Сезонний рецепт: як схуднути за допомогою гарбуза

Дієта на основі одного з головних осінніх дарів природи – гарбуза – допоможе всього за 2 тижні перебудувати свій обмін речовин, запобігши таким чином набору ваги, що є природним при переході до більш холодного сезону, і скинути за цей короткий період до 6-ти зайвих кілограм.

Крім цього, гарбузова дієта – це ще й потужна підзарядка тіла вітамінами, мінералами та іншими корисними нутрієнтами. Адже гарбуз має не тільки приємний смак, але ще й унікальний за своїм багатим складом.

    У ньому містяться:

  • Провітамін А, дуже корисний для зору.
  • Вітаміни Е, С, РР.
  • Вітаміни групи В.
  • Рідкісний вітамін Т, який прискорює обмін речовин в організмі.
  • Не менш рідкісний вітамін К, необхідний для нормального згортання крові.
  • Пектини, що допомагають виводити холестерин з організму.

Гарбуз багатий калієм, тому його рекомендують при серцевих захворюваннях. Він прекрасно знімає набряки, покращує внутрішньотканинну циркуляцію рідин, а це корисно як для серця, так і для нирок. Активізує роботу печінки і процеси травлення, причому робить це так м’яко, що його включають в дієту при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і жовчнокам’яної хвороби. Тим не менше, оскільки гарбуз має виражений жовчогінний ефект, при хворобах підшлункової залози і виражених проблемах з кишечником вживати його в сирому вигляді потрібно з обережністю.

Для дієти краще всього вибирати гарбуз зі світло-жовтою шкіркою – їх м’якоть відрізняється м’якістю і ніжністю, у той час як яскраво-оранжеві гарбузи вважаються кормовими і досить важкими для перетравлення людським організмом.

Основна ідея гарбузової дієти полягає не у відмові від їжі або її обмеження, а у включенні в раціон страв з гарбуза. Їх пропонується приймати з кожним прийомом їжі.
garbuzove_menyu.jpg (58.75 Kb)

 

 

Орієнтовне меню на день

Сніданок (страви на вибір)

Гарбузовий салат.
Рецепт приготування: до нарізаного кубиками гарбуза додайте терту моркву, корінь селери і трохи лимонного соку.

Каша з гарбузом.
Рецепт приготування: протушіть 200 г порізаного кубиками гарбуза у воді приблизно півгодини. Змішайте з будь-якою кашею. Найкраще за смаком підходять пшоняна або рисова.

Обід

Гарбузовий суп.
Рецепт приготування: покладіть в каструлю порізані шматочками гарбуз, моркву, болгарський перець і трохи картоплі. Залийте водою, щоб вона ледь покривала овочі – суп повинен вийти досить густим. Варіть на повільному вогні. Окремо спассеруйте цибулю. Коли цибуля набуде золотистого кольору, додайте томатну пасту, отриману шляхом протирання на тертці пари помідорів. Коли овочі в каструлі будуть майже готові, додайте в суп приготовлену легку зажарку. Соліть вже готовий суп.

Вечеря (страви на вибір)

Запечений гарбуз.
Рецепт приготування: порізаний (як кавун) гарбуз запікайте в духовці при температурі 180°С близько півгодини. Готову страву можна вживати без приправ, так як гарбуз солодкий сам по собі, а можна присипати чорним меленим перцем, додати зелені і скропити лимонним соком.

Гарбузовий салат з ананасом.
Рецепт приготування: порізані кубиками гарбуз і ананас перемішайте і залиште на 20 хвилин, щоб смаки продуктів змішалися. У салат можна додати горішки (ідеально підійдуть кедрові) або сухарики.

Гарбузове рагу.
Рецепт приготування: в посуді з товстими стінками протушіть на рослинній олії цибулю, моркву, кабачки. Можна також додати гриби. Приправте спеціями.

Оскільки в гарбузі, навіть при тому, що він солодкий і поживний, на 100 грам міститься всього 22 ккал, страви з ним, прекрасно насичують, не відкладаються в організмі зайвою вагою, а тому дієта з включенням гарбузових страв смачна і ефективна.
Їжте і худніть!

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *