Міносвіти розповіла про збільшення зарплат освітянам

 

 

 

 

Нова міністр освіти Ганна Новосад поділилась планами на Нову українську школу та запуск фінансування університетів на основі показників якості. Також глава МОН розповіла про об’єднання закладів профосвіти, цифровізацію, збільшення зарплат освітянам і наукову сферу.

Ключові тези з інтерв’ю Новосад виданню «Українська правда»:

Міністерство не планує сходити з курсу Нової української школи (НУШ). «Нова українська школа буде збережена як пріоритет… Як можна скасовувати те, що має величезний суспільний запит, до певної міри сформовану суспільну довіру».

Реформу середньої освіти слід прискорити, але як це зробити, поки не знають. «Пришвидшити НУШ – це спробувати пришвидшити початок як базової, так і старшої профільної школи. Однак поки немає відповіді, як ми це будемо робити». Реформа базової школи почнеться через 3 роки, а перший 10 клас НУШ хочуть реалізувати у 2027.

Цифровізація та діджиталізація полягає у комп’ютеризації шкіл та розширенні доступу до інтернету. «За статистикою, є близько 700 шкіл, які на 1 січня цього року не мали доступу до інтернету, а майже 9 тисяч мали дуже низьку швидкість. Треба почати з базових речей – з інтернету, з наявності ґаджетів». Також слід розвивати ринок електронних підручників.

Дошкільна освіта. Потрібно ухвалити новий закон про дошкільну освіту та підняти оклади вихователям. «Є тренд, що все більше країн звертають увагу на дошкільну освіту як на обов’язковий елемент успішного майбутнього розвитку дитини. Ми б хотіли почати зміни в цій сфері». Проблемою є те, що міністерство не впливає на кількість дитсадків.

Постанову про збільшення зарплати для освітян від 20 до 70% з 2020 року складно реалізувати, бо не вказано джерел коштів. «Чому постанова не врахована в проекті Бюджету – якби у документі сказали, з яких джерел можна взяти ці десятки мільярдів гривень, було б легше». До  2025 найменший посадовий оклад педагога сягне 4 прожиткових мінімумів.

Професійна освіта. Заклади зі схожими профілями в одній області будуть об’єднувати та стимулювати процес із субвенції. «Зараз у нас понад 700 закладів професійно-технічної освіти. В межах проекту з ЄС маємо подивитися, які заклади і де перетинаються своїми профілями, сідати з ними і думати, як можна стимулювати об’єднання».

До фінансування професійно-технічної освіти хочуть залучити нових кредиторів.. «Ми дуже б хотіли перевернути піраміду, коли у нас величезний відсоток іде в заклади вищої освіти, а всього 30% іде до закладів професійної освіти». Інвестувати слід у меншу кількість профтехучилищ, акцент – на багатопрофільних центрах.

Вища освіта. До кінця року підготують закони про фінансування університетів та держзамовлення на базі показників якості. «Ми хочемо, щоб на фінансування впливали показники працевлаштування випускників, якість наукової діяльності університету, присутність у міжнародних рейтингах тощо».

Працевлаштування випускників стане важливим індикатором для визначення обсягу видатків, це стимулюватиме і оновлення освітніх програм у вишах. «Якщо університет випускає випускників, які без проблем працевлаштовуються у кращі компанії, є популярними серед хороших роботодавців і це відслідковує система, ми бачимо, що цей університет має класні програми, які відповідають ринку праці, тут хороші викладачі, це показник якості».

Найкращих викладачів варто мотивувати матеріально. «Якщо ви дійсно класний викладач, мали стажування за кордоном… ми маємо мати можливість дати вам кращу зарплату, ніж тому педагогу, який просто відбуває лекції».

Ректор повинен виконувати показники якості. «В контракті кожного ректора має бути чіткий перелік KPI (ключові показники ефективності – ред.), які він має досягати. МОН має моніторити». Інструмент виборів ректора буде оновлено, оскільки освітяни та студенти не активні і обирають тих самих.

Для молодих науковців слід зробити вигідні умови праці в Україні. «Політика уряду має бути спрямована на багатоканальне фінансування наукових колективів, завершуючи максимально дебюрократизованими процедурами проведення досліджень». Плагіат  – задача НАЗЯВО,  а імітація науки не отримає гроші.

Нагадаємо, Ганна Новосад була призначена Верховною Радою на пост міністра освіти та науки на першому засіданні. Очільниця МОН була обрана від партії «Слуга народу» та раніше вже працювала у міністерстві.

https://ua.news

Читайте також:

Ганна Новосад: що відомо про нову очільницю Міносвіти – https://24tv.ua/ganna_novosad_biografiya_shho_vidomo_pro_ministra_osviti_ukrayini_n1198991

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь