“Нормандська четвірка” проведе саміт вперше за три роки: все, що потрібно знати про зустріч

 

 

 

 

На ній будуть присутні лідери чотирьох країн.  За час конфлікту загинуло близько 13 тисяч осіб, із них кілька тисяч – мирні жителі, які навіть не тримали у руках зброю. Ще близько 30 тисяч отримали поранення. Це кровопролиття намагаються припинити вже досить тривалий час, однак навіть зупинити стрілянину, незважаючи на низку оголошених перемир’їв, не вдається.

Один із форматів, на якому намагаються врегулювати ситуацію на сході України, триває у Мінську. Там засідає Тристороння контактна група, де між собою домовляються безпосередньо представники України та Росії за посередництва ОБСЄ. Водночас там присутні і члени так званих “Л/ДНР”. Росія називає цей формат Контактною групою, оскільки вважає членів “Л/ДНР” повноцінними учасниками перемовин, тоді як українська сторона наголошує саме на тому, що у Мінську є троє учасників – Україна, Росія та ОБСЄ.

Однак існує також і інший формат – “нормандський”. Три роки він не був задіяний, і нарешті буде розблокований. ТСН.ua розповідає основні деталі цієї зустрічі.

Що таке “нормандський” формат і скільки разів лідери вже зустрічались
“Нормандський” формат – це зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він був започаткований ще у червні 2014 року, коли лідери зустрілись вперше під час святкування 70-річчя висадки союзницьких військ у Нормандії під час Другої світової війни.

Загалом відбулося вже 5 таких зустрічей, а остання була восени 2016 року. Детальніше про історію “нормандського” формату читайте за посиланням.

Де і коли відбуватиметься зустріч
Саміт “нормандської четвірки” запланований на 9 грудня. Його організаторами стануть французи та проведуть у своїй столиці – Парижі. Лідери України, Франції, Німеччини та Росії зустрінуться в Єлисейському палаці о 16:00 за місцевим часом (17:00 за Києвом). На 18:45 (19:45) анонсований вихід до преси. До нормандського саміту у політиків будуть й односторонні зустрічі. Зеленський має прибути до Єлисейського палацу о 14:55 (15:55).

Хто буде присутній на зустрічі
У роботі “нормандського формату” візьмуть участь безпосередньо лідери чотирьох країн – президент Франції Еммануель Макрон, президент України Володимир Зеленський, президент Росії Володимир Путін та канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

 

Також із високою вірогідністю до Парижа прибудуть і радники лідерів, а також міністри закордонних справ. Вони можуть фізично не бути присутніми на зустрічі четвірки, однак, перебувати в Єлисейському палаці. З українського боку точно варто очікувати міністра Вадима Пристайка та помічника Андрія Єрмака.

Від Росії теж до Парижа прибуде міністр закордонних справ Сергій Лавров. Також можна очікувати прибуття зовнішньополітичного радника Юрія Ушакова та помічника Владислава Суркова, якого називають фактичним куратором “Л/ДНР” у Кремлі.

Як триватиме зустріч
Наразі жодних офіційних деталей зустрічі у “нормандському” форматі немає. Якщо зважати на попередні саміти – звичайною практикою є перемовини чотирьох лідерів як разом зі своїми делегаціями, так і суто тет-а-тет, навіть без перекладачів.

Також російські ЗМІ активно поширюють інформацію про можливу двосторонню зустріч між Путіним та Зеленським. За їхніми даними, вона відбудеться із майже стовідсотковою вірогідністю. Зеленський запевняє, що до такої зустрічі готовий. У Кремлі офіційно відповідають, що наразі не знають, чи дозволить час провести цю зустріч, а за часом вона може бути від 30 до 90 хвилин. Нардеп від “ЄС” Олексій Гончаренко розповів, що зустріч Зеленського та Путіна відбудеться безпосередньо перед зустріччю чотирьох лідерів. За даними російських ЗМІ, зустріч Путіна та Зеленського віч-на-віч відбудеться вже після саміту четвірки та спільної пресконференції, тобто після 18:45.

Інформацію про зустріч Зеленського та Путіна підтвердив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. За його словами, від України можуть брати участь міністр енергетики Олексій Оржель і виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

“Після зустрічі чотирьох лідерів в Нормандські форматі президент Володимир Зеленський проведе двосторонню зустріч з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним”, – наголосив він.

Натомість помічник президента РФ Юрій Ушаков додав, що зустріч двох президентів не обмежена у часі – її тривалість залежатиме лише від Путіна та Зеленського.

Також в рамках “нормандського” формату лідери практикують і двосторонні зустрічі один із одним. Наприклад, канцлерка Німеччини Ангела Меркель вже розповіла про можливу зустріч із Путіним у Парижі.

Які були умови для зустрічі
Лише Росія висувала певні умови для зустрічі у “нормандському” форматі. При чому всі вони стосувались саме української сторони. Тоді як Україна, Франція та Німеччина оголошували про готовність провести зустріч ще від вересня – Росія всіляко намагалась її затягнути, вигадуючи нові умови.

Зрештою, Україна виконала абсолютно всі умови, які були погоджені на зустрічах радників президентів. Зокрема, українська сторона дала згоду на використання “формули Штайнмаєра”, а також не без проблем провела розведення військ біля Золотого, Петрівського та у Станиці Луганській. На останньому пункті Україна також відремонтувала зруйнований ще кілька років тому міст, аби полегшити перехід громадян через КПВВ.

Чого очікують сторони
Найбільш детально очікування від України описав помічник президента України Андрій Єрмак. Програма максимум, за його словами, – це дорожня карта із чіткими термінами виконання Мінських домовленостей та припинення війни.

“Програма “максимум” передбачає якийсь дійсний план з дійсними термінами – план закінчення війни і план відновлення нашої територіальної цілісності і повернення всіх наших територій, повернення всіх наших полонених, припинення війни, припинення війни фактичне, яка сьогодні, на жаль, продовжується”, – сказав він. Щодо “програми мінімум”, то, за словами Єрмака, на першому місці також буде стояти припинення вогню. Потім – чітка домовленість про обмін і повернення всіх полонених, які перебувають і на непідконтрольних українських територіях, і на території Росії.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко також запевняє, що якогось абсолютно нового документу також не буде. За його словами, буде ухвалено спільне рішення “нормандської четвірки”. Його проєкт сторони вже узгодили.

“Лідери відзначають успішне розведення на трьох ділянках і пропонують визначити наступні точки розведення. Лідери відзначають успішний обмін, який відбувся, і пропонують прискорити роботу щодо наступного етапу обміну, включаючи ідею всіх на всіх. Далі, лідери вимагають визначити наступні ділянки для розмінування, і так далі. Тобто дуже короткий документ, в кінці якого у проєкт написано, що лідери уповноважують свої переговорні команди продовжити підготовку наступних (ініціатив). Це загальні фрази, які перетворяться на документ тільки після завершення зустрічі глав держав”, – переказав зміст положень Пристайко.

Загалом Україна очікує рішень із кількох важливих питань, а саме: обмін полоненими за принципом “всіх на всіх”, припинення вогню та розведення військ, система проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі, а також контроль над державним кордоном. Детальніше про теми, які обговорюватимуть на саміті, читайте за посиланням.

Росія, своєю чергою, їде на саміт зі своїми традиційними вимогами – закріпити особливий статус Донбасу в український Конституції, а також змусити українську владу розпочати прямі перемовини із бойовиками “Л/ДНР”, всіляко заперечуючи свою причетність до конфлікту.

Фактично на ці вимоги 5 грудня відповів Єрмак під час заходу у Лондоні. Він зазначив, що вони готові до конституційної реформи за підсумками саміту, однак обіцяють обмежитися питаннями децентралізації, зокрема щодо ОРДЛО. А щодо перемовин із окупованим Донбасом – українська сторона хоче залучити до Мінських переговорів вихідців з ОРДЛО, які проживають на підконтрольній території, замість нинішніх “експертів”.

“І в Мінських домовленостях практично у кожному пункті є, що це повинно бути узгоджено з представниками територій. І весь час чомусь представниками територій були представники невизначених організацій, які сьогодні не підтримані і не приймаються офіційно жодною державою, навіть Росією”, — сказав Єрмак.

У Франції та Німеччині позиції досить прості та одноголосні – для них важливо, щоб Мінські угоди зрушили з мертвої точки і конфлікт на Донбасі був врегульований.

Навіщо Україні “нормандський” формат
Якщо у Мінську Україна та Росія спілкуються на рівні власних представників, які виявлять волю лідерів цих країн, то “нормандський” формат дає змогу домовлятися оперативніше на рівні самих лідерів. Це значно зекономить час на ухвалення рішень, а до їхнього виконання будуть ставитись значно серйозніше, оскільки про це домовились лідери держав, тобто присутня політична воля на найвищому рівні.

Ще один момент – валідність посередників. ОБСЄ є міжнародною організацією, яка має не надто багато повноважень, а от Німеччина та Франція для РФ є досить важливими економічними партнерами, а також певними лобістами її інтересів у Європейському союзі. Саме тому Путін визнає їх як перемовників та посередників у такому питанні як врегулювання ситуації на Донбасі і готовий про щось домовлятися, зокрема, за рахунок поступок не тільки від України, але й від Європейського союзу. Водночас, для України можливість залучення західних партнерів, з якими Росія може спілкуватись на рівних, є вкрай важливою для підвищення своєї ваги на цих перемовинах.

Олексій Ярмоленко

Джерело: ТСН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь