Як ніжинці ставляться до святкування Хеловіну? (ОПИТУВАННЯ)

 

 

 

 

У передчутті вечірок сьогодні молодь вигадує собі химерні образи, аби вразити друзів та налякати перехожих. Все більше українців щороку з захопленням витрачають гроші на костюми та декорації для святкування такого не українського свята. Однак Україна теж має певне відношення до Хелловіну. Що ж приховує в собі це містичне свято, звідки взялися такі химерні традиції та чи по-християнськи взагалі українцям виряджатися в костюми нечисті?

Свято Хеловін виникло в дохристиянські часи серед кельтських племен, що населяли території сучасної Британії, Ірландії і північної Франції.

У кельтів існувала традиції святкувати початок кожної пори року. Саме тому на 31 жовтня випадає найголовніше кельтське свято Самхейн (Samhain). Згідно із давніми віруваннями, в цей день відкривалася межа між світом живих і мертвих. Кельти надавали цьому звичаю великого значення, аби не стати жертвою тіней мертвих, вони виряджалися у звірині шкури, гасили вогнища у своїх домівках і усім своїм виглядом намагалися відлякати привидів.

Свято, подібне Хеловіну, існувало і на Русі у стародавніх слов’ян. Воно називалося Навій День (від старослов’янського “навь” – мертвець, небіжчик, покійний, померлий) або Проводи і святкувалося навесні.

[poll id=”11″]

Рецепт на Хеловін і не тільки: гарбузові смаколики

Християнська церква довго боролися зі старими могутніми богами, але, на жаль, язичники продовжували відзначати свої споконвічні свята, незважаючи на заборони і гоніння. І тоді Папа Римський Григорій III вирішив перенести подібне католицьке свято Всіх Святих (All Hallows Even) з 13 травня на 1 листопада. Таким чином, католицька церква почала святкувати велике свято одразу ж після язичницького.

Сучасна ж православна церква не схвалює Хелловін.

– Ставлення православної церкви до такого “свята” негативне. Церква закликає людей до спілкування з Богом в молитві. Темні ж сили хочуть використовувати спілкування з людиною, але у спотвореному вигляді. Злі сили хочуть погубити людську душу, – каже настоятель Свято-Софіївської парафії м. Рівне, прот. Василь Приходько. – Церква засуджує ворожбу та інше спілкування зі злими духами, адже це світ темряви та зла. Нині суспільство пропагує такий гріховний зв’язок, який шкідливий для людей. Церква засуджує такі “свята”, язичництво та темні сили.

Містична складова або звідки взявся гарбуз?

Невід’ємним атрибутом Хелловіну вважається страшна голова, в середині якої знаходиться свічка – світильник Джека. В сучасному значенні — це символ неприкаяних душ, що блукають по землі. Спершу страшні пики вирізались на ріпах і картоплі, і тільки згодом на гарбузах.

Легенда про світильник Джека доволі давня. Кажуть, колись в Ірландії жив коваль Джек, що був відомий як пияк та скнара. Якось він запросив самого Диявола, що збирався забрати його душу в пекло, у шинок, щоб в останній раз випити елю і пригостити Дідька випивкою. Той погодився, але згодом стало зрозуміло, що Джеку немає чим заплатити. Тоді Джек запропонував Дияволу схитрувати. Сатана мав перетворитись в монету. Диявол повірив йому і вчинив за порадою коваля. Але, як тільки він перетворився в монету, Джек поклав її до своєї кишені, в якій лежав срібний хрестик. Таким чином Сатана опинився в пастці — біля розп’яття він не міг користуватись своєю силою. Тоді Джек змусив Диявола погодитись не претендувати на душу коваля і подарувати йому ще рік життя. Той змушений був погодитись.

Через деякий час Джек зміг знову обдурити Диявола — він запропонував йому назбирати яблук, бо йому нібито востаннє захотілось їх скуштувати. Нечистий погодився і поліз перший на дерево, тим часом хитрий коваль надряпав на корі яблуні хрест. Таким чином Диявол не міг злізти з дерева і знову опинився в пастці, а Джек зміг “виторгувати” собі ще 10 років життя. Коли ж прийшла його смертна година, його — скнару та пияка, — не захотіли приймати до себе Небеса, але й згідно з договором в Пекло він теж не міг потрапити. Таким чином Джек став неприкаяною душею і почав блукати по землі. Наостанок Диявол кинув йому зі сміхом вуглинку з пекла, яка мала освітлювати йому дорогу у вічній темряві. Ліхтарем для цієї вуглинки стала порожня ріпа (за іншою версією гарбуз).

Хелловін в Україні

Свято, подібне Хелловіну, існувало і у Київській Русі. Воно називалося Навій День (від старослов’янського “навь” – мертвець, небіжчик, покійний, померлий) або Проводи і святкувалося навесні. В Україні досі існує це свято. Однак традиції святкування дещо відрізняються. У Навій День у слов’ян починалися обрядові відвідування могил з покладанням до них їжі (тлумачиться як жертвоприношення).

Свято Хелловіну в Україну прийшло під час розвалу Радянського Союзу. З кожним роком воно ставало все популярнішим. Молодь організовує тематичні вечірки, по вулицях “гуляють” відьми, вампіри і зомбі, а в меню ресторанів з’являються страви з гарбузів.

Напротивагу тим українцям, які готуються і чекають Хелловіну, багато хто засуджує це свято, вважаючи його несумісним з українськими звичаями та традиціями. Зокрема це стосується Церкви.

 

Ставлення Церкви до Хелловіну

Традиції святкування Хелловіну християни розцінюють, як поклоніння сатані, пропаганду ідолопоклонства, розпусту, бісівські ритуали і людські жертвоприношення.

Появу симпатій до Хелловіну в Україні віряни пов’язують з періодом пострадянської духовної кризи в суспільстві та порівнюють з рухом “хіппі” (мається на увазі протестні настрої та бажання певної свободи самовираження). Святкування днів подібних Хелловіну у сучасну добу Церква сприймає як свідчення духовної катастрофи у суспільстві.

На думку вірян християнам не гоже долучатися до дійств присвячених Хелловіну, вони вважають, що основною суттю цього свята в Україні є підміна понять та поклоніння дияволу.

Фото: gidbn.sites.caxton.co.za

Як святкують Хелловін у світі?

У Німеччині масові дійства на Хелловін відбуваються в замку Франкенштейна. Туди з’їжджаються тисячі людей. Гуляння за традиціями проходять з містичними персонажами та страхітливими декораціями цілу ніч. Чого не скажеш про іспанців, які святкують Хелловін аж три дні.

Замок Франкенштейна. Фото: foodworldnews.com

У Великобританії свята не уявляють без форту Емхест в місті Четем, де організовують спуски в підземні лабіринти, а організатори доповнюють дійство спеціальними “сюрпризами”, аби більше вразити туристів.

Зрозуміло, що ніхто так не вміє святкувати Хелловін, як США та Канада. В цих країнах гуляння відбуваються з найбільшим розмахом: місцева влада прикрашає у  відповідному стилі вулиці, кожен житель намагається якнайхимерніше вбрати свою оселю, а “випрошування” дітьми цукерок таке ж поширене в кожному місті, як в Україні колядки.

Фото: cdn.history.com

В Австрії та Китаї окрім тематичних вечірок дотримуються й інших ритуалів. Китайці та австрійці перед сном ставлять на стіл воду, їжу та свічку, або ліхтарик. Вони вірять, що в цей день душі покійних предків, “подорожуючи,” навідуються до своїх домівок. Ліхтар їм допомагає знайти дорогу в темряві, а їжа підживитися.

На батьківщині Хелловіну, в Ірландії, традиції святкування вже уподібнились американським. Костюмовані вечірки, “химерна” їжа, прикрашання вулиць – незамінні атрибути свята.

У Мексиці Хеллоуїн називають “Ель Діа де лос Муертос” або дні мертвих. Захід починається ввечері 31 жовтня і закінчується 2 листопада. Цей день люди проводять біля могил загиблих близьких, проводять пікніки і святкування в їх честь.

Японці замість Хелловіну відзначають фестиваль Обон, також відомий як Мацури або Урабон. Цей фестиваль присвячений духам предків. Червоні улани висять навколо області для святкувань, і свічки, що горять в ліхтарях, направляються плисти річками в моря.

Для когось Хелловін – це просто привід гарно розважитись та покреативити у створенні химерного образу. Хтось вбачає в цьому поклоніння нечисті. А комусь взагалі все одно, що там відбувається. Святкувати чи не святкувати Хелловін обирайте самі, головне не забудьте потім назад перетворюватись в людей 🙂

Для когось Хелловін – це просто привід гарно розважитись та покреативити у створенні химерного образу. Хтось вбачає в цьому поклоніння нечисті. А комусь взагалі все одно, що там відбувається. Святкувати чи не святкувати Хелловін обирайте самі, головне не забудьте потім назад перетворюватись в людей 🙂

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь