Тарифи на світло: подорожчання електроенергії близько

 

 

 

 

В недалекому майбутньому очікується подорожчання електроенергії для населення. Про неминучість цього процесу говорять всі. Експерти вказують, що підвищення вартості «світла» – це закономірний підсумок реформи галузі, що включає перехід на ринкову освіту тарифів.

 

Сьогодні тариф на «світло» формується завдяки «соціальним» принципам, внаслідок чого вартість побутової електроенергії тільки наполовину відповідає своєму реальному значенню.

Іншими словами, тарифи для населення не покривають повні витрати на виробництво, розподіл і постачання електроенергії. Всі ці витрати несе на своїх плечах промисловість і бізнес. Цей підхід називається перехресним субсидуванням.

Після запуску нового оптового ринку, а це сталося, нагадаємо, в липні, вартість електроенергії для промисловості дещо зросла.

Природно, високі тарифи для бізнесу відображаються на кінцевих цінах товарів і послуг. У НБУ відзначають безумовний внесок цих процесів в річну споживчу інфляцію.

«Це не зовсім нормальна ситуація, коли промисловість субсидує тарифи для населення. Тому що як би там не було, в кінці кінців населення все одно платить за це підвищену ціну на електроенергію для промисловості через фактичну купівлю товарів і послуг. Плюс такий стан справ не стимулює енергоспоживання серед населення », – заявив в ЗМІ керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Валерій Тарасюк переконаний, що скасування перехресного субсидування і вирівнювання тарифів для промислових і побутових тарифів неминуче.

«Я вважаю, що це неправильна позиція, оскільки вона нічим не відрізняється від ситуації з цінами на газ: тарифи підвищують, а доходи людей залишаються на колишньому рівні. При підвищенні тарифів буде зростати заборгованість населення за комуналку і буде відбуватися подальше зубожіння населення. Треба йти шляхом підвищення доходів громадян, а потім вже коригувати тарифи », – говорить експерт», – зазначає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

За різними оцінками, мінімальний «ринковий» тариф для населення повинен перевищувати 2 гривні за кВт-годину. Головне питання – коли це станеться.

Згідно, з перехідними положеннями реформи енергоринку, до кінця 2020 року електроенергію для населення, малого бізнесу та бюджетних організацій будуть поставляти за регульованим НКРЕКУ тарифу, а після очікується впровадження ринкової моделі у всіх сегментах ринку.

«До кінця 2020 року тарифи на електроенергію для населення зростати не будуть. Є відповідні рішення Кабміну, яке умовно заморозило це підвищення. Зате вже з 1 січня 2021 року має запрацювати відкритий ринок з формуванням конкурентної ціни для побутових споживачів. Перший етап підтримання «світла» (на 10-15%) варто очікувати на початку 2021 року. Далі ціни на електрику будуть залежати від того, скільки буде постачальників на ринку. Тобто, від конкурентного середовища. Також тариф буде формуватися в залежності від цін на газ і вугілля », – зазначає експерт з питань ЖКГ Андрій Никончук.

Втім, є побоювання, що процес вирівнювання тарифів може початися вже в наступному році і електроенергія для населення через додаткові рішення НКРЕКУ може подорожчати на 40-50%.

На даний момент вартість «світла» для громадян, в залежності від рівня споживання, коливається від 0,90 до 1,68 гривні за кВт-годину. Саме підвищення тарифів стримують певні правила гри для окремих учасників ринку. Мова йде про спеціальні зобов’язання для «Енергоатому» і «Укргідроенерго».

Сьогодні, ці державні компанії, згідно з рішеннями Кабінету Міністрів, повинні продавати електроенергію населенню за зниженими цінами поза оптовим ринком.

Відповідно, якщо не буде перехресного субсидування взагалі, то «Енергоатом» буде продавати електроенергію не за регульованими цінами.

Деякі експерти вважають, що це пожвавить ринок електроенергії та суттєво знизить ціни на оптовому ринку.

Протилежної точки зору дотримується експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

«Після скасування спеціальних зобов’язань ціна електроенергії« Енергоатому »зросте. «Енергоатом» видає на ринок близько 55% від усієї виробленої в країні електроенергії. Без спеціальних зобов’язань ціна на електроенергію може вирости в два рази. Ті, хто кажуть, що введення ринку в короткостроковій перспективі призведе до зниження вартості електроенергії, просто свідомо вводять в оману українців », – сказав він.

Експерт нагадав, в теперішній час ринкова вартість електроенергії, виробленої «Енергоатомом», втричі вище того тарифу, який визначений спеціальними зобов’язаннями для цієї компанії.

Чиновники обіцяють, що в умовах ринкових розрахунків незахищені верстви населення будуть забезпечені субсидіями. Ціна питання поки невідома, але ясно, що це створить додаткове навантаження на держбюджет.

Автор: Микита Бегаль

Джерело: golos.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь