Чи дійсно Остер у Ніжині на стадії “вимирання”? Відповідають фахівці

 

 

 

 

Днями в соцмережах поширилася інформація щодо низького рівня води на ділянці між селами Омбиш і Плоске Борзнянськокого району та біля м. Ніжин.

Читати по темі: Річка Остер у Ніжині перетворилась на струмок… Що буде далі?

Не залишили поза увагою повідомлення користувачів соцмереж, спеціалісти Деснянського басейнового управління водних ресурсів, та детально роз’яснили ситуацію:

“Основною причиною маловоддя на річках басейну Десни, як ми вже неодноразово повідомляли, є кліматичні зміни, а саме сухе, посушливе літо та тепла осінь, незначна кількість опадів, які суттєво не вплинули на збільшення водності річок, і, як наслідок, – погіршення водогосподарської обстановки, аж до втрати водотоку та пересихання річок.

Річка Остер на даних ділянках виконує функцію магістрального каналу меліоративної системи «Остер – ІІІ черга». Для зарегулювання води в каналах побудовано водопідпірні та водорегулюючі споруди, які обслуговуються Борзнянським МУВГ та Ніжинським МУВГ.

На сьогоднішній день, запірно-регулююча арматура гідротехнічних споруд залишається закритою, але суттєво вплинути на підняття рівня води не може, так як відсутній природний приток води.

На стабілізацію ситуації в басейні річки Остер можна очікувати навесні, коли, за рахунок весняного стоку, водогосподарники зможуть заакумулювати необхідну кількість води та наповнити водою зарегульовану частину річки Остер”.

річка Остер, м.Ніжин

Русловий шлюз № 15 на річці Остер (м. Ніжин)

річка Остер поблизу смт Козелець

річка Остер поблизу смт Козелець

Світлини станом на 5 листопада 2019 року.

Джерело: NizhynNews

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь