Сьогодні – Всесвітній день “дякую”

 

 

 

 

11 січня відзначають Міжнародний день “дякую” – свято, що започаткували за ініціативи миротворчих спільнот.

Щодня люди вимовляють слово “дякую” мільйони разів. Про те, як це слово з’явилося в нашій мові, що означає і наскільки потужну енергетику має, пише “Уніан”.

Історія та традиції Міжнародного дня “дякую”, який покликаний нагадати людям про цінність хороших манер, заснований за ініціативи ЮНЕСКО і ООН. Вперше вислів “дякую” зафіксували у словнику-розмовнику, виданому в Парижі 1586-го. Міжнародний день “дякую” у багатьох країнах святкують із великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, конкурси і безліч інших розважальних заходів. В освітніх установах говорять про важливість дякувати близьким, розповідають про культурні традиції, етику, а також гарні манери. Крім того, у Всесвітній день “дякую” проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних. Цього дня люди говорять один одному теплі слова та обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

Читайте також: Подяка нашим читачам. Дякуємо, що ви з нами! – http://nezhatin.com.ua/2019/12/30/podyaka-nashym-chytacham-dyakuyemo-shho-vy-z-namy/

Магічні властивості слова “дякую”

Найсвітлітліше і ввічливе свято покликане навчити нас не боятися і не соромитися дякувати оточуючим, світу і самим собі. Слова вдячності здатні покращити настрій, підвищити взаєморозуміння і зарядити позитивними емоціями. Слово “дякую”, як вважають психологи, володіє магічними властивостями, воно може заспокоїти і зігріти своєю теплотою. Слово “дякую” є своєрідним усним “погладжуванням”. Вираз подяки, на думку фахівців, покращує здоров’я як адресату, так і тому, хто виражає свої почуття. Однак справжня вдячність, яка може принести користь, повинна йти тільки від чистого серця. Слова подяки, особливо “дякую”, позитивно впливають на емоційний стан і розумову діяльність людини. Вираз “дякую” застосовувати в житті легко, він дуже простий і щирий і є провідником встановлення теплих доброзичливих відносин. Як писала відомий американський психолог Вірджинія Сатір, людям для виживання потрібно 4 обійми на день, для підтримки — 8 обіймів, а для росту — 12 обіймів на день. Не соромтеся подякувати мамі або дружині за приготований сніданок, випадкового перехожого – за те, що притримав перед вами двері, колегу – за надану послугу. Як і в будь-якій справі, тут важлива практика. Чим частіше ви будете дякувати, тим більш вільно і щиро буде звучати ваше “дякую”.

Цікаві факти про слово “дякую”

За своєю етимологією слово “дякую” несе в собі знак народження, символ удачі, зв’язок землі та неба, а також чоловічої та жіночої сутності.

Щороку, разом із Всесвітнім днем “дякую” ми святкуємо Всесвітній день подяки, який відзначається 21 вересня.

Говорячи “дякую”, потрібно дивитися людині в очі.

Не можна дякувати людям у стані роздратування – це нікому не принесе радість.

Старовіри не використовують слово “спасибі”, так як вважають, що слово виникло від словосполучення “спаси Бай”. Бай – це ім’я одного з язичницьких богів.

Із великих міст світу найввічливим вважається Нью-Йорк – “дякую” тут найчастіше вимовляють. Найменш ввічливим вважається Мумбаї в Індії.

Привітання з Днем “дякую” у віршах

Спасибі тобі за знайомство,
Спасибі тобі за тепло,
Спасибі тобі за подарунок,
За сміх і посмішку – за все!
Спасибі тобі за увагу,
Спасибі тобі за очі,
Спасибі тобі за бажання
Щасливішим зробити мене.
Сподіваюся, що наше знайомство
Тобі щось принесло,
Дякую тобі за роботу,
Спасибі ще раз за все!

***

Спасибі сонцю за тепло,
Спасибі грому за гуркіт,
Спасибі за тепло твоє,
Дякую за твої обійми.

* * *

Дуже ввічливо, красиво –
Говорити завжди дякую,
Якщо місцем поступилися
Або щось подарували,
Ви про те не забувайте, висловлюйте Подяку,
Вітаю з днем Спасибі,
Будьте Ви завжди щасливі!

***

Скажи спасибі, адже це просто так,

Скажи спасибі, адже це така дрібниця,

Скажи спасибі, і світ стане світліше,

Скажи спасибі, скажи, скажи.

Привітання з Днем “дякую” у прозі

Вітаємо всіх з Міжнародним днем “дякую”, бажаємо вам якомога частіше від душі дякувати тим, хто своїми словами або вчинками робить ваше життя легшим, спокійнішим, гармонійнішим. Нехай коло ваших друзів і добрих знайомих буде якомога ширшим, нехай оточуючі люди щедро діляться з вами своєю добротою, теплом і турботою.

***

У Міжнародний день “дякую” хочеться подякувати всім! Величезне дякую батькам за життя і все, що у мене зараз є, друзям — за підтримку у важкі моменти і гарний настрій, коханій людині — просто за те, що вона є! Дякую всім, хто проходить повз, просто так. Адже не варто псувати своє дорогоцінне життя на образи і негатив.

gazeta.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь