Надважлива книга для історії Ніжина побачила світ. Фотофакт

«Нариси Ніжина козацької доби» – Саме таку назву мала книга презентована в Ніжині 17 жовтня. Видання побачило світ з нагоди 370-річчя Ніжинського козацького полку, свят Покрови, Дня Козацтва та Захисника Вітчизни.

Повідомляє НЕЖАТИН

Детальніше про книгу ми розпитали у її авторів: історика, директора Бібліотеки та Музею рідкісної книги Ніжинського держуніверситету  Олександра Морозова та завідуючого відділу історії м. Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею Романа Желєзко.

Ініціатор видання збірника Олександр Морозов, відповідаючи на питання: «Коли прийшла думка видати книгу про ніжинське козацтво?» – зазначив, що ідея книги виникла ще в минулому році.

«У минулому році громадськість Ніжина відзначила 370-річчя Ніжинського козацького полку. Відбулися наукова конференція, відкрито меморіальні дошки, ніжинці стали свідками історичної реконструкції штурму козаками московського гарнізону у Ніжинському Замку… Але не зникало відчуття того, що ми зробили недостатньо для вшанування важливої історичної епохи… Справа у тому, що за останні 100 років нашими істориками так і не було створено фундаментального, цілісного дослідження, присвяченого Ніжинському козацькому полку та його ролі в історії України. Спочатку була думка: чи не написати окрему історію полку? Але, зрозуміло, у такий стислий термін зробити це якісно буде нереально. Подивився, що є на цю тему в бібліографії ніжинських дослідників, і побачив, що за останні 20-25 років з’явилося чимало цікавих публікацій, що висвітлюють окремі віхи історії Ніжина та ніжинського козацтва. Вони друкувалися у різноманітних збірках матеріалів конференцій, малотиражних фахових виданнях, які є важкодосяжними для пересічного читача. Виникла думка: чому б не зібрати їх докупи, заново відредагувати, проілюструвати і зробити збірник праць ніжинських авторів? Якщо розташувати їх у хронологічному порядку, вийде цікава панорама історії міста доби Гетьманщини. Так і виникла ідея збірника», – розповідає Олександр Морозов.

Упорядник видання Олександр Сергійович дуже зважено підійшов до упорядкування книги. Сам особисто збирав матеріали з багатьох джерел, які глибше змогли розкрити історію ніжинського козацтва. На його думку, козацька доба є чи не найважливішою частиною величної історії нашого краю.

Олександр Морозов є відомим ніжинським краєзнавцем та знавцем історії нашого міста козацької доби. Йому належить не тільки ідея проекту, але й його практична реалізація: підбір ілюстрацій, вичитування та корегування статей авторів, яких він залучив до участі у збірнику. Зокрема до збірки увійшли статті ніжинських краєзнавців: Романа Желєзка, Олександра Желіби, Людмили Лесик, Михайла Ломоносова, Євгена Луняка, Максима Потапенка та Ольги Ростовської. Книга являє собою «дайджест» – тематичний збірник вже опублікованих раніше матеріалів, об’єднаних спільною тематикою.

Нам стало цікаво: чи вийде книга за межі Ніжина, чи розповсюджуватиметься по іншим містам України? Олександр Морозов повідомив, що видання буде розповсюджуватися не лише по бібліотеках Ніжина, але й Чернігова та Києва. Також електронну версію видання буде викладено у відкритому доступі на сайті бібліотеки НДУ ім. М. Гоголя.

Співавтор дайджесту Роман Желєзко також поділився історією створення збірки: «Кожен з нас неодноразово бачив історичні фільми, має улюблених історичних легендарних персонажів. Втім, захоплюючись вчинками і здобутками Робін Гуда, Вінстона Черчіля чи короля Данила Галицького, ми часто не помічаємо, що героїчне і повчальне минуле знаходиться в нас перед очима. Треба лише уважно роздивитися. Мова йде про минуле нашого рідного краю, міста, вулиці, де Ви виросли, Вашої родини. Ми з Вами не до кінця усвідомлюємо, той дарунок, що нам дала доля – бути нащадками козацького роду і жити в славному козацькому місті Ніжині».

Також автор частини статей видання зазначає, що згадані на сторінках цього збірника до безтями відважні козаки, поважні полковники, хитрі ніжинські міщани, самозакохані і продажні старшини, мінливі і корисливі священики, криваві битви, веселі ніжинські ярмарки, розумні та вродливі ніжинки-козачки, архітектурні перлини Ніжина козацького бароко тощо – це лише декілька цеглин з фундаменту історії нашого Ніжина, які ще треба віднайти, відтворити і зберегти для нащадків.

Хто та що надихнуло на шлях написання досліджень про козацтво? – поцікавились ми у Романа. «Коли у 2004 році я розпочинав своє навчання у Ніжинському міському ліцеї та взявся на наукову роботу в рамках «Малої академії наук», присвячену Ніжинському козацькому полку в добу гетьмана Богдана Хмельницькому, мені й моєму науковому керівнику Ользі Василівні Ростовській говорили, щоб ми обрали іншу тему, бо  не назбираємо інформації навіть на мінімальних 30 сторінок. Не приховуватиму, ми теж тоді сумнівалися, втім не здалися і почали пошук інформації. Гортаючи посібники, історичні монографії, архівні джерела, козацькі літописи, ми відкрили для себе цілий, досі незнаний світ під назвою «Ніжинський козацький полк». В результаті мені вдалося написати не лише ту «манівську» роботу, але й ще декілька курсових, магістерську і незахищену кандидатську роботу, присвячені Ніжинському полку і місту Ніжину XVII XVIII століть. Інформації, як бачите, не на 30, а на сотні добрих сторінок. Мені дуже приємно і почесно, що ряд моїх знахідок і наукових статей стали частиною цього важливого проекту, що перетворився на збірник, який ми тримаємо зараз у своїх руках.  Сподіваюсь, що наша, спільна зі всім авторським колективом, робота буде корисною місту Ніжину, новим поколінням безсмертного ніжинського козацького роду й знайде своє місце на поличках Ваших бібліотек».

Спілкувалась Марина Волинець

фото автора

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь