На Ніжинщині тривають заходи із виявлення фактів незаконної вирубки лісу

 

 

 

 

На території Чернігівської області тривають заходи із виявлення фактів незаконної вирубки лісу

Ніжинська поліція нагадує про те, що на рівні з колегами по області, у посиленому режимі працює над виявленням і припиненням незаконної вирубки лісів на території обслуговування відділу.
Виявлення та розкриття фактів таких незаконних вирубок відбувається кількома способами:
1) під час патрулювання вулиць міст і сіл, автомобільних доріг районного та обласного значення. Тоді наряди ГРПП перевіряють у водіїв вантажівок, що перевозять лісо продукцію, документи, які підтверджували б законність походження деревини та факт її придбання у встановленому порядку.
2) Спільними з лісовою охороною ДП «Ніжинське лісове господарство» екіпажами перевіряються лісові масиви, захисні лісосмуги, з метою спіймати «чорних» лісорубів на гарячому, з пилою в руках.
3) Під час реагування на повідомлення громадян про підозрілий шум, ніби-то від роботи бензопил, що доноситься з лісу, або від представників лісгоспів, про вже виявлені ними ділянки з незаконно спиляними деревами.
Вважаємо за доцільне пояснити громадянам, за які саме дії пов’язані з незаконною вирубкою лісу настає кримінальна відповідальність і яка порубка є незаконною.
Згідно ст. 246 КК України, незаконною є порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, якщо це заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах.
Як бачимо, кваліфікація на пряму залежить від статусу лісового масиву де вчинено вирубку, адже у разі спилювання дерев у заповіднику, чи на території природно-заповідного фонду – заподіяна шкода не повинна бути істотною. У такому випадку досить одного спиляного дерева.
Що є предметом даного злочину. Відповідальність настає за незаконну вирубку дерев і чагарників, які ростуть у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду. За ст. 246 кваліфікуються посягання на сироростучі (живі) дерева і чагарники, які знаходяться на пні (не відділені від коріння), у т.ч. порубку сіянців, саджанців, підліска.
Під порубкою розуміються:
1) повне відокремлення дерева або чагарника від кореня будь-яким способом (спилювання, зрубування, повалення транспортним засобом тощо);
2) викорчовування – видалення деревостану з корінням;
3) пошкодження дерева або чагарника до стану припинення росту (наприклад, відокремлення основних гілок від стовбура дерева, глибокі насічки на стовбурі дерева).
Порубка є незаконною, якщо вона здійснюється:
а) без спеціального на те дозволу, який посвідчується відповідним документом (лісорубним квитком, ордером), виданим уповноваженим органом;
б) за наявності дозволу, але з недотриманням передбачених у ньому умов стосовно місця, способу і строків порубки, кількості і порід дерев та чагарників (вирубування цінних і рідкісних дерев та чагарників, занесених до Червоної книги України, хвойних насаджень, наданих для заготівлі живиці, до закінчення строку підсочки тощо);
в) за наявності дозволу на проведення суцільної санітарної рубки, але без дотримання обмежень, встановлених щодо площі, строків, технологій проведення робіт.
Маючи інформацію про кількість спиляних сиро ростучих чи сухостійних дерев,їх породу та діаметр стовбура – обраховується розмір шкоди, спричиненої такою вирубкою. Законодавець вважає поняття «істотна шкода» оціночним, і вона не залежить лише від прямих, матеріальних збитків. Потрібно у кожному конкретному випадку враховувати вартість, екологічну цінність (наприклад, занесення дерева або чагарника до Червоної книги України), кількість незаконно вирубаного лісу, розмір шкоди, завданої довкіллю й обчисленої за відповідними таксами.
Для прикладу, збитки від порубки 7 сироростучих дерев породи «сосна» діаметром стовбура від 20 до 30 см. становить близько 50 тис. грн.(!)
Санкція ст. 246 КК України передбачає альтернативні види покарання: штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.
Окрім цього, слід враховувати обов’язковий цивільний позов про стягнення в дохід держави збитків спричинених незаконною порубкою лісу, а це,як бачите, десятки тисяч гривень.
Якщо шкода судом не визнається істотною, винна особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності за ст. ст. 65, 65-1, 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Сектор моніторингу Ніжинського відділу поліції

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь