Сезонні рецепти: небанальні рецепти з гарбуза

Все ще не любите цей хелловінський плід? У нас є п’ять смачних страв із гарбуза.

Гарбуз — один з найбільш корисних сезонних продуктів. Його сміливо можна назвати осіннім суперфудом, адже за кількістю вітамінів і мінералів він не поступається багатьом “трендовим” продуктам. До того ж гарбуз — низькокалорійний продукт. А це означає, що його можна вживати і тим, хто дотримується дієти або дотримується плану здорового харчування, інформує Ukr.Media.

Які страви з гарбуза можна приготувати, якщо гарбузову кашу з молоком з дитинства на дух не переносите? Хмм… насправді гарбуз настільки універсальний продукт, що з нього можна приготувати десерт, пікантну і низькокалорійну закуску, основні страви та навіть лате або ромовий коктейль або смузі. Звичайно, якщо смузі все ще можна віднести до страв, то гарбузове лате і ромовий коктейль технічно є напоями. Однак у них більше калорій, ніж у ваших звичних напоях, тому вони можуть стати повноцінним перекусом або аперитивом (у випадку з алкогольним коктейлем).

Все ще не любите цей хелловінський плід? У нас є п’ять смачних страв із гарбуза, які змінять вашу думку про цей продукт.

Запечений пряний гарбуз

Інгредієнти

  • Гарбуз — 800 г
  • Оливкова олія — 3 столові ложки
  • Паприка — ½ чайної ложки
  • Каєнський перець — ½ чайної ложки
  • Мелений кумін — ½ чайної ложки
  • Морська сіль — за смаком
  • Перець чорний мелений — за смаком
  • Подрібнений свіжий розмарин — 1 чайна ложка

Як готувати

Розігрійте духовку до 220 градусів. Наріжте гарбуз невеликими скибочками (не більше 1 см в товщину), полийте оливковою олією і посипте прянощами з сіллю.

Лист застеліть пергаментом і викладіть гарбуз. Зверху посипте подрібненим розмарином. Запікайте гарбуз 20 хвилин, дістаньте, переверніть або перемішайте акуратно скибочки та знову поставте в духовку на 20 хвилин. Подавайте теплим.

Гарбузовий крем-суп

Інгредієнти

  • Гарбуз — 400 г (запеченого)
  • Цибуля ріпчаста — 1 головка
  • Вершки 10% — 100 мл
  • Часник — 1-2 зубчик
  • Вершкове масло — 2 столові ложки
  • Вода — 1,5 склянки
  • Сіль — за смаком
  • Паприка — ½ чайної ложки
  • Очищені насіння гарбуза — 20 г

Як готувати

Розігрійте в каструлі вершкове масло. Обсмажте подрібнену цибулю і часник до золотистого кольору. Гарбуз наріжте дрібними кубиками і запечіть в духовці 20 хвилин при температурі 220 градусів або подрібніть зовсім дрібно і додайте сиру до цибулі і часнику. Обсмажте 3 хвилини до розм’якшення.

Додайте в каструлю воду, посоліть, додайте паприку. Варіть на середньому вогні 10 хвилин до м’якості гарбуза. Подрібніть суп у блендері до однорідного стану.

Влийте в каструлю вершки та поверніть її на вогонь, доведіть до кипіння.

Обсмажте насіння на сковорідці близько хвилини.

Розлийте суп по тарілках і додайте насіння.

При бажанні в суп можна додати подрібнений підсмажений бекон або обсмажені креветки. Також в гарбузовий суп часто додають каррі та натертий пармезан, тільки його потрібно додавати на останньому етапі. Сир зробить гарбузовий суп більш в’язким, а каррі — трохи пікантним на смак.

Паста з гарбузом і грибами

Інгредієнти

  • Паста феттучині або фарфалле/фузіллі — 500 г
  • Курячий бульйон — 500 мл
  • Гарбуз — 300 г
  • Печериці — 200 г
  • Сир пармезан — 50 г
  • Сметана — 100 г
  • Вершкове масло — 50 г
  • Часник — 4 зубчики
  • Рослинна олія — 50 мл
  • Петрушка свіжа — 20 г
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний мелений — за смаком

Як готувати

Обсмажте на олії дрібно нарізані шампіньйони до золотистого кольору, додайте подрібнений часник і обсмажте його з грибами 1-2 хвилини, постійно помішуючи. Додайте дрібно нарубану петрушку, обсмажуйте ще 1 хвилину, перемішайте і зніміть з вогню.

Розтопіть вершкове масло в глибокому ронделі та обсмажте на ньому дрібно нарізаний м’якуш гарбуза 5-7 хвилин. Посоліть, поперчіть і обсмажте ще 5 хвилин, помішуючи.

Додайте бульйон, перемішайте і варіть гарбуз ще десять хвилин. Додайте сметану, тертий пармезан (половину), гриби з часником і все акуратно перемішайте. Скрутіть вогонь і варіть ще десять хвилин, помішуючи час від часу.

В іншій каструлі зваріть пасту в підсоленій воді до стану аль денте. Змішайте готову пасту з гарбузово-грибним соусом і подавайте, посипавши тертим пармезаном.

Американський гарбузовий пиріг

Інгредієнти

  • Цілозернове борошно — 400 г
  • Вершкове масло — 250 г
  • Гарбуз — 900 г
  • Цукор — 200 г
  • Яйце куряче — 3 штуки
  • Вершки 30% — 200 мл
  • Кориця — за смаком
  • Ванілін — за смаком
  • Сіль — на кінчику ножа

Як готувати

Просійте борошно і сіль в глибоку миску. Перетріть з розм’якшеним маслом, щоб суміш нагадувала хлібні крихти. Додайте злегка збите яйце і замісіть тісто. Скачайте отримане тісто в кулю, загорніть його в плівку і відправте в морозилку на 20-30 хвилин.

Тим часом очистить гарбуз, наріжте м’якуш кубиками та покладіть в каструлю з товстим дном. Додайте трохи води та тушіть до розм’якшення і повного випаровування рідини. Подрібніть блендером м’якуш до однорідності. Пюре протріть через сито.

Розкачайте тісто і застеліть ним круглу форму для запікання діаметром 30 см. Поверх пласта тіста покладіть лист пергаменту для запікання і засипте квасолею або будь-якою крупою: це допоможе коржу рівномірно пропектися. Випікати при температурі 190 градусів протягом 15 хвилин.

У глибокій мисці збиваємо два яйця в піну і додаємо до них гарбузове пюре. Знову збиваємо масу, додавши цукор і вершки з прянощами та невеликою кількістю солі.

Вилийте вершково-гарбузову суміш у форму до тіста. Випікати пиріг потрібно 50-55 хвилин при температурі 180 градусів. Після повного охолодження пирога його можна виймати з форми та розрізати на порції. Подавати з кленовим сиропом або морозивом.

Гарбузове лате

Інгредієнти

  • Молоко — 2 чашки
  • Гарбузове пюре — 4 столові ложки
  • Цукор — 2 столові ложки
  • Ванільний екстракт — 2 столові ложки (або щіпка ваніліну)
  • Суміш прянощів для глінтвейну (кориця, гвоздика, імбир і мускатний горіх) — ½ чайної ложки;
  • Міцна кава — ½ чашки
  • Збиті вершки — за бажанням

Як готувати

Запечіть подрібнений гарбуз у духовці протягом 20 хвилин при температурі 220 градусів і збийте блендером.

У невеликій каструлі змішайте гарбузове пюре, молоко, цукор, ванілін і спеції. Доведіть суміш практично до кипіння, зніміть з вогню і збийте блендером до утворення піни. Розлийте напій у дві філіжанки та в кожну додайте порцію міцної кави. Прикрасьте дрібкою суміші прянощів і збитими вершками.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *