Найнеобхідніше подорожчає: скільки коштуватимуть хліб і гречка в 2020 році

 

 

 

 

“Подорожчає” – найактуальніше фраза цього року. І нема процесу здорожчання ні кінця, ні краю…

Хоча Україна цьогоріч зібрала рекордний урожай зернових, однак це не означає, що в 2020 році ціни на хліб, борошно і крупи автоматично підуть вниз.

Головна причина здорожчання – підписання Асоціації з ЄС і скасування регулювання цін на соціально важливі продукти харчування, вони почали рости, все більше наближаючись до європейських.

“Наші виробники отримали можливість продавати товар за кордон за ринковими цінами. Тому ціни на борошно, хліб, крупи в Україні поступово виросли і тепер залежать тільки від попиту і пропозиції. Так було з гречкою: в 2016 році вона подорожчала майже до 40 грн / кг , потім подешевшала більш ніж удвічі через надлишок пропозиції. Зараз ціни на неї знову піднімаються “, – сказав глава Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко у коментарі сайту “Сегодня”.

За прогнозом Дорошенко, в грудні 2019 року і в першій половині 2020 року крупи і бакалія подорожчають на рівень інфляції (5-6% на рік), а хліб – вище інфляції на 1%. Гречка буде коштувати більше 30 грн / кг (зараз 23-25 ​​грн / кг). Зате повинна знизитися ціна на пшоно – з 30-35 грн / кг до 20-22 грн / кг, так як проса в цьому році зібрали достатньо.
На думку економіста Олега Пендзина, бакалія в 2020 році буде дорожчати не менш, ніж на рівень інфляції або на 0,5% в місяць, а хліб – вище інфляції в 1,5-2 рази, або на 0,8-1% щомісяця . Перш за все це стосується преміальних сортів, здоби і кондитерських виробів.

Джерело: ChilliNews

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь