Стало відомо кому категорично не можна ходити в сауну

 

 

 

 

Більшість людей вважають сауну різновидом СПА, способом розслаблення, і при цьому не замислюються про її вплив на здоров’я

Сауна - це не тільки користь. Фото: pixabay

Сауна – це не тільки користь.
Фото: pixabay

У 1936 році на Олімпійських іграх фіни показали небувалі результати. З чуток, в олімпійському селі для них була збудована сауна; саме ця чудо-кімната і стала причиною спортивних перемог. Можливість поліпшити результати в змаганнях без медикаментів – так, що не причепиться жодна антидопінгова комісія, вселяла оптимізм і райдужні надії на нові рекорди.

З цього моменту лазня і сауна перестали вважатися в спортивній медицині просто способом відпочити і розслабитися. Почалися наукові дослідження впливу контрастних процедур на здоров’я. Вони принесли безліч несподіваних відкриттів. Невтомними фінами були організовані Міжнародне саунологіческое суспільство і навіть чемпіонати світу зі спортивної сауни.

Опитування показують, що більшість людей вважають сауну різновидом СПА, способом розслаблення, і при цьому не замислюються про її вплив на здоров’я. А він досить серйозний: на людину при відвідуванні парної впливає не тільки висока температура, але і підвищена вологість в поєднанні з інфрачервоним випромінюванням.

Короткочасне вплив високої температури – це стресовий фактор, який змушує організм “здригнутися”, мобілізувати власні ресурси і розширити пристосувальні можливості. Секрет в тому, щоб зробити стрес позитивним, тобто таким, який тренує організм і робить його витривалим, а не запускає “аварійний режим” з критичним підвищенням кров’яного тиску, різким перерозподілом кровотоку і викидом великих концентрацій адреналіну.

Отже, чому тепло – це корисно?

Зниження “поганого” холестерину.Регулярне відвідування сауни, згідно з дослідженнями, сприяє нормалізації рівня холестерину, зниження концентрації в крові “поганих” ліпідів і підвищенню “хороших”. Це важливий фактор в зменшенні ризиків інсульту і інфаркту.

Поліпшення артеріального тиску.Закономірною реакцією на дію високих температур є підвищення артеріального тиску і почастішання пульсу. У кров викидається адреналін. Концентрація цукру в крові також збільшується.
Не так давно лікарське співтовариство бурхливо обговорювало публікацію довгострокового дослідження, проведеного, зрозуміло, всюдисущими фінами, про зниження ризику інфарктів та інсультів у тих, хто регулярно відвідував сауну. Як це можливо, якщо перебування в парній підвищує тиск? Механізм простий: у любителів сауни організм адаптується до впливу високих температур і реагує поліпшенням кровопостачання серцевого м’яза і зниженням тиску поза сауни. Тобто у таких людей усуваються основні фактори ризику “судинних катастроф”.

Зростання судин.Дослідження на мишах, а потім і на людях, показали дивовижні результати. В ході експериментів спостерігався інтенсивний ріст капілярів в кінцівках і поліпшувалося їх кровопостачання. І якщо здоровому обивателю цей процес не такий вже й важливий, то для спортсмена поліпшення кровотоку в м’язах – просто подарунок долі. Що вже говорити про хворих на цукровий діабет, які страждають від поганого кровопостачання в кінцівках ( “діабетична стопа” з утворенням виразок, порушенням чутливості, нестерпними болями – звичайна історія для діабетика).

Позитивна дія на гормони.Перебування в сауні, згідно з дослідженнями, робить благотворний вплив на гормональний фон. Підвищується вміст тестостерону, тиреотропного гормону (він стимулює роботу щитовидної залози) і соматотропіну (який покращує ріст м’язової маси, повертає обмін речовин в сторону відновлення і побудови нових тканин).

Вплив тепла стимулює вироблення греліну – ця речовина підвищує апетит, тому після контрастних процедур завжди сильно хочеться їсти. А соматотропний гормон піклується про те, щоб все наїдене вирушило не в жирові депо, а на побудову м’язової тканини.

Створення гарного настрою. Поліпшення вироблення серотоніну не тільки підвищує настрій, але і допомагає в лікуванні болю, а також усуває відчуття постійної втоми і апатії, характерне для депресивних станів. Тому деякі фахівці рекомендують відвідування сауни хворим з фіброміалгію – недугою з “блукаючими” важковиліковними болями.

Вплив тепла стимулює вироблення бета-ендорфінів. Результат – поява легкої ейфорії, покращення настрою і працездатності. Дослідженнями виявлено цікава закономірність: у людей з мінімальним рівнем фізичної активності працездатність після відвідування сауни підвищувалася приблизно на 8%, а у тих, хто займається спортом регулярно, візит в сауну поліпшував працездатність на 16%. Іншими словами, сауна сама по собі – це добре, а сауна після тренування – удвічі краще для вашого мозку. Зрозуміло, при відсутності протипоказань.

Зменшення набряклості.Фіни пропонують включити саунотерапія в комплекс заходів з лікування ожиріння. Відвідування парної нібито нормалізує обмін речовин і допомагає повернути здоровий апетит до корисної їжі. Так це чи ні, ще належить дізнатися. Однак незаперечний факт – це вплив контрастних процедур на набряки. Сауна допомагає “зігнати” зайву воду завдяки активації гормональних механізмів, спрямованих на виведення з організму зайвої рідини, а також стимулює лімфатичну систему, що також робить м’язовий рельєф більш явним.

Чому сауна корисна не всім

Фінам ж належить сумний досвід надмірного захоплення сауною. У 2010 році під час чемпіонату світу зі спортивної сауни помер учасник з Росії. Це сталося на фінальному етапі змагань: спортсмен помер від загального перегрівання та опіків дихальних шляхів. Його суперник з Фінляндії потрапив до лікарні. Йому після довгого лікування і реабілітації вдалося повернутися до нормального життя. Правда, з змаганнями в парній довелося назавжди попрощатися. Ця історія – нагадування про те, що все повинно бути в міру.

Відвідування сауни має безліч протипоказань і обмежень. Серед них – вагітність, епілепсія, онкологічні захворювання, підвищений тиск, гострий період застудних хвороб, погана переносимість високих температур, хронічні захворювання в стадії загострення, перші півроку після перенесеного інсульту або інфаркту.

У новорічні свята приймальні відділення лікарень страждають від напливу пацієнтів з інсультами та інфарктами. Ці бідолахи вирішили “почати нове життя з понеділка” і, замість того щоб спочатку привести тиск в норму, поспішили “оздоровлюватися” в парну. Результат такої необачності часто виявляється сумним.

Поліпшити здоров’я без системного підходу не вийде. Тому сауна аж ніяк не панацея від усіх хвороб, а просто можливий інструмент для поліпшення самопочуття, яким варто користуватися тільки після консультації лікаря.

www.segodnya.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь