Вчетверте «Литаври» зазвучали в Ніжині та відзначились приїздом Василя Шкляра. Фото

 

 

 

 

Із 9 по 11 жовтня 2019 року в Чернігові, Ніжині, Корюківці, Бахмачі, Острі (Козелецького району) та Седневі проходить ІІІ Міжнародний фестиваль інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Lуtavrу».

Цей масштабний літературно-мистецький захід зазвучав у Ніжині цьогоріч ще голосніше. Проходив він одночасно на базі багатьох локацій. Взяло участь у фестивалі понад 60 учасників, Витворами свого пера ділились сучасні письменники, літературознавці, журналісти України та закордону у міських школах, ліцеї, університеті, в бібліотеках та музеях.

Досить багато бажаючих, серед яких зокрема молодь, змогли насолодитися сучасною світовою літературою. Цьогоріч крім класиків та молодих авторів української літератури були відомі митці з Польщі, Литви, Хорватії, Білорусі, В’єтнаму, Туреччини, Грузії, Чехії, Румунії, Греції, Великобританії, Сербії.

Мета фестивалю – просвітницька.

Як зазначає натхненниця та топ-менеджер фестивалю «Lуtavrу» Тетяна Винник – ми багаті словом і воно має живим. «Lуtavrу» допоможуть привертати увагу дітей та молоді до читання, ознайомлювати із сучасною українською та зарубіжною літературою. Зараз дуже важливим є зберегти цінність книги і просунути її у сучасне культурне молодіжне середовище, робити модними та популярними традиції сторітаймів, створювати живий діалог читача та письменника.

“У Ніжині цьогоріч фестиваль «Lуtavrу» зазвучали ще голосніше. Ми ще більше залучили відомих письменників сучасності не лише України, а й закордону. Літературне слово сіється від малого до великого. Письменники відвідують дитячі садочки, школи та вищі навчальні заклади. Почути, перейнятись і надихнутись може кожен. Ми даємо поштовх полюбити літературу і долучитись до її безмежності, ставши частиною поціновувачів писемного мистецтва”, – наголошує головний організатор Тетяна Винник.

І це вдалось. Журналісти сайту «Нежатин» особисто відвідали презентацію книг відомого українського письменника Василя Шкляра. Знаний він не лише своєю творчістю, але й принциповою позицією. Відтак у 2011 році лауреат Шевченківської премії, автор відомого роману “Залишенець. Чорний Ворон” Василь Шкляр відмовився від нагородження його Шевченківською премією. Він попрохав Януковича перенести нагородження.

“Шановний пане президенте! Засвідчую Вам свою повагу і прошу Вас врахувати в указі з нагоди нагородження лауреатів Шевченківської премії моє прохання про перенесення нагородження мене Шевченківською премією на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника”, – заявив Шкляр.

“Поки при владі є Дмитро Табачник, я не зможу прийняти премію”, – додав письменник.

Фестиваль “Литаври” став гарним приводом для Василя Шкляра відвідати перший раз у своєму житті Ніжин та презентувати свої відомі повісті та романи, які захоплюють тисячі українців.

“Трощина”, “Чорний ворон”, “Чорне сонце”, “Самотній вовк” – ці романи письменник писав надихаючись реальними подіями, передаючи почуття реальних людей, і події, які змінили історію. Чесно і відверто – головні принципи Василя Шкляра. Звертаючись до присутніх, він наголошував, що не прихильник фантастики. Він заглиблюється в історію і передає її відтінки, захопливі події та спостереження за людськими вчинками.

Не оминув письменник і гоголівську тематику. Символічною була презентація в стінах Гоголевого вишу книги “Тарас Бульба” в перекладі В. Шкляра. Це віднайдений скарб Миколи Гоголя, який переклав Василь Шкляр за першотвором, який побачив світ 1835 року у збірці Миколи Гоголя “Миргород”.

“Чому у творах так багато прикметника “чорний”. Що для вас особисто означає цей колір?” – поцікавилась у письменника ніжинська студентка.

Василь Шкляр, даючи відповідь на запитання зазначив, що для нього цей прикметник має багатозначний зміст. Це глибокий колір, який демонструє силу, боротьбу, нескореність – Українську Світлу Силу.

Треба зазначити, що в грудні цього року в кінотеатрах України вийде фільм  студії «1+1 production» за його романом «Залишенець. Чорний ворон».

Ректор НДУ ім. М. Гоголя відзначив, що даний фестиваль вже став гарною традицією і для Ніжинського вишу та подякував за просвітницьку роботу організаторам та учасникам “Литавр”.

Організатором ІІІ Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Lуtavrу» є громадська організація “Центр новітніх ініціатив та комунікації” (м. Ніжин).

Тетяна Винник наприкінці презентації висловила подяку всім, хто долучився до організації фестивалю та вручила Подяки міському голові Анатолію Ліннику, начальнику управляння Станіславу Крапивянському. директору Ніжинського лісгоспу Юрію Болоховцб, депутатам міської ради Олександру Шалаю та Ігорю Шалаю, депутату обласної ради Сергію Охоньку, який у свою чергу відзначив рівень фестивалю і подякував за те, що літературне слово популяризується і сіється в серця молоді. Допомогли у реалізації фестивалю і ніжинські підприємці Валерій Козирєв та Станіслав Прощенко.

Заключним етапом фестивалю стали поетичні читання в кав’ярні “Gogol Point”, де свої твори представили Павло Вольвач, Ірина Адруг, Тарас Федюк, Ольга Ольхова, Анвар Деркач, Ірина Венжик, Наталка Гомель, Іскра Пенева, Ірина Цілик, Людмила Дяченко, Сашко Обрій.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь