Сезон на хурму: чому варто її вживати щодня

 

 

 

 

Виявляється, цей фрукт не тільки неймовірно смачний, але ще й дуже корисний. Особливо це корисно знати зараз, коли настав сезон хурми, інформує Ukr.Media.

Хурма — улюблений багатьма зимовий фрукт. Хтось віддає перевагу м’якій і соковитій, інші обирають тверді сорти, але в цілому у хурми шанувальників достатньо. Вчені засвідчили, що вона не тільки володіє чудовим смаком, але також здатна допомогти в профілактиці великої кількості різноманітних захворювань. Річ у тім, що цей фрукт містить достатню кількість корисних мікроелементів і має багато незамінних і дуже корисних властивостей. До того ж, завдяки великій кількості глюкози та фруктози двома-трьома плодами хурми можна втамувати голод. І хоча міді та цинку в яблуках більше, цей фрукт на першому місці за змістом натрію, калію, магнію, кальцію, заліза. Так і харчових волокон у хурмі значно більше, ніж у яблуках. Плоди хурми сприяють поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, печінки, зору, нормалізують роботу шкіри та статевих залоз.

Покращує загальний стан шкіри

Хурма чудово тонізує, освіжає шкіру і навіть бореться з першими ознаками старіння. Екстракт цього фрукта міститься у величезній кількості косметичних масок для обличчя. Крім цього існує величезна кількість різноманітних рецептів масок із хурми, які можна зробити в домашніх умовах. Так, наприклад, маска з м’якоті хурми і яєчного жовтка просто незамінний помічник під час розширення пор і схильності до вугрів. Для загального тонусу шкіри подрібніть хурму на тертці та змішайте з вершками в рівних пропорціях. Отриману суміш наносять на обличчя і залишають на 15-20 хвилин, після чого змивають теплою водою. Не забудьте перед застосуванням перевірити наявність у себе алергічних реакцій.

Налагоджує роботу судин

Багато хто з нас, мешканців великого міста, не з чуток знайомі з таким безпечним, але вкрай неприємним захворюванням, як вегето-судинна дистонія. Хвороблива реакція на різкі перепади тиску, мігрені, стрибки артеріального тиску — все це наслідки життя в мегаполісі. Крім різноманітних дорогих медикаментів, яких сьогодні аптеках із надлишком, впоратися з такою проблемою допоможе хурма. Багата вітамінами С і Р, вона позитивно впливає на судини, знижує ламкість і проникність, а значить, цілком здатна полегшити вам періоди нападів. Також лікарі рекомендують вживати в їжу хурму людям, які страждають варикозною хворобою і кровоточивістю ясен.

Від стресу та анемії

Хурма багата залізом, тому її сік рекомендують при анемії 2 рази в день по 50-100 мл перед їжею. Крім того, сік хурми, особливо корисний у поєднанні з м’якоттю допомагає нашій нервовій системі впоратися зі стресами, які підстерігають нас всюди. Якщо регулярно протягом зимових місяців вживати фрукт в їжу, можна значно поліпшити собі настрій, повернути втрачену енергію і підвищити загальну працездатність. До речі, якщо ви мрієте про здоровий, повноцінний сон, з’їдайте кілька шматочків на ніч і у вас є всі шанси забути про безсоння.

Від серцевих захворювань

Плоди хурми містять рекордну кількість калію, саме тому вони так корисні для тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання. Виявляється, як стверджують дослідники, хурма цілком може замінити навіть деякі ліки. Якщо періодично вас мучить біль у серці, буде корисно з’їдати в день не менше 3-4 плодів на добу і незабаром ви забудете про ці неприємні відчуття.

Під час застудних захворювань

Крім всіх інших переваг і приємного смаку, м’якоть хурми володіє бактерицидними властивостями, тому, якщо до раціону буде входити хурма під час епідемії грипу, наприклад, то вона зробить свій значний внесок у загальне лікування. До того ж хурма, так багата вітамінами, що зможе стати відмінним засобом при профілактиці різного роду інфекційних захворювань. Тому саме час додати до цитрусових ще й цей смачний фрукт. Також хурма — непоганий допоміжний засіб під час болю в горлі та сильному кашлі. Щоправда, в цьому випадку вам необхідно буде видавити з плоду сік, змішати його з водою і регулярно полоскати порожнину рота і горло.

Від каменів у нирках

Крім інших вітамінів, хурма гарне джерело магнію. Магній, який містить в плодах, різко знижує ймовірність утворення каменів у нирках, які можуть заподіяти вам в майбутньому чимало неприємностей. Хурма допомагає виводити з організму солі натрію і непотрібну рідину, тим самим розвантажуючи нирки. До того ж цей фрукт володіє сечогінною дією і різними тонізуючими властивостями.

Профілактика ракових захворювань

Хурма сприяє затримці росту вікових новоутворень, так само, як і гарбуз, нагідки, обліпиха, абрикоси та інші жовто-оранжеві плоди та овочі. Завдяки своєму яскраво-помаранчевого кольору плоди хурми містять високий відсоток бета-каротину, який є дуже сильним антиоксидантом — речовиною, здатною боротися з вільними радикалами, які руйнують клітинні структури, тим самим борючись з ознаками старіння шкіри. В якості профілактики ракових захворювань лікарі також рекомендують вживати в їжу більше фруктів і овочів, що містять бета-кератин, тобто продукти помаранчевого кольору — апельсини, моркву, обліпиху і хурму в тому числі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь