Чому озеро в ніжинському парку стало рожевим?

 

 

 

 

Час від часу в Ніжині трапляються аномальні явища. Та ось вже декілька років поспіль вони пов’язані з водою. У березні 2017 року колір на рожевий змінило Ніжин-озеро. Тоді ЗМІ писали: “Жителі провулку Пархомівський побачили дивну картину. Ніжин-озеро стало рожевого кольору. Дохлої риби на поверхні немає, проте водойма має неприємний запах, до того ж вже близько року”.

Повідомляє сайт Нежатин

Пізніше воду проаналізували за одинадцятьма параметрами. Всі показники були в нормі, лише перевищено вміст сульфатів у воді. За оцінками фахівців, збільшений вміст сульфатів свідчить лише про те, що у навколишніх господарствах використовуються засоби, що їх містять, а рештки потрапляють в озеро зі стічними водами та опадами. Однак це не становить загрози для людей та навколишнього середовища.

Цієї осені забарвлення змінило озеро в Графському парку. У соцмережі Фейсбук ніжинці обговорюють це явище, і б’ються в здогадках: “Що ж на це вплинуло?”

Журналісти сайту “Нежатин” відвідали парк та зафіксували дане явище. По факту: вода дійсно рожевого кольору, неприємного, різкого запаху вода не має, жабки стрибають, дохлої риби не помічено. Отже, виходячи з цього, екологія в нормі.

У сусідній водоймі, де рибалки часто ловлять рибу, колір вода не змінила. Ніжинець, який саме рибалив, розповів, що в явищі рожевої води нема нічого дивного, час від часу, навесні або осінню це трапляються. Є припущення, що в воду з землі виділився газ, і вступивши в хімічну реакцію, зафарбував воду.

Ніжинські екологи також не б’ють на сполох з цього приводу. Однією з найчастіших причин, чому вода у водоймах стає рожевого кольору — є активне цвітіння бурих водоростей.

Та рожеве в Ніжині не лише озеро, але й пилок у повітрі. 2 жовтня на депутатській комісії з питань законності піднімалось це питання. Головуючий Олег Щербак повідомив, що наразі кількість скарг від населення зростає на рахунок червоного пилу, що вкриває дороги, машини, випрану білизну, вікна. У людей погіршується самопочуття. Є припущення, що цей пил утворюється в процесі сушіння кукурудзи, обробленої хімічними речовинами. Зазначимо, тиждень тому ця проблема обговорювалась на засіданні сесії міської ради. Тоді була інформація, що на це явище і скаржилися здебільшого ніжинці, які проживають в районі зупинок “Сільмаш” та “Молодіжна”. Наразі відчувають вплив пилу й жителі Третього мікрорайону.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь