Закривають Прилуцьку тютюнову фабрику: більше тисячі працівників залишаться без роботи

 

 

 

 

Сьогодні стало відомо, що компанія British American Tobacco (BAT) планує повністю припинити виробництво в Україні та закрити Прилуцьку тютюнову фабрику. Якщо це станеться, близько 1200 людей, що зараз працюють на фабриці та обслуговують виробництво, втратять робочі місця. Причина цього – прийнятий Верховною Радою законопроект №1049, поправки до якого роблять тютюнове виробництво в Україні нерентабельним. За таких умов, за словами керівників компанії, BAT буде змушений закрити виробництво в Україні.З цієї ж причини про наміри закрити свої українські фабрики повідомили й інші міжнародні тютюнові компанії – Philip Morris International (PMI), Japan Tobacco International (JTI) та Imperial Tobacco (IT). Тож, якщо законопроект №1049 вступить в дію, Україну покинуть одразу чотири великі міжнародні компанії.

Що буде, якщо “тютюнові гіганти” підуть з України

1. Закриються 4500 робочих місць

 Компанії BAT, PMI та JTI очолюють рейтинг найкращих роботодавців України. Якщо вони будуть змушені закрити виробництва в Україні, більше чотирьох тисяч людей втратять роботу. Варто зауважити, що це не просто робота. А саме ті робочі місця, які поки ще є рідкістю в Україні – з офіційним працевлаштуванням, повністю білою зарплатою, медичним страхуванням для працівників та членів їх родин, оплачуваними відпустками та лікарняними.

2. Постраждає державний бюджет

4 з 10 найбільших платників податків в Україні – це міжнародні тютюнові компанії, що ведуть свій бізнес легально, “по-білому” та без тіньових схем. У 2018-му році ці виробники в сумі сплатили 48 млрд гривень податків до державного бюджету. Частина податків також надходить до міських бюджетів тих міст, де розташовані фабрики – Прилуки, Кременчук, Харків, Київ. За оцінками експертів, найбільше від закриття заводів постраждають Прилуки та Кременчук. Компанія ВАТ інвестувала в модернізацію Прилуцької тютюнової фабрики понад 520 млн дол. США та є найбільшим у Чернігівській області платником податків.

112.ua

3. Українські курці змушені будуть перейти на “пальонку”

Закон 1049 підвищує обов’язкову націнку дистриб’юторів, оптовиків та роздрібників на сигарети і тим самим змушує виробників підняти ціни на сигарети на 10-15 грн. Причому нічого з цих грошей не потрапить до бюджету. Усе осяде в кишенях посередників, оскільки це не податок, а просто корупційна схема для збільшення доходів роздрібних мереж, представники яких обрані народними депутатами.

Хто окрім торгових мереж виграє від нового закону? Львівська тютюнова фабрика, яка, уникаючи сплати податків, незаконно зареєструвала свої сигарети як сигарили. Це підприємство також сумнозвісне виробництвом підробок відомих марок на своїх конвеєрах.

Тож, коли ціни на якісні, сертифіковані та легальні сигарети зростуть на 10-15 грн, більшості курців не залишиться нічого, окрім як перейти на низькопробні підробки, вироблені з неперевіреної сировини та без дотримання державних стандартів безпеки.

Раніше BAT анонсував, що переносить центральний офіс у Східній Європі з України до Румунії. Як повідомили в київському офісі ВАТ, таке рішення зумовлене, серед іншого, непрогнозованою фіскальною та регуляторною політикою українського уряду.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь