На головних автомагістралях України розпочались акції протесту проти земельної реформи

 

 

 

 

Про це повідомляє кореспондент “112 Україна”.

Як повідомляється, на ділянці траси Київ – Одеса у районі села Демидівка декілька сотень аграріїв з Любашівського, Савранського, Балтського, Ананьївського та Ширяївського районів вийшли на протестну акцію через земельну реформу. Місцеві вивели на узбіччя великогабаритну техніку. Таким чином люди намагаються привернути увагу керівництва держави.

Аграрій Олександр Андрусік зазначив, що протестувальники вимагають, щоб відтермінували законопроекти, які стосуються землі і провели всенародний земельний референдум.

“Ми неодноразово виходили з такими акціями, пропонуємо декілька варіантів свого бачення – нас ніхто не чує. Хочуть продавати тільки іноземцям. У законопроекті чітко прописано – більше 200 тис. га землі в одні руки. Кому? Навіщо? Як ми думаємо про наших малих сільгоспвиробників? Кредити недоступні, люди виїжджають на ту ж полуницю у Польщу. Що ми маємо зробити для того, щоб ці люди не виїжджали з України? Можливо, продумати норми, щоб кожен зміг купити якийсь клаптик землі, на ньому працювати, звідси не виїжджати. Якщо наш уряд думає, що ми швидко продамо землю і у нас будуть великі гроші – вони помиляються. До цього треба поставитися розумно, зважено, не забувати, що у нас війна”, – зазначив Андрусік.

Зазначається, що у Жашкові Черкаської області на автомагістралях станом на 10 год знаходиться близько 40 людей. Близько години тому люди почали сюди з’їжджатися на сільськогосподарській техніці і паркувати її обабіч дороги.

“Кілька хвилин тому протестувальники вийшли на трасу Київ – Одеса і буквально заблокували рух. Учасники акції кажуть, що вони проти земельної реформи і будь-якого продажу землі. Вони вимагають від влади скасувати законопроект. Про строки акції не повідомляють, втім тут вже почалися затори. Час від часу чути невдоволені сигнали водіїв”, – додав кореспондент.

Також перекрили трасу Київ – Чоп у Львівській області. Там зібралось декілька сотень людей.

Повідомляється, що у Миколаївській області у заторі знаходиться більше сотні машин. Водії автівок дуже збентежені, вони сигналять та вимагають, щоб їх пропустили. В акції беруть участь близько 100 людей, насамперед це фермери, селяни, Нацкорпус. Захід контролює патрульна поліція.

“Нам особливого задоволення не доставляє прийти сюди і ходити по дорозі, але змушені це робити. Ми були на мітингах 2 рази біля ВР, думали, що президент (Володимир Зеленський, – ред.) нас почує, однак він не чує і продовжує просувати закони, які написані не в Україні, а за кордоном. Вони захищають інтереси великого світового капіталу і наших олігархів. Якщо днями ВР проголосує за ці законопроекти, то землю в Україні можуть забрати 20 осіб. Якщо це трапиться, то президент Зеленський зробить найбільший злочин за всю історію України, який може бути”, – зазначив керівник сільськогосподарського підприємства Михайло Любченко.

Всеукраїнська Аграрна Рада зазначає, що на знак незгоди із цинічними діями влади у питанні земельної реформи аграрії вийшли зі своєю технікою до головних автомагістралей країни у 17 точках. До акції протесту приєднались сільгоспвиробники у 13 областях — Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Тернопільській, Кіровоградській, Миколаївській, Хмельницькій, Житомирській, Одеській, Полтавській, Волинській, Рівненській, Львівській.

Раніше повідомлялося, що Рада призначила на 4 грудня парламентські слухання з приводу земельної реформи.

Нагадаємо, 18 січня 2001 року Верховна Рада України ухвалила закон № 2242-III, яким встановила, що тимчасово, до ухвалення Земельного кодексу, власники паїв не можуть продавати, дарувати або іншим чином відчужувати земельні ділянки, проте зможуть передавати їх у спадщину та продавати для державних і громадських потреб.

Як відомо, Земельний кодекс № 2768-III був прийнятий парламентом 25 жовтня того самого року. За допомогою документа встановили, що до 1 січня 2005 року не можна продавати або відчужувати землі для ведення сільського господарства і паї (дозволяється обмін, передача у спадщину та вилучення для суспільних потреб). Відтоді це називають мораторієм на продаж сільгоспземель. Дію цієї тимчасової заборони продовжували 10 разів (у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015, 2016, 2017 і 2018 роках).

У 2018 році парламент продовжив заборону на продаж сільгоспземель до 1 січня 2020 року.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до жовтня розробити законопроект про ринок земель, а Верховній Раді – ухвалити його і скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до грудня поточного року.

У Верховній Раді зареєстрували низку законопроектів про відкриття ринку землі. Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту підтримати за основу законопроект № 2178-10, проте це рішення критикують представники опозиції – кажуть, що час засідання комітету змінили і дуже швидко, без дискусії, ухвалили рішення.

https://ua.112.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь