Виконавців робіт, що застосовують “схеми” не допускатимуть до “Громадського бюджету” Ніжина

 

 

 

 

У ракурсі питання щодо визначення проектів-переможців громадського бюджету 2020 та подальшого їх фінансування ніжинські депутати почали активне обговорення під час засідання сесії міськради 23 січня.

Вже не перший рік за час існування конкурсу депутатів бентежить саме фінансування проектів, які часто мають «підозрілі» суми по конкретним позиціям, від яких залежить кінцевий результат і якість робіт, повідомляє сайт НЕЖАТИН.

Читати по темі:  Що за “схеми” працюють по втіленню проєктів “Громадського бюджету” в Ніжині?

На початку секретар міськради та голова робочої групи Валерій Салогуб зауважив:

“Робоча група удосконалює свою роботу і цьогоріч звернула увагу, на необхідність провести моніторинг середніх ринкових цін. Але це було зроблено на завершальному етапі, коли кошти вже витрачені з бюджету міста. Тож, на засіданні робочої групи було прийнято рішення — далі контроль буде починатись на початковому етапі: аналізуватимуться кошториси й тільки після цього прийматиметься рішення на рахунок виділення коштів з бюджету міста. Звертаючись до виконавців робіт, хочу зазначити, якщо ви навіть виконаєте роботи, вклавши у це кошти, але при перевірці будуть знайдені відповідні недоліки, це не буде фінансуватись з бюджету міста. Робоча група слідкуватиме за цим. Відповідні зміни будуть внесені у положення про Громадський бюджет”.

Висловився також і член робочої групи, депутат Олег Щербак: “Були конкретні випадки, коли перевіряючи кошторис виконавців робіт, які виграли тендер, виявляли розбіжності реальної ціни матеріалу в магазинах, і вказаної їх вартості у кошторисі витрат. Так було по ЗОШ №1. Коли я поцікавився щодо вартості певного елементу ремонту, прозвучала цифра – 600 грн. У той час у магазині ціна на нього була 130 грн. Тож є пропозиція, коли такі факти виявлятимуться, не допускати недобросовісного виконавця робіт до втілення проєктів громадського бюджету надалі, а вносити їх до “чорного списку”. Ініціювати таке рішення має саме робоча група”.

Окрім того звучали зауваження і щодо обрання проектів-переможців. Адже досить часто фіналістами стають проєкти, які вирішують комунальні потреби міста: ремонт огорож, приміщень комунальної власності, і тому подібне. Натомість, депутати вважають, що робоча група має надавати перевагу створенню громадських просторів і проєктам, що покращують туристичну складову, розвиток спорту, культури та корисного дозвілля. Прикладом того є скейт-парк, скульптура Тараса Бульби на вулиці Гоголівській, які не стали переможцями, а реально є чудовими ідеями. І такі ідеї, які мають цікавий зміст потрібно просувати й лобіювати.

Міський голова Анатолій Лінник у свою чергу зазначив, що ініціатори проєктів займаються не лише розробкою і поданням, а також організацією підтримки й голосування. Яким чином це відбувається — питання до організаторів і самих голосуючих. Перевірки на “фейковість” ведеться. Але якщо наприклад школа ініціює проєкт, то організовує і підтримку й вона є відповідно великою.

Депутати погодились, що ці пропозиції треба врахувати у цьому році при визначені переможців.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь