У Ніжинській лікарні встановили систему молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу

 

 

 

 

На сьогодні стратегія розвитку фтизіатричної служби передбачає впровадження підходу, орієнтованого на потреби пацієнта та забезпечення інтегрованих послуг. У більшості випадків це довготривале амбулаторне лікування, втримати на якому пацієнта дуже важко, зазначають профільні фахівці. Ще складніше ефективно завершити це лікування.

На весь процес впливає низка об’єктивних факторів, одними з яких є рання діагностика, контроль за прийомом препаратів, соціально-психологічний супровід та інше. Тому зменшення в області захворюваності на туберкульоз майже на 24% (порівняно з 2018 роком) медики вважають наслідком недовиявлення.

Про ці та інші проблеми, а також досягнення у боротьбі з епідеміями туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу говорили 27 грудня, учасники засідання профільної обласної ради, йдеться на сайті ОДА.

За словами меддиректора Чернігівського обласного медичного центру соціально-значущих та небезпечних хвороб Жанни Карпенко, найпоширеніша модель амбулаторного лікування на Чернігівщині — медико-соціальний супровід від благодійної організації «Чернігівська МЕРЕЖА». Його суть полягає у постійному контролі за прийомом ліків, змінами фізичного та психологічного стану хворого. Упродовж 11 місяців таким чином лікувалися більше пів сотні пацієнтів.

Попри те, що дуже часто важко знайти фахівця, який би доставляв ліки у віддалені населені пункти та контролював прийом препаратів, ситуація змінюється на краще, переконана голова правління благодійної організації «Чернігівська МЕРЕЖА» Анжела Мойсеєнко. Адже хворі вже починають розуміти, що лікування — це затяжний процес, і переривати його аж ніяк не можна. Крім того, поступово поглиблюється співпраця із сімейними лікарями.

В області також працюють ДОТ-кабінети, практикують лікування за скап-зв’язком.

Варто зазначити, що у жовтні в чотирьох лікарнях інтенсивного лікування — Чернігівській міській № 2, Прилуцькій та Ніжинській ЦМЛ, Корюківській ЦРЛ — за кошти глобального фонду встановлені системи Gene Xpert, які дозволяють зробити якісну молекулярно-генетичну діагностику туберкульозу.

Джерело: Час Чернігівський

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь