Реформа охорони здоров’я може зупинитись? МОЗ б’є на сполох

 

 

 

 

Гончарук відповів, що нині вивчають ситуацію.

Працівник Міністерства охорони здоров’я звернулися із відкритим листом до прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Там ідеться, що нове керівництво хоче звільнити ключових працівників МОЗ, які втілювали реформу охорони здоров’я, і це, мовляв, ставить під загрозу продовження цієї реформи.

“Тиск на керівництво директоратів – приклад політичних репресій. Тобто, для того, щоби вам запропонували звільнитись “по-хорошому”, достатньо просто мати власну думку і силу захищати закон і зміни, які мають стати відчутними для всіх українців якомога скоріше. Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати “по понятіям”. Українці мають право знати, що дії керівництва всередині міністерства кардинально відрізняються від того, що потрапляє в публічні заяви”, – ідеться у відкритому листі.

Працівники МОЗ зазначають, що попри публічні запевняння влади щодо продовження реформи охорони здоров’я, останні три із половиною тижні “робота міністерства фактично паралізована:

– не підписуються навіть документи щодо закупівель та поставки ліків для важкохворих пацієнтів;

– блокуються закупівлі машин екстреної медичної допомоги в пілотних регіонах, через це вони в наступні роки не зможуть закупити машини екстренки, зокрема Донецька область, де ведуться бойові дії;

– призупинено процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, ОХМАТДИТ, Інститут дитячої кардіології ім. Ємця. Послуги у цих закладах мають від 2020 року стати доступними для всіх у межах Програми медичних гарантій згідно із законом “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”;

– блокуються всі нормативні акти, які необхідні для вчасного запуску наступного етапу медичної реформи на вторинці і третинці (на рівні амбулаторної та спеціалізованої медичної допомоги);

– блокуються всі нормативні документи та рішення для нормальної роботи Національної служби здоров’я – це забезпечення нормальної роботи та фінансування понад 1000 медичних закладів первинки та програма “Доступні ліки”;

– не затверджується реєстр цін на Нацперелік, що дозволить уникнути завищення цін на лікарські засоби, які закуповуються медичними закладами самостійно через систему Prozorrо, завдяки якому заклади зможуть забезпечити більше безоплатних ліків для своїх пацієнтів під час лікування в стаціонарі”.

“Кожен із нас приходив на державну службу, щоб служити інтересам наших громадян, а не інтересам тієї чи іншої політичної сили. Ми хочемо незалежно та професійно виконувати свої посадові обов’язки в межах та у спосіб, передбачений законодавством України та Конституцією України. Ми не боїмося жодних аудитів чи перевірок, оскільки впевнені у прозорості та професійності нашої роботи”, – ідеться в листі.

Працівники МОЗ звернулися до прем’єр-міністра Олексія Гончарука з проханням стати посередником у діалозі у найбільш стислі терміни для продовження реалізації медичної реформи.

Відповідь глави уряду не забарилася.

“Працівники Міністерства охорони здоров’я звернулись до мене з відкритим листом, щоб привернути увагу до проблеми всередині міністерства. Ми уважно вивчаємо ситуацію. Я поважаю право на висловлювання своєї позиції кожного працівника МОЗу. Впевнений, що жодна чесна, професійна та компетентна людина не має бути звільнена з посади без належних підстав. Так само не маю жодних сумнівів щодо професійних якостей нової очільниці міністерства Зоряни Скалецької. Наскільки я знаю, пані Скалецька зараз у відрядженні в Нью-Йорку, де бере участь у засіданні Генеральної асамблеї ООН. Впевнений, що після свого повернення, пані Зоряна знайде шляхи вирішення проблеми всередині МОЗу”, – написав у Facebook прем’єр.

Раніше “Українська правда. Життя” опублікувала аудіозапис, на якому новопризначений заступник міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук (до цього був лікарем-хірургом в Інституті Шалімова) запропонував написати заяву на звільнення гендиректору Директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій. Вона йому відмовила. Після цього заступник міністра вирішив зібрати працівників директорату. На нараду прийшли приблизно 50 осіб, серед яких державні експерти та керівники експертних груп з Директорату медичних послуг, Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції та Директорату громадського здоров’я. Більшість присутніх на нараді прийшли працювати в МОЗ в останні три роки в рамках реформи державної служби.

Джерело: ТСН

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь