропонувала закупити і посадити у сквері Лисянського червонолистий клен, додати хвойні, кілька сакур і зробити два невеликих розарії.

Щодо туй, то ми залишаємо всі, тільки одну, яка в незадовільному стані, плануємо пересадити.

– Плануєте поновити розарій у свері Кониського?

– Сквер О. Кониського виходжуємо, як можемо. Розарій там не приживається. Навесні небайдужі представники громади висадили там троянди, але належним доглядом не забезпечили, вони потрапили мені до рук у занедбаному стані. Зараз ми їх підлікували. Щодо оновлення цього скверу є багато пропозицій, але він запланований як сквер троянд. Повесні частково внесемо сюди зміни й гарно було б додати газон.

– Ви, як ланшафний дизайнер, бачите в майбутньому на центральній площі міста ялинки та туї, питання  подальшого існуванням яких уже підіймалося?

– Життя йде вперед і вимагає вносити щось нове. Моя думка така: деякі туї можна видалити, а ялинки, можливо, залишити. Туї – у плачевному стані, вони викривлені,  менш витривалі до загазованості, не витримують посухи, вимагають частого поливу. Ці дерева вже сформовані,  30 метрів заввишки, вони тягнулися до світла, тому не зовсім рівні. Пересадження – це малоуспішний процес, тож або залишати, або міняти на нові вічнозелені. Можна взяти високоякісний посадковий матеріал із землею і посадити на заміну цим ялинкам. Це питання вирішується. Над питанням реконструкції площі я ще не працюю, та й кошти на це ще виділені. У будь якому випадку там буде зелена зона, дерева,  декоративні чагарники і частково квітники. Щодо останніх, то з Європи до нас іде тенденція замінювати однорічні на багаторічні насадження. У Ніжині квітники обробляють три квіткарки і один майстер квітника.  Чорнобривці, петунії, гератум – все на власному ентузіазмі. Хочеться, щоб був свій посадковий матеріал, для цього треба реконструювати теплицю, або зробити нову. Так, нам передали теплиці у користування, але вони у вкрай занедбаному стані.

 Гоголівська також просить реконструкції. Таке є у Ваших планах? І що чекає на наші славнозвісні каштани?

– На Гоголівській першочергово потрібно замінити тротуар. Щодо каштанів по цій вулиці, то вони хворі, їх пошкоджує міль. Можливо навіть їх залишити, але тоді потрібно реконструювати всю зелену зону, біля дерев встановити спеціальні решітки, забезпечити їм доступ вологи. Потрібна спеціальна техніка, щоб обробляти і лікувати  дорослі каштани. Моя відповідь така: поки що нехай ростуть.

– Над чим будете працювати найближчим часом?

 
– Найближча робота – в сквері Лисянського. Якщо звідси буде пересадка деяких рослин, то пересадимо їх до скверу Люби Губіної, там не вистачає рослинності. Пересадимо катальпи, тепер вони не вписуються в проект, та деякі кущі. Також будуть внесені зміни в парк Незалежності: біля нещодавно встановленого пам’ятника треба  підсадити хвойних і квітучі кущі.

У сквері Театральному потрібно покласти плитку, підсадити декоративні форми клена, ведмежий горіх (деревовидну ліщину), додати кущів, все врівноважити і вивести туди полив.

Хочеться осучаснити центральну частину міста, зокрема бульвар Шевченка та Гоголівську в сукупності з ремонтом тротуарів. Намагатимемось невеликими кроками це робити. Зазначу, що у Ніжині небагато таких об’єктів. Місто невелике, зробити його гарним не вимагає чимало затрат. Але все потребує офіційно оформлених документів. Перед тим, як робити реконструкцію чи реставрацію, треба зробити вихідну документацію, паспорти скверів-парків, реєстр рослин.

– Окаедр вписується в дизайн Ніжина?

– На мою думку, доцільніше було б його встановити на бульварі Шевченка, там, де зараз розміщено так званий сухий фонтан (навпроти універмагу). Але ж бульвар також чекає на реконструкцію… А біля вже визначеного місця встановлення окаедра варто змінити плитку, щоб конструкція вписувалося в загальну концепцію площі.

– Які цікавинки з інших міст Ви хотіли б запровадити в Ніжині?

– Дуже подобаються зелені посівні газони, які б не завадило посіяти в усіх скверах Ніжина, також потрібно забезпечити систему автополиву цієї трави. У парках та скверах я б запропонувала встановити малі архітектурні форми у вигляді різних цікавих фігурок, а також у жарку погоду користувались би популярністю питні фонтанчики.

 З чим би Ви хотіли звернутися до ніжинців?

– Усі хочуть бачити поруч красу, але вона багато в чому залежить від нас самих. У ніжинців має бути свідомість і повага до проведеної роботи, щоб ми не думали, де встановити  камеру, а йшли і милувалися містом.

Хочу поділитися задумом… Можливо, найближчим часом я запущу флешмоб: ніжинці! По можливості, поділіться чимось красивим і квітковим, а я зберу і посортую по об’єктах. Так разом ми будемо творити в місті красу.

Спілкувалася Валентина Пильник
http://www.mynizhyn.com

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь