Поліція почала тестувати базу євроблях: чи штрафуватимуть

Евробляхи офіційно поза законом. З 1 січня набули чинності посилені санкції і штрафи (в черговий раз відстрочені 19 грудня 2019 року) для авто на європейських номерах. Власникам таких машин загрожує штраф до 170 тис. грн і конфіскація авто. При цьому закон є, але виконувати його повністю не будуть – принаймні, так пообіцяли в уряді. Напередодні Нового року в Кабміні заявили, що поліція не зачепить машини на єврономерах. Більш того, уряд повинен подати до парламенту новий законопроект, який влаштує власників євроблях.

Однак досі законопроекту немає. А власники євроблях заявляють, що поліція почала перевіряти їх машини через спільну з митниками базу порушників – поки що їх не штрафують.

Що чекає авто на єврономерах, розбирався сайт “Сьогодні”.

Поліція готується зупиняти євробляхи

Правоохоронці почали перевіряти авто на іноземних номерах, скаржаться водії євроблях. Перевіряють в спеціальній базі за номером автомобіля – це база обміну інформацією з фіскальною та митною службами. Якщо автомобіль знаходиться в Україні з порушенням митних законів, то це відіб’ється в базі.

Коли авто на іноземних номерах перетинає кордон, інформація про номер машини і її власника передається в поліцію. Правоохоронці можуть перевірити авто по базі на порушення правових підстав знаходження автомобіля, пояснює юрист з митного права Ольга Ніколаєнко. Але штрафувати поліцейські не мають права.

“Протокол поліцейські складати не можуть. Але вони можуть викликати на місце представників митниці. Якщо проводяться рейди, то до групи з виявлення правопорушень можуть входити працівники митниці. Митники потім самі складають протокол – поліція не має права штрафувати таких водіїв”, – пояснює юрист.

Поки масових перевірок немає, а система тільки тестується. Перед Новим роком у МВС заявили, що поліція не зупинятиме авто на єврономерах, поки Рада не ухвалить зміни до закону. Такого компромісу досягли в уряді з громадською організацією “АвтоЄвроСила”. Внести зміни до закону повинні були відразу після новорічних свят. Тепер же про терміни взагалі не говорять.

Разом з тим, нові штрафи і санкції вже діють. При перетині кордону водія євробляхи можуть оштрафувати, а авто конфіскувати.

Нові штрафи і санкції

Конфіскація авто або 170 тис. грн штрафу – це максимальна міра покарання для власника євробляхи. Санкцію можуть застосувати, якщо машину на іноземних номерах розберуть на запчастини або якщо вона перевищила терміни перебування в Україні на 30 днів. Закон дозволяє автомобілю з іноземною реєстрацією перебувати в країні 5-10 днів. П’ять – якщо буде він знаходитися на території однієї області, 10 – двох і більше.

Якщо авто в режимі транзиту затримається в Україні на день, то штраф буде невеликий – 170 грн. А затримка від 20 до 30 днів обійдеться в 85 тис. грн.

Посилено і режим тимчасового ввезення. Якщо іноземець захоче в’їхати в Україну довше, ніж на 30 днів, йому доведеться отримувати тимчасову держреєстрацію. За передачу автомобіля іншій людині винуватцю загрожує штраф 34 тисячі гривень. Стільки ж доведеться заплатити за “таксування” на авто з єврономером.

Право ввезти машину на іноземних номерах залишили і для громадян України. Але тільки для тих, хто проживає за кордоном. У цьому режимі можна ввезти тільки один автомобіль. За кожний наступний треба заплатити заставу в розмірі вартості розмитнення машини.

Штрафувати тепер можуть заочно. За порушення митних правил митники самі надішлють штраф на адресу реєстрації протягом трьох днів після закінчення терміну перебування в Україні. При цьому протокол про адмінпорушення вважається врученим порушнику, навіть якщо людина не живе за адресою, яку вона вказала. Податківці також відразу повідомлять про порушення в поліцію.

Хочуть скасувати акциз і штрафи

В “АвтоЄвроСилі” лобіюють законопроекти №2342 про скасування акцизу і №2345 про скасування штрафних санкцій ще на півроку.

У проекті №2342 пропонується прибрати на 180 днів коефіцієнт віку, щоб зменшити розмір акциз. А з 2021 року і зовсім скасувати збір. Ще один законопроект №2345 пропонує на півроку звільнити від відповідальності власників машин, вантажівок і автобусів з єврономерами. Жодними штрафами такий транспорт не обкладатиметься. У той же час, ці норми стосуватимуться тільки машин, які ввезли в Україну до початку дії згаданих законів.

За словами керівника “АвтоЄвроСили” Олега Ярошевича, законопроекти узгоджені з Кабміном. До середини лютого їх повинна розглянути Верховна Рада.

Якщо штрафи знову відкладуть, це покаже, що закони в Україні нічого не варті, вважає автовласник Ігор Тимофєєв. Він розмитнив свою машину рік тому, коли власникам євроблях надали знижку на акциз і три місяці на розмитнення. Потім повинні були запрацювати санкції, але їх кілька разів переносили. І ось їх знову можуть відкласти і ще більше здешевити розмитнення.

“Зволікати з введенням штрафів не можна, адже це покаже, що в Україні можна наплювати на закони, і тобі за це нічого не буде”, – говорить Тимофєєв.

Але розмитнення авто має бути дешевшим, впевнений він, тоді проблем з євробляхами не буде.

Якщо розмитнення стане довільним, то штрафи можуть бути якими завгодно, вважає співзасновник організації “Доступне авто” Михайло Катрук.

З приводу санкцій, ми не бачимо жодних проблем в розмірах штрафів, якщо буде забезпечене адекватне розмитнення. Якщо будуть довільні податки на хоча б європейські авто, то штрафи можуть бути будь-які. Зараз існує податкова дискримінація – прив’язка розміру податків до віку автомобіля. Ніде в ЄС немає прив’язки акцизу до віку. Але і сам акциз треба скасувати або зробити його уніфікованим”, – зазначає Катрук.

Довідка

Нагадаємо, зараз ставка акцизу визначається за формулою:

Ставка акцизу = Ставка базова × Коефіцієнт двигуна × вік авто

Базова ставка становить 50 євро, якщо у автомобіля двигун об’ємом до 3000 см куб.; якщо понад, то ставка становить 100 євро. Ставка для авто з дизельним двигуном об’ємом до 3500 см куб – 75 євро. Понад – 150 євро.

Коефіцієнт двигуна це об’єм циліндрів, розділений на 1000. Якщо обсяг 2000 куб. см, то коефіцієнт – 2.

Коефіцієнт віку – число років, що минули з року, наступного після року виробництва транспорту. Для нових автомобілів ставка – 1. Для машин старіших, відповідно, 2 і більше. Для всіх машин старіше 15 років коефіцієнт дорівнює 15. Для вантажівок, яким від п’яти до восьми років, коефіцієнт становить 40, старіше восьми років – 50. Цей коефіцієнт і хочуть прибрати на півроку.

Так, акциз на автомобіль 2001 року випуску з об’ємом двигуна як 2200 куб см складе 110 євро. А за чинною формулою з коефіцієнтом віку – 1650 євро.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про українку, яка звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням врегулювати питання з розмитненням автомобілів на єврономерах і показово спалила свою машинучерез загрозу великого штрафу.

Джерело: .segodnya.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь