Забруднення довкілля в Ніжині: стали відомі нові подробиці

 

 

 

 

Сьогодні, 15 листопада у стінах Ніжинської міської ради відбулось засідання міської комісії з питань безпечної життєдіяльності населення.

Повідомляє сайт «Нежатин»

Мова йшла про вивчення стану дотримання вимог санітарного законодавства, збереження довкілля, охорони праці та ймовірності нанесення шкоди здоров’ю людей в діяльності окремих суб’єктів господарювання.

Раніше ми писали: Чи зроблять таки у Ніжині заміри небезпечних викидів? – http://nezhatin.com.ua/2019/11/08/chy-zroblyat-taky-u-nizhyni-zamiry-nebezpechnyh-vykydiv/

У період з 06 по 11 листопада 2019 року комісія ознайомилась з діяльністю 5  наступних підприємств: ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат»; Філія «Ніжинський елеватор» СТОВ «Дружба Нова»; ТОВ «Комбікормовий завод Піаст – Ніжин»; ДП «Комбінат хлібопродуктів»; Зерносховище ТОВ «Баришівська зернова компанія».

По кожному з підприємств було зроблено  коротку характеристику та позитивні показники, а також зафіксовано виявлені недоліки в дотриманні вимог санітарного стану, збереженні довкілля, охорони праці.

Стосовно підприємтства СТОВ «Дружба Нова» діяльність якого часто обговорюється не лише в стінах міської ради, а й серед мешканців міста, комісією виявлені наступні недоліки: “На відстані 100м від крайнього джерела викидів (сушарки) ІV кл. саніт. класиф. спостерігається перевищення нормативних показників за вмістом бензопірену в 1,5рази та пилу зернового в 1,75разів. Показники шуму на відстані 100м від сушарки в трьох контр. точках перевищували допустимі показники (еквівалентні) на 5,7дБА вдень і на 9,7 дБА вночі та на 0,4 дБА (максимальні) в нічний час. Відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при роботі підприємства”.

Детальніше з недоліками кожного підприємства можна ознайомитись тут:

 

На засіданні комісії виступили:

  • начальник відділу містобудування та архітектури (Впродовж 2-х місяців після подання Декларації про закінчення реконструкції перевіряти СГД не можна);
  • завідуючий відділенням організації епідеміологічних досліджень Ніжинського МРВ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Степаненко В.А. (Про необхідність проведення постійного моніторингу по викидам та шуму таких суб’єктів господарювання. Але спочатку кожний елеватор повинен отримати Оцінку впливу на довкілля).
  • Начальник Ніжинського МРУ ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області (Наші спеціалісти в травні, червні провели планову перевірку ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат» та ТОВ «Ніжинський комбікормовий завод Піаст – Ніжин». Також в складі комісії виїхали до елеватора СТОВ «Дружба Нова», але заходити на територію підприємства ми не маємо права.
  • директор філії «Ніжинський елеватор СТОВ «Дружба Нова» Герасименко Сергій Миколайович (Підприємство тільки в серпні закінчило реконструкцію й протягом вересня – жовтня проводили пусконалагоджувальні роботи. З недоліками згодні, зобов’язуємось їх усунути протягом першого півріччя 2020року. Поставили нові фільтри на зерносушильні комплекси й більше таких викидів не повинно бути;
  • директор елеватора ТОВ «Баришівська зернова компанія» Примушко Євген Валентинович ( Недоліки вже почали усувати. Необхідна допомога в будівництві дороги в об’їзд вул.. Прилуцька (прямо на об’їздну). Також добре було б поставити дорожній знак обмеження швидкості на перехресті вул. Прилуцька та пров. Базового).
  • Головний енергетик ДП НВК «Прогрес» Близнюк В.Д. звернувся до директора філії «Ніжинський елеватор СТОВ «Дружба Нова» з проханням взяти дольову участь в ремонті дорожнього покриття, яке було пошкоджено великоваговими автомобілями, що перевозять зерно до елеватора.
  • Голова комісії Олійник Г.М. (підвів підсумки обговорення та поставив завдання контролюючим органам на проведення подальшого нагляду за виробничою діяльністю вказаних та інших суб’єктів господарювання).

 

Нагадаємо, що останнім часом до міської ради надходили скарги мешканців кількох мікрорайонів на погіршення самопочуття через забруднення повітря невідомими речовинами.

Стосовно цього, зроблено наступний висновок: «Проаналізувавши дані статистичних показників захворюваності органів дихання за 2017-2018 р. та 9 місяців 2019 року КНП «Ніжинська ЦМЛ ім .М. Галицького» не відмічає суттєвого збільшення захворювань органів дихання, яку можна було б пов’язати з діяльністю підприємств, установ та організацій на території м. Ніжина. Відмічається поступове збільшення кількості алергічних ринітів серед дорослого населення (2017р-270 випадків, 2018р-298, 9 міс 2019р -317), але за принципом «розсіювання» не відмічається концентрації даного захворювання в певних районах м. Ніжина».

Обговоривши результати вивчення стану дотримання санітарного законодавства, збереження довкілля, охорони праці та ймовірності нанесення шкоди здоров’ю людей в діяльності окремих суб’єктів господарювання комісія вирішила:

Визнати стан дотримання санітарного законодавства, збереження довкілля, охорони праці на таких суб’єктах господарювання як «ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат», ТОВ «Комбікормовий завод ПІАСТ – НІЖИН», елеватор ТОВ «Баришівська зернова компанія» таким, що в основному відповідає вимогам нормативно – законодавчих документів.

Вказати керівництву філії «Ніжинський елеватор» СТОВ «Дружба Нова» на недопустимість виробничої діяльності за наявності вказаних в зведеній довідці міжвідомчої комісії недоліків та встановити термін на усунення порушень до 30.06.2020р.

Всім суб’єктам господарювання, яким міжвідомча комісія вказала на недоліки, вжити невідкладних заходів щодо приведення виробничої діяльності у відповідність вимогам нормативно – законодавчих актів та проінформувати міську комісію з питань безпечної життєдіяльності населення про їх усунення.

Рекомендувати засобам масової інформації міста оприлюднити зведену довідку міжвідомчої комісії про результати вивчення стану дотримання санітарного законодавства, збереження довкілля, охорони праці та ймовірності нанесення шкоди здоров’ю людей в діяльності окремих суб’єктів господарювання та результати розгляду даного питання на засіданні міської комісії з питань безпечної життєдіяльності населення.

То ж чи почистішає повітря, яким ми з вами дихаємо – питання часу.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь