Деякі ніжинські депутати забули про своє депутатство?

 

 

 

 

Цієї осені минає чотири роки з моменту обрання ніжинцями  представників своїх інтересів у міській раді. Наступного року стартуватиме нова виборча компанія і жителі Ніжина знову стануть перед вибором: кого делегувати в раду.

Журналісти сайту «Нежатин», відвідуючи депутатські комісії і сесії міської ради вже змогли сформулювати свої висновки щодо відвідуваності депутатами даних засідань і хто з яким «азартом» працює в інтересах міста. Ще у вересні на  засіданні депутатської комісії з питань освіти та медицини. В ході розгляду питання про оголошення конкурсу на заміщення посади директора в школах Ніжина було вирішено у кожну виборчу комісію делегувати депутатів, аби вони також взяли участь у досить важливих подіях для освіти міста. Але обговорюючи відвідування депутатами комісій, присутні прийшли до висновку, що є такі народні обранці, котрі вже зовсім «забули дорогу» до рідного міста, і відповідно про людей, які їх обирали. Дехто ж час від часу з’являється на сесіях і тільки того.

«На комісію ми ходимо одні і ті ж. А в 2014 році всі махали прапорами, кричавши, які вони патріоти і хочуть змінити місто на краще. Потім пройшло трохи часу і дехто розбігся так, що ми їх й досі не бачимо», – висловився тоді депутат Констянтин Смалій.

Мова йде в першу чергу про двох депутатів Ігоря Смаля від ВО «Свобода» та Максима Білоусенко нині партія «Єдина солідарність». Ігор Смаль наразі працює у Департаменті освіти і науки Івано-Франківської міської ради. І вже близько трьох років не бере участі в політичній діяльності пов’язаній з Ніжином. При цьому, він не пише заяву про звільнення з депутатства. Подібна історія і з Максимом Білоусенко, який також вже понад року не веде діяльності у Ніжині працює у Державному бюро розслідувань та при цьому залишається депутатом Ніжинської міськради.

Дане питання, щодо добросовісності депутатів вже вдруге було підняте на черговій сесії міськради 23 жовтня.

Секретар міськради Валерій Салогуб у своєму зверненні до присутніх зазначив, що інформація щодо відвідувань депутатами постійної комісії з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї та молоді, фізичної культури і спорту, членами якої є вони обоє та сесійних засідань відкрита, і абсолютно кожен може перейти за посиланням і дізнатися статистику.

«Усі питання, які могли б бути винесені на розгляд комісії, вкрай важливі, але члени комісії не можуть їх розглянути, бо за відсутності двох депутатів немає кворуму”, – підкреслив секретар міськради.

Тож колегіально було вирішено передивитися формат комісії і підготувати звернення до депутатів, щоб вони нарешті визначилися, працюють вони в міській ради, чи ні.

 

Чому важливо знати як наші обранці відвідують пленарні засідання сесій? Бо недисциплінованість у цьому питанні є однією з підстав для відкликання депутата. Так, частина 2 стаття 37 Закону про статус депутата місцевих рад наголошує, що підставою для відкликання депутата місцевої ради є у тому числі пропуск ним протягом року більше половини пленарних засідань ради.

 

Ось так, ніжинці. Дану тему будемо висвітлювати і надалі, аби ви розуміли, кого обираєте в депутати. І хоча дана робота не оплачується і люди ведуть депутатську діяльність на громадських засадах, чомусь перед виборами, всі так і «рвуться» до ради, адже це певний статус і «відкритті двері» у багатьох питаннях. Нагадаємо для депутатів, які ще на своїх посадах:

Депутат міської ради зобов’язаний:

  1. додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту Ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності Ради та її органів;
  2. брати участь у роботі Ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень;
  3. виконувати доручення Ради, її органів, міського голови; інформувати їх про виконання доручень.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь