Онкохірург розповів, що викликає рак і чи виліковна ця хвороба

 

 

 

 

В кожному столітті була своя хвороба, яка масово вражала людство. У стародавні часи це були інфекційні та бактеріальні захворювання. У наш час найпоширенішою хворобою, яка щорічно забирає мільйони людей є …рак. 

Нещодавно громадськість широко обговорювала хворобу Анастасії Заворотнюк. «48-річна російська актриса Анастасія Заворотнюк тяжко хвора. Як повідомляє преса, діагноз зірки – четверта стадія раку мозку» – писали таблоїди.

  Проте, й у Ніжині досить часто можна почути розмови про те, що люди хворіють на рак, і не тільки хворіють… Смерть від цього страшного діагнозу завітала вже не в одну ніжинську родину!

Молоді люди помирають від онкології, люди середнього віку і навіть діти!… Чому? Як показує практика, досить часто ця хвороба недіагностована, і починає розвиватися безсимптомно. Тобто хворий не відчуває болю, йому нічого не заважає, поки не стане пізно. У 60-70% випадків пацієнт приходить вже із серйозними скаргами, частіше із вторинними ураженнями, коли пухлина вже дала метастази. Наприклад: людина скаржиться на біль у печінці, приходить до лікаря і їй виносять вердикт: 4-а стадія раку, і наступну весну людина вже може не побачити.

Звідки взялася ця страшна хвороба, чому вона виникає, чи можна вилікувати рак, коли треба звертатися до лікаря, аби вчасно виявити проблему, чи можна взагалі людям захистити себе і своїх рідних від онкології?

Про все це журналісти «Нежатин» поговорили з онкохірургом,

завідуючим відділення хірургії №2 Ніжинської центральної міської лікарні

Дмитром Хуторним.

 

Дмитре Олеговичу, що потрібно зробити, аби виявити хворобу на ранній стадії, які існують аналізи, методи перевірки?

Перш за все, універсальних симптомів онкозахворювання, на жаль, не існує. На ранніх стадіях онкопатологія протікає безсимптомно, або ці симптоми не можуть бути специфічними. Як правило – це загальна слабкість, втрата ваги, зниження апетиту, швидка втомлюваність. Тобто, це симптоми характерні для багатьох захворювань. Специфічні ж прояви недугу з’являються внаслідок ураження того чи іншого органу, і як правило – це вже друга, третя, а можливо й четверта стадія раку.

Загальноприйняті обстеження можуть виявляти хворобу на ранніх стадіях. Досить важливо робити профілактичні огляди. Як правило, жінкам рекомендується робити мамографію молочних залоз, огляди у гінеколога та інших спеціалістів. Наприклад, є такі пухлини, які ми виявляємо після флюрографічних обстежень, або ж різні новоутворення після проходження ендоскопічних обстежень шлунково-кишкового тракту (ректоскопія, колоноскопія).

Суть цих ендоскопічних обстежень у тому, що лікар бачить із середини стан слизової оболонки внутрішніх органів, і може звернути увагу на новоутворення, зробити біопсію. Якщо при біопсії виявляються якісь атипові структури чи ознаки новоутворень, тоді хворим рекомендується додаткова діагностика або хірургічне (оперативне) лікування. За звичайним клінічним аналізом крові ми можемо запідозрити онкопатологію, якщо це стосується раку крові (лейкоз), але діагностувати рак шлунку або ж інших внутрішніх органів по аналізу крові досить складно. Також хочу зауважити, що спадковість відіграє досить важливу роль, тому ми, як правило, хворіємо тими ж хворобами, що й наші батьки.

Статистика говорить про те, що випадків онкологічних захворювань у нас стає все більше. Чому так? Причини? Що говорять науковці?

 

Це не тільки в нас, це загалом по світу спостерігається така тенденція. Раніше онкохвороби виявляли у людей за 50-60 років. Тепер рак значно «помолодшав» і пухлинні процеси виявляємо навіть у дітей. Важко сказати, чому. Передує цьому багато чинників: екологічні фактори, стиль життя, гіподинамія, шкідливі звички батьків. Аби вберегти себе від ризику, звичайно ж, потрібно дотримуватись здорового способу життя постійно, а не на якийсь проміжок часу. Приміром, в четвер і в п’ятницу у нас здорове харчування, а на вихідних – як хочемо. Так не можна.

Куріння, вживання алкоголю, неякісні продукти– це все відноситься до канцерогенів. Також, є певні правила засмагання, тому я б радив з обережністю  ставитися до солярію.

Безліч речей, що нас оточує можуть бути канцерогенними, тобто тими, що будуть сприяти розвитку новоутворень у нашому організмі. Наприклад, нещодавно Всесвітня організація охорони здоров’я  визнала деякі напівфабрикати м’ясного походження офіційним канцерогеном. А ще багато людей перестали використовувати для покрівлі домівок шифер тому, що при його виробництві використовується азбест –  загальна назва мінералів класу силікатів, що утворюють тонковолокнисті сполуки, які є канцерогенами, що викликають рак легень.

 Є версія, що рак спочатку це тоненька плівочка, а коли з неї починає розвиватися пухлина, то вже все одно, 1-а це стадія чи 3-я. Чи це правда?

 

В цій гіпотезі – частина правди. Якщо взяти,  наприклад, до уваги шлунково-кишковий тракт людини або шкіру. У кожного з нас є певні пігментні утворення на шкірі – це родимки, науковою мовою – невуси, вони є у кожного.  При різних чинниках (травмування, ультрафіолетове випромінювання) вони можуть змінюватися, вірніше – перероджуватись. Наприклад, на фоні тривалого періодичного травмування чи запалення, може наступити момент, коли механізми відновлення дають збій і виникає ураження поверхневих шарів. Якщо говорити про слизову оболонку внутрішніх органів – то при хронічних запальних патологіях там відбувається те ж саме. На початкових стадіях хвороби ми можемо вилучити маленькі новоутворення в межах тих структур, які були потенційно вражені, а на пізніх стадіях – нажаль це вже неможливо.

Ви як лікар, онкохірург, вірите в те, що рак можна вилікувати?

Нещодавно був на IX Міжнародному конгресі онкохірургів, там мова йшла про те, що у сучасній тенденції методів лікування онкології, рак переходить з невиліковної хвороби в хронічне захворювання. Тобто є певні підходи до лікування онкопатології, які будуть потребувати періодичного введення того чи іншого препарату, аби стримувати хворобу на мінімальній стадії, без метастазування й активного розвитку. Але на перших стадіях ми можемо говорити про те, що хвороба виліковна. Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Наприклад, рак шкіри на I стадії виліковний у 95%. 

Чи є якась профілактика раку? Харчування, дієти?

Звісно є. Але, якби сьогодні можна було тільки простим харчуванням попередити рак! З’їв якусь травинку чи ягідку і захистив себе! На жаль, такого універсального продукту немає, і дослідження, яке б підтверджувало, але спростовувало це — теж немає. Але можна зазначити, що для запобігання появам онкопатологій слід надавати перевагу “раціональному” харчуванню: вживати більше рослинних білків, їсти менше червоного м’яса, зменшити кількість цукру та солі в раціоні, збільшити споживання овочів, фруктів та зелені.

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Від автора:

Декілька років тому попросила знайому, яка працює медиком у Лівії, придбати ліки для курсу  хіміотерапії, аби допомогти нашій спільній знайомій, що хвора на рак. Як на мене, відповідь була приголомшлива: «Я б дуже рада допомогти, але у Лівії немає такого захворювання, як онкологія, люди не хворіють тут на рак і ліків таких немає».

До речі – аварія на Чорнобильській АЕС – найбільша ядерна техногенна катастрофа в світі, яка сталася в ніч з 25 на 26 квітня (о 1:23) 1986 року. «Не зважаючи ні на що, 1 травня Компартія вивела на святковий парад у Києві сотні тисяч людей, у тому числі й дітей, хоча рівень радіації перевищував допустимий у десятки разів» – пише radiosvoboda.

Далі – без коментарів…

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь