В Україні різко подешевшав бензин: скільки коштуватиме паливо

 

 

 

 

В Україні знижуються ціни на бензин. Процес розпочався після того, як президент України Володимир Зеленський зустрівся з бізнесменами, які займаються АЗС, і закликав їх знизити ціни.

Що з бензином зараз і чи знижуватиметься ціна надалі  у матеріалі OBOZREVATEL .

Головне:

  • На зустрічі Зеленський закликав нафтотрейдерів знизити ціни на бензин, урізавши знижки;
  • Вже наступного ранку паливо подешевшало майже на гривню;
  • Експерти вважають, що падіння ціни продовжиться, але буде несуттєвим.

Що казав Зеленський

23 грудня президент і представники уряду зустрілися з бізнесменами, які працюють на паливному ринку. Там Зеленський запропонував таку схему: зменшити знижки за програмами лояльності, але заразом знизити і ціни. Причиною для цього він назвав зміцнення курсу гривні.

“Ми звертаємося до вас із пропозицією активніше відреагувати на зміцнення курсу і відповідно зменшити ціну на бензин. Не надати знижки, а (вивести знижену ціну. – Ред.) на табло”, – заявив Зеленський.

За словами заступниці керівника Офісу президента Юлії Ковалів, це має посилити конкуренцію на ринку, та й взагалі такі знижки не властиві більшості європейських ринків.

У відповідь підприємці почали вимагати розібратися з нелегальними АЗС, яких нібито 25% від усього ринку. Зеленський пообіцяв провести нараду на цю тему на початку січня.

Падіння триває, але повільніше

Також Сергій Куюн у коментарі ObozTV спрогнозував, що до кінця року середня ціна по всіх сегментах впаде приблизно на 1,5 гривні за літр (з урахуванням падіння з 23 на 24 грудня).

“Ринок затримався з цим зниженням. Бо потенціал є для зниження цін. Я думаю, до Нового року ще на 50 копійок чи гривню”, – спрогнозував Куюн.

Отже, до кінця року, за його прогнозами, середня ціна по Україні складе приблизно:

  • А-92 – 25,10 грн/л;
  • А-95 – 26,12 грн/л;
  • ДТ – 26,59 грн/л.

На думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, передумови до зниження цін на АЗС були і дії Зеленського він не кваліфікує як втручання у справи ринку. Проте експерт вважає, що продовження падіння ціни чекати не варто.

“Зміцнення курсу за останній період створило передумови для зниження ціни на нафтопродукти. Курс піднявся, нафта подорожчала на 6%. Об’єктивний потенціал зниження вже вичерпано. Якщо курс повернеться на параметри минулого тижня, то в січні ще можна очікувати зниження. Якщо не повернеться, то подальшого зниження не буде”, – поділився з OBOZREVATEL думкою експерт.

І якщо простежити динаміку зниження ціни, то можна помітити, що основне падіння, очевидно, вже відбулося і зараз ціна плавно опускається. Крім того, долар раптово подорожчав, що може як сповільнити, так і взагалі припинити зниження ціни на паливо.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь