Небезпечна хвороба: на Україну насувається друга хвиля грипу

 

 

 

 

Січень – піковий місяць захворюваності на грип. Через ускладнення грипу вже померла одна людина. У цьому епідемічному сезоні перехворіють до 6,7 млн українців, прогнозує Центр громадського здоров’я.

Сайт “Сьогодні” дізнався, хто ризикує захворіти на грип та як не допустити ускладнень.

Кожен шостий українець перехворіє на грип

Поки що епідпоріг по країні не превищено. Але в семи областях України інтенсивність захворюваності вища, ніж в інших, повідомляє ЦГЗ. Це Київська, Житомирська, Чернівецька, Вінницька, Хмельницька, Рівненська і Волинська області.

“… Ніхто не може знати, переживе він цей сезон чи ні. Грип – непередбачуваний, тому що все розвивається дуже швидко; тому що немає належної настороженості на початку сезону; тому що все забувається, а зараз ще й тому, що обмежений доступ до медичної допомоги, в зв’язку з чим пацієнти довго хворіють вдома. Іноді – непробачно довго. Страшно, коли буквально за кілька днів ми втрачаємо молодих, активних людей від стану, якому потенційно можна запобігти”, – написала у себе на сторінці в Facebook інфекціоніст Ольга Голубовська.

В епідемічному сезоні 2019/2020 очікується дві хвилі грипу. Перша була в грудні – і пройшла відносно легко. Тільки 3% хворих госпіталізували – це були в основному діти до чотирьох років. Друга буде в кінці січня – початку лютого, вона буде складнішою і затягнеться на чотири тижні, прогнозує Центр громадського здоров’я. На неї і припаде пік захворюваності: в цілому за сезон перехворіють від 4,8 до 6,7 млн українців.

Хто в зоні ризику

По Україні ходить чотири види вірусу грипу:

  • Bіpyc, схожий на A/Brisbanel 02120 1 S (H1N1) pdm09;

  • Bіpyc, схожий на A/Kansasll4l2017 (H3N2);

  • Bіpyc, схожий на B/Coloradol06l2017 (лінія B/Victoria/2l87);

  • Bіpyc, схожий на B/Phuketl3073l2013 (лінія B/Yamagata/l6/88).

У зоні ризику підхопити грип з ускладненнями – літні люди, діти, вагітні, а також пацієнти з хронічними захворюваннями.

З початку епідемічного сезону вже зареєстрована одна смерть від ускладнень хвороби. Чоловік з групи ризику захворів 20 грудня 2019 року. Незважаючи на те, що його госпіталізували, він помер в реанімації 31 грудня, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Фото: А. Яремчук, "Сегодня"

Фото: А. Яремчук, “Сегодня”

Небезпека грипу в тому, що його легко переплутати з ГРВІ. При ГРВІ є температура, але не дуже висока, нежить, кашель або чхання, першіння в горлі. При грипі температура тіла – 39 °С і вища, є ломота в м’язах і суглобах, головний біль, закладений ніс, а нежить не виражений.

Щоб побороти звичайну застуду, потрібен постільний режим, рекомендується пити багато рідини. А ось грип куди шкідливіший: якщо температура піднімається вище 38 °С, тримається довше трьох днів, жарознижуючі не допомагають, людина відчуває себе погано і симптоми не схожі на звичайну ГРВІ, тоді варто звернутися до лікаря.

Як уникнути ускладнень грипу

Вакцинація – найефективніший спосіб профілактики грипу.

“Вакцинуватися ще можна і потрібно, але вакцинальний статус не повинен впливати на діагноз, з огляду на той факт, що щеплення повністю не запобігає захворюванню. Ведення таких хворих, особливо з груп ризику, повинно відповідати загальним рекомендаціям”, – зауважує Ольга Голубовська.

Але вакцина показана не всім. Наприклад, не можна прищеплювати проти грипу дітей до шести місяців. Вакцинація не допускається, якщо у людини температура – тому лікар повинен провести огляд і вимірювати температуру. Вакцина містить курячий білок, якщо на нього є алергія – щеплення протипоказане. Також вакцинуватися забороняється людям з ослабленим організмом, наприклад, при імунодефіциті або якщо людина з онкологією проходить хіміотерапію.

/ Фото: Pixabay

За даними Центру громадського здоров’я, з початку епідемічного сезону від грипу вакцинували 224 417 осіб. Важливо розуміти, що вакцинація від грипу не захищає від інших ГРВІ – аденовірусної інфекції, риновірусної інфекції, респіраторно-сентенціального вірусу та інших.

Також у МОЗ радять українцям не забувати простих правил для профілактики грипу та ГРВІ:

  • Намагайтеся якомога менше перебувати поруч з людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб уберегти їх від хвороби.
  • Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів.

  • Шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс вищі, тому намагайтеся не торкатися обличчя.

  • Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання. Це особливо важливо, якщо в приміщенні знаходиться хворий.

  • Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води і харчуйтеся здоровою їжею.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь