Українці протестують через новий Трудовий кодекс.

 

 

 

 

15 січня у центрі Києва проходить акція протесту через запропонований урядом новий Трудовий кодекс та закон “Про працю”.

На протест вийшли декілька тисяч профспілкових активістів та учасників громадських організацій, повідомляють ГО “Соціальний рух” та журнал “Спільне” на своїх сторінках в Facebook.

У Києві протестують через новий Трудовий кодекс

Фото: Соціальний рух

Учасники акції пройшли маршем від Майдану Незалежності до комітетів Верховної Ради на вулиці Банковій з прапорами ряду профспілок та плакатами. Вони вигукують гасла “Бунтуй, кохай, права не віддавай”, “Страйк бадьорить краще кави”, “Закон про працю – це експлуатація”, “Не працюй до скону за їхні мільйони”, “Премію – міністру, а нам нема що їсти”.

У Києві протестують через новий Трудовий кодекс

Фото: Соціальний рух

Учасники також тримають плакати “Закон “Про працю” – стимул міграції” та “Час дискримінувати олігархів”. Останнє є відповіддю на одну з реплік авторки нового Трудового кодексу, голови комітету парламенту з питань соціальної політики Галини Третьякової. Вона зазначила, що нове трудове законодавство трохи дискримінуватиме робітників заради стимулювання бізнесу та економіки.

У Києві протестують через новий Трудовий кодекс

Фото: Соціальний рух

Як повідомлялось, новий Трудовий кодекс пропонують прийняти на заміну чинному КЗпП. Він несе ряд урізань прав найманих працівників, зокрема, спрощуючи процедуру звільнення. Навіть матерів з дітьми до 3 років.

Паралельно з ним Міністерство економрозвитку додатково розробила законопроект “Про працю“, який переводить більшість відносин між роботодавцем та найманим працівником у площину не загальноприйнятого законодавства, а договорів.

Проти таких новацій в Україні навіть виступили європейські профспілки, наполягаючи, що роботодавець та працівник на є рівними суб’єктами і у першого завжди більше важелів впливу. Детальніше про те, як уряд змінює законодавство про працю та чого чекати працівникам.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь