Гоголевий виш має 200-літню історію

 

 

 

 

У 2020 Ніжинський державнйи університет святкує поважний вік: 200-річчя своєї діяльності.

Повідомляє сайт “Нежатин”

Цей славетний виш виховав у своїх стінах  багатьох випускників, які стали спеціалістами у різних сферах, а також видатними, відомими людьми не тільки на Україні а  й далеко за її межами.  Продовження освіти у вищих навчальних закладах України – це те підгрунтя, де можна оволодіти сучасними професіями навколишнього ділового світу.

4 вересня 2020 р. виповнюється 200 років від початку діяльності Ніжинської вищої школи – Гімназії вищих наук князя Безбородька, історичним правонаступником і спадкоємцем якої є Ніжинський державний
університет імені Миколи Гоголя.

Історична довідка (https://uk.wikipedia.org):

На початку XIX століття український поміщик, князь Ілля Андрійович Безбородько, виконуючи волю померлого брата Олександра Андрійовича Безбородька, почав будувати Ніжинську гімназію вищих наук, місцем для останньої було обрано садибу Безбородьків на правому березі Остра в місті Ніжині. Головний навчальний корпус будував (1805—1817 pp.) академік архітектури Луїджі Руска (італ. Luigi Rusca), і 1820 року відбулося урочисте відкриття гімназії, за статутом прирівняної до університету.

Старий корпус університету – це монументальна триповерхова споруда з фасадом в 12 струнких білих колон. Корпус поставлено «покоєм», тобто літерою «П» у плані, головним фасадом на схід.

В правому крилі старого корпусу три зали займає картинна галерея університету. Один із її залів присвячений творчості Сергія Шишка, який був частим гостем цього навчального закладу і протягом 1982—1984 подарував йому 36 власних творчих робіт.
Це одне з найбільших державних зібрань живописних полотен цього художника. Унікальність даної колекції полягає в тому, що тут представлені картини різних етапів творчого зростання та розвитку митця. Є в колекції ранні роботи, присвячені Ніжинському вузу («Ніжинський педінститут», 1940, «Парк біля інституту влітку», 1939); картини 1950-1960-х («Дощ над Дніпром», «Весна», 1954, «Прояснюється», 1958), і полотна більш пізнього періоду («Над тихим Пслом», 1971, «У парку імені Ватутіна» 1975).[3]
Фото із соцмереж

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь