Депозити українців не будуть оподатковувати?

 

 

 

 

У Парламенті зареєстровано депутатський законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування депозитних вкладів населення». Як зазначається у пояснювальній записці до документа (реєстраційний №2422), з 1 січня 2017 року Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21 грудня 2016 року №1797-VIII передбачено, що основна ставка податку на доходи від депозиту встановлюється на рівні 18%.

Крім того, кожний банківський вкладник зобов’язаний сплатити ще 1,5% військового збору. Такі законодавчі новели суперечать концепції відновлення банківської системи та повернення до неї капіталів. Довіра до банківської системи в Україні є досить низькою, тому для залучення коштів на депозити встановлюються високі процентні ставки, і ця проблема тільки загострюється оподаткуванням доходів. На сьогодні ставки податків на проценти, нараховані на суму депозиту, для багатьох громадян зводять нанівець сам сенс подібних капіталовкладень, сприяють відтоку коштів з банківської системи і зберіганню коштів «під матрацом».

Також скасування податку на доходи від депозитів опосередковано може сприяти зниженню ставок на кредити, адже це дозволить банкам дещо знизити відсотки та дешевше отримувати кошти від вкладників. Ціллю та завданням даного законопроекту є зняття податкового тягаря з фізичних осіб – вкладників банків, створення додаткових умов для залучення коштів у банківську систему України від населення. Проектом закону пропонується доповнити пункт 167.5 статті 167 підпунктом 167.5.21 такого змісту: 167.5.21. 0 відсотків – для процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, на вклад (депозит) у кредитних спілках та процентного або дисконтного доходу за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом.

Джерело: FinPost

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь