Легенди про Ніжин (перекази, історичні довідки, цікавинки)

 

 

 

 

У 1663 році в Ніжині проходила знаменита “Чорна Рада” – рада Українського і Запорізького козацтва, на якій зібралося більше 40 тис. воїнів. В ході виборів гетьманом був проголошений  Іван Брюховецкий.

Повідомляє сайт «Нежатин»

За переказами місцевих жителів, назва “Ніжатин” сталася ще за часів монголо-татарских нападів. Усі чоловіки були в походах, а коли повернулися, то побачили не кошені (не жаті) ниви пшениці. Ось так, нібито, і сталася  назва “Ніжатин”.

Ще одна легенда свідчить, що в Ніжині в одному з монастирів провела останні дні свого життя – Мотря Кочубей – улюблена жінка Івана Мазепи. А ще перекази давнини свідчать про те, що Соловей Розбійник сидів між Києвом і Черніговом, і якщо прикинути відстань та місце розташування – не виключно, що це був Ніжин.

 Український науковець, історик, доктор історичних наук, професор Ніжинського державного університету імені М. Гоголя  Євген Луняк розповідає, що однією з найяскравіших легенд Ніжина є переказ про ніжинських козачок.

Ця історія свідчить про те, що коли в 1708 р. до Ніжина наблизилися війська шведського короля Карла ХІІ – місто залишилося без захисників, оскільки козаки Ніжинського полку в цей час перебували в іншому місці.

Зважаючи на те, що шведи досить легко могли б оволодіти Ніжином, дізнавшись, про відсутність тут сильної залоги, ніжинські жінки одягли чоловічий одяг, козацькі шапки, взяли до рук зброю, а то й просто палиці, й стали на мурах Ніжина.

Загарбники, наблизившись сюди й побачивши на мурах багатьох захисників, побоялися штурмувати це укріплене місто. Таким чином, Ніжин уник захоплення та пограбування.

У подяку за цю мужню акцію цар, начебто, дав ніжинським жінкам особливий привілей, що дозволяв їм носити чоловічий одяг і козацькі шапки.

Також, у Ніжині розташована Воздвиженська церква. Саме в ній, за народними переказами, відбувалися події, описані Миколою Гоголем, котрий дуже любив цю церкву, в повісті “Вій”.

В Ніжині в 1891 р. народилася відома балерина Ольга Хохлова, дружина всесвітньо відомого художника Пабло Пікассо.

В 1769 р. в Ніжині народився Петро Вітгенштейн, майбутній фельдмаршал, якого називали “переможцем Наполеона”.

Із села Липів Ріг походила Ликерія Полусмак, останнє велике кохання Тараса Шевченка і його єдина офіційна наречена, весілля з якою було ним сплановане на осінь 1860 р. З різних причин цей шлюб розладнався. Після розриву з Ликерією Шевченко захворів і невдовзі помер.

 

Фото з архіву

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь