Обласна рада має чітку позицію стосовно продажу землі

 

 

 

 

На сьогодні активно обговорюється питання продажу землі сільгосппризначення. За результатами соціологічних досліджень, думки людей з цього приводу розділилися фактично пропорційно.
При цьому більшість українців все ж проти зняття мораторію на продаж землі. Зокрема, згідно з опитуванням, яке протягом жовтня проводив сайт «Нежатин» 65%, (164 голосів) – Проти, 27%, 67 голосів) – За, і не визначилися – 8%, (21 голос).

Як ви ставитеся до запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення?

  • Не визначився (9%, 23 Голосів)
  • Проти (65%, 168 Голосів)
  • За (26%, 68 Голосів)

Кількість голосів: 259

Це означає, що дане питання необхідно більш детально вивчати й не включати «турборежим» по його вирішенню.
2 грудня на засіданні сесії Чернігівської обласної ради розглядалось питання щодо запровадження в Україні ринку землі. Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, звернувшись до обласних депутатів наголосив, що країна до ринку землі не готова. Бо ціна гектару не перевищує 1500 доларів. Також він заявив, що готовий долучитись як громадянин до масових акцій протесту проти прийняття законодавства про запровадження ринку землі.
Треба зазначити, що перед сесією представники Національного корпусу провели акцію — їх вимоги також стосуються питання ринку землі, вони проти продажу землі іноземцям.
“На президії розглядалось питання впровадження ринку землі. Депутати обласної ради проти впровадження ринку землі в тому форматі, який нам нав’язує новообрана влада. Водночас незрозумілим для нас є рішення приватизації комунального майна. Без попереднього опрацювання, це питання було внесено «з голосу». Якщо комусь здалося, що можна віджати КП «Ліки України» – ви помиляєтесь”, – написав у Фейсбуці Олександр Тарнавський.
Депутати одноголосно проголосували за Звернення Чернігівської обласної ради до президента, голови ВР та прем’єр-міністра, народних депутатів України, обраних від Чернігівщини, стосовно внесення поправок до проєкту Закону України №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»

 

Основні позиції цього звернення:
1. Продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення як мінімум на 3 роки, до завершення процесу децентралізації, закінчення війни на сході України, відновлення суверенітету України на всій території держави та стабілізації економіки України. За цей період прийняти Стратегію розвитку аграрного сектору економіки та розвитку сільських територій, напрацювати відповідну нормативно-правову базу та забезпечити наповнення актуальними відомостями Державного земельного кадастру і Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
2. Запровадження ринку землі провести поетапно. На першому етапі виключне право купувати землі сільськогосподарського призначення повинні мати об’єднані територіальні громади. Держава в особі Земельного банка повинна під заставу землі забезпечити кредитування об’єднаних територіальних громад за низькою відсотковою ставкою, яка була б конкурентною на світовому ринку.
3. Питання відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення вирішувати за результатами проведення загальнонаціонального референдуму.

Іван Якуб, депутат від ВО “Батьківщина” наголосив: «Фракція проти ринку землі, запросив всіх до акції протесту 4 грудня у Києві».
Валерій Куліч, депутат та представник групи “Чернігівщина — наш рідний дім” також виступив за те, щоб землю могли купляти держава, в особі територіальних громад. Варто провести референдум із цього питання.

Свою позицію висловив і депутат від ВО «Батьківщина» Сергій Охонько, який представляє у в обласній раді інтереси Ніжинщини:

«Це можливо найбільш стратегічне питання в історії новітньої України. Тож, таким чином, як зараз у Верховній Раді, воно не повинно вирішуватись. Я згоден з Владиславом Атрошенком – без референдуму не може йти мова про прийняття таких глобальних рішень. Народ України сам має визначитись: продавати землю чи ні. Але, знову ж таки, навіть якщо створювати ринок землі, то він має працювати за чітким механізмом: Об’єднана територіальна громада викуповує земельні ділянки, держава створює у свою чергу земельний фонд, з якого видає кошти для викупу, і вже ОТГ, купуючи землю, повністю розпоряджається нею, веде контроль за зміною посіві, і надає в оренду підприємцям для оброблення. Але є ще одне важливе питання: яка максимальна кількість цієї землі може передаватись в одні ріки? На мою думку – це повинно бути не більше 500 Га в одні руки. Це дасть можливість розвинути середнє та мале фермерство в селі. Таким чином збагатитись зможуть всі, хто працює на землі, а не тільки власники великих агрохолдингів. Адже ми сьогодні чули інформацію про те, що на українській землі, в Бобровицькому районі вже зараз з гектара заробляють 800 доларів. То чому б не дати можливість всім бажаючим створювати підприємства і розвивати сільгоспвиробництво. Це стане поштовхом для розвитку в Україні виробництва сільськогосподарської техніки.
Тож до цього питання потрібно підходити виважено і не приймати поспішних рішень. Саме тому сьогодні обласною радою було прийнято звернення до президента України щодо нашої позиції по ринку землі».

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь