Мер Ніжина відповідав на питання громади

 

 

 

 

27 грудня міський голова Ніжина Анатолій Лінник у рамках пресконференції по роботі за 2019 рік відповідав на питання громади.
На початку зустрічі з журналістами очільник міста зачитував інформацію про зроблену ним роботу та його командою протягом року. Озвучив проблемні питання та досягнення, якими місто може пишатись.
Після, засідання відбувалося у форматі «питання-відповідь».

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

Загалом у короткому звіті про роботу велась розмова про розбудову міста, програму підтримки бізнесу та ОСББ, роботу по створенню бренду міста, про відзнаки ніжинців на загально-національному та всеукраїнських рівнях, створення КП «Молодіжний центр» та відділу контролю за зборами і податками, який регулює так звані зарплати «в конвертах». Також мер зазначив про ремонт та модернізацію доріг на ніжинських вулицях, розвиток музейної справи та туризму: за останній рік вдвічі збільшилась кількість відвідувачів музеїв Ніжина та понад 200 загальноміських заходів провів Ніжинський БК.
Серед ряду проблемних питань було виділено такі: комунальні тарифи, придбання сучасного рентгенапарату, бігові доріжки на центральному стадіоні, та не отримання Ніжином статусу історико-культурного заповідника.
Також мер наголосив на тому, що місто завершає рік без Кт заборгованості, а з Ніжином співпрацюють такі солідні організації, як НЕФКО.

Але, окрім прослуханого, міському голові представники громади та журналісти ставили свої запитання. Отже, питання та відповіді на них:

1. Ви, як міський голова, не раз озвучували, що одна з головних потреб міста — ремонт самопливного колектора і ставили це пріоритетним завданням у фінансуванні з обласного бюджету. Ці кошти в розмірі 9 млн були виділені з держбюджету навесні, але до кінця року колектор так і не був відремонтований. Отже — кошти не освоєні, проблема не вирішена, хоча була й підрядна організація і фінансування. Чому так сталося? Адже якщо не виконані роботи за державний кошт, у цьому році доведеться ремонтувати за кошти міського бюджету?

Скажу що нелегко нам було залучити 9 млн. до Ніжина, але ми це зробили.
Ми зробили все належне: була розроблена проектно-кошторисна документація, проведена процедура публічних закупівель. На цей тендер відгукнулись декілька Компаній. Тендер відбувся. Ті компанії, що програли – подали до суду. Тобто відтягувався час на судові процедури. Заявник суд виграв і прийшов працювати з проєктом. Але в перший день заявив, що труби не такі, у нас є інші, а проєкт нікчемний, і відмовився його виконувати, поки ми не погодимось, щоб проєктант встановили свої труби. Але там одних труб лише на 4 млн. Відповідно автор проєкту заперечив, що проєкт нікчемний і потрібно заміняти труби. Виконавець сказав: ні, так ні. Тобто переможець тендеру надав відмову на виконання робіт. У свою чергу, ми підготували й направили виконавцю претензію про відшкодування громаді збитків з розмірі 441 тис грн. Така вийшла «кричуща» ситуація. І цей виконавець, маючи 5 об’єктів, жодного не завершив. А у нас проблема в тому – що місто втратило можливість втілити в життя проєкт ремонту центрального колектора. У бюджеті на наступний рік ми передбачили кошти у розмірі 4,5 млн і будемо виконувати ці роботи.

2. Три роки тому міська рада інвестувала в проєкт нового басейну. Була можливість збудувати його за держбюджет, при умові готовності всієї документації. Проте, до сих пір не зроблений проєкт щодо проведення комунікаційних мереж. Скажіть, чому проєкт який розробляється в термін 4-5 місяців до сих пір не розроблений?
Проєктна документація у нас є, але без «прив’язки мереж». Спочатку ініціатори нам озвучили суму в 30 тис. грн. і ми підтримали проєкт і профінансували, але нам сказали, що за 30 тис. зробити це неможливо, потрібно 300 тис. грн. Ми в бюджеті передбачаємо 300 тис. грн. аби знову ж підтримати цей проєкт. Проєктанти приїхали, подивились і зазначили, що потрібно 600 тис. грн.
У нас є економічне обґрунтування по цьому проєкту. На сьогодні нам треба 600 тис. грн. Я хочу щоб ця земельна ділянка була виставлена на аукціон, як цільове призначення для басейну, а участь міста — це фінансування цього проєкту без комунікацій. Якщо з’являється інвестор – додає комунікації.

3. Чи буде втілено в життя проєкт по очищенню річки Остер. (Рік тому на нього були виділені 500 000 грн).
Гроші було виділено – так. Але в межах міста зробити це за вказану суму ніхто не взявся. Мінімум потрібно – 1 млн. 200 тис. грн. тільки на проєктування.

4. Питання по опаленню в грудні, коли +5 та +10 за вікном, люди відкривають кватирки й балкони, аби провітрити приміщення. Чи можливо подавати тепло не в таку міць як у морозну погоду, адже рахунки приходять не маленькі?
Я не сказав би що це стосується усіх квартир. Справ втому, що є “мінімум”, з яким працює котельня, аби надавати тепло відповідно до температури зовнішнього середовища.

5. По якій ціні ТОВ «Тепломережі» закуповує газ і чи буде перегляд тарифу і коли?
Вчора в області була проведена нарада з приводу зниження тарифів на послуги теплопостачання. Ще їх ніхто не знижував, тому що відповідні механізми ще не працюють.
Коментує заступник міського голови Григорій Олійник: Позавчора Кабінет Міністрів прийняв відповідну Постанову, яка передбачає надання можливості теплопостачальним компаніям розглядати питання щодо зниження вартості у послузі на складову вартості газу. Постанова починає діяти з грудня 2019, в січні-лютому 2020 передбачено її реалізація. Це питання вивчається.

6. Навіщо виконкому придбання квадрокоптеру і чи незадорогий фонтан у центрі міста за 4 млн. грн.?
Квадрокоптер нам потрібний для відділу з благоустрою за контролем за фіксуванням спаленого сміття, що забруднює екологію. Орієнтовна ж вартість фонтану – 3,7 млн. грн. Це тендерна процедура, фонтан не може коштувати дешево, бо ми хочемо якісний, сучасний фонтан.

7. В соцмережах шириться інформація, що ви перешкоджаєте будівництву ТЦ «Епіцентр» у місті Ніжині? Прокоментуйте, будь-ласка.
До нас (органів місцевого самоврядування) не зверталися з такою пропозицією ні усно ні письмово. Виходить – що це фейкова новина.

8. З неофіційних джерел стало відомо, що за останні декілька років Ви придбали квартиру в Києві. Прокоментуйте будь-ласка – правда це чи ні. І якщо так – то за який кошт?
На жаль, квартири в Києві в мене немає. Не купував.

9. В наступному році – місцеві вибори. Чи йдете ви зі своєю командою на вибори?
Відповідь ствердна, звичайно ми йдемо.

Пропонуємо взяти участь в опитуванні.

Чи задоволені ви роботою ніжинського міського голови?

Результати голосування

Завантажується ... Завантажується ...

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь