Єдина в області вчителька польської мови – про роботу в Ніжині та майбутні плани

 

 

 

 

Полька Люцина Ейма — про роботу в Ніжині та майбутні плани

Єдина в області вчителька польської мови, яка за походженням корінна полька, працює у Ніжині. Люцина Ейма – член Спілки поляків «Астер», яка діє понад 20 років. Ніжин.Сity вона розповідає про роботу, про те, що подобається і не подобається у місті, а також про відпочинок, вподобання і плани.

         Навіть не думала про іншу професію

Народилася в західній Польщі у місті Шамотули. Закінчила університет Адама Міцкевича у Познані за спеціальністю польська філологія. Хотіла бути вчителем ще з дитинства, навіть не думала про іншу професію. Не шкодує про свій вибір. Робота дуже подобається, тим більше, за словами Люцини, є можливість працювати за кордоном.

Приїхала до Ніжина 8 років тому

“На працю в Ніжин мене направили через осередок розвитку польської освіти за кордоном (ORPEG), на цілому Сході працює нас близько 100 осіб. Вчителі спрямовуються до польських та полонійних середовищ, щоб підтримувати польську культуру і розвивати польську мову. Здебільшого, це робота для шкіл, в яких діти вивчають польську мову, а також для культурно-просвітницьких товариств (у Ніжині йдеться також про університет ім.М. Гоголя).

Пам’ятаю, коли вперше ступила на перон з потягу, в Ніжині вразив вокзал, та й саме місто, яке цілком відрізняється від польських. У першу чергу — своїм неповторним шармом, атмосферою, кліматом», — розповідає Люцина.

Польську мову вивчають у гімназії № 2

У Ніжині тепер головною школою, де відбуваються уроки польської мови, є гімназія № 2. У школі діти охоче вивчають польську мову, незважаючи на те, що  не маєють жодної сучасної техніки, яка урізноманітнювала б процес освіти. Співпраця з директоркою Людмилою Матях проходить дуже добре.

“Я високо ціную доброзичливість і допомогу з боку школи, особливо щодо  організації різних культурних ініціатив”- ділиться іноземка.

«Мені буде шкода залишити Ніжин, коли настане цей момент»

Люцина Ейма – член Ніжинської Спілки поляків «Астер», багаторічним президентом була Фелікса Белінська, яка багато зробила для співпраці поляків та українців в Ніжині. У Ейми багато роботи в спілці. Одним з останніх заходів є співорганізація Літньої школи для студентів з Польщі та України.

«У нас в спілці прекрасні люди. Наш віце-президент Максим Потапенко завжди готовий допомогти у будь-якому випадку, секретар Марія Наконечна незамінна у своїй роботі, а самі члени надзвичайно організовані та готові до нових ініціатив. Міська влада та НДУ імені Гоголя також нас підтримують. Співпраця йде чудово, і мені буде шкода залишити Ніжин, коли настане цей момент», — розповідає вчителька польської мови.

«Найближчою людиною в Ніжині була для мене Фелікса Белінська, яка ставилася до мене як до доньки. Саме вона навчила  готувати найкращі страви української кухні. Я дуже люблю борщ та інші страви, зокрема пельмені, яких в Польщі донедавна не можна було купити», — ділиться Люцина Ейма.

Одне з улюблених місць польки — університетський парк

Також вона любить ходити в Ніжинський театр та на концерти, які проходять  в музичній школі. У вільний час, якого дуже мало, читає. Дуже любить переглядати кінокласику. “У вільний час намагаюся якнайбільше здобувати нові знання. На канікулах я закінчила Академію молодих дипломатів у Варшаві, поїздки на сесії були доволі виснажливі, але я радію, що робота в Ніжині дала мені таку можливість. Намагаюся також вивчати іноземні мови, але це не завжди виходить”, – ділиться Люцина.

Після Ніжина — в Казахстан

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь