Чому за газ прийшло дві платіжки?

 

 

 

 

Українці повинні щомісяця вносити абонплату на газ. Її розмір залежить від обсягів споживання і регіону. Причому платити потрібно навіть якщо не користуєтеся блакитним паливом.

Про те, як зміняться загальні суми в платіжках і як формують рахунки – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Тарифи підвищили під приводом зниження

Українці з 1 січня вносять абонплату на газ. Якщо раніше витрати на транспортування включали в загальний тариф, то зараз приходять дві платіжки. Одна за газ як товар, а друга за його доставку.

І незалежно від того, чи споживаєте блакитне паливо, так чи інакше доведеться платити за його доставку. Вартість – від 0,28 до 1,99 грн за куб, залежно від регіону. Це на 46% дорожче, ніж минулого року. І вже влітку тариф піднімуть іще на 20%.

Розмір абонентської плати рахується виходячи із споживання за минулий рік (з 1 жовтня 2018-го по 30 вересня 2019-го). Весь газ у кубометрах, які витратили, множать на тариф і ділять на 12 місяців. Те, що вийшло – абонплата.

 

Для прикладу OBOZREVATEL підрахував. як змінювалася вартість блакитного палива для Вінницької області. Варто враховувати, що остання цифра – 7,97 грн – розрахована з урахуванням ціни кубометра + абонплати на один куб. Але якщо минулого року витрачали менше блакитного палива, то і кінцева вартість кубометра може бути меншою.

Що з іншими тарифами

В Україні ще кілька місяців тому скасували граничний тариф на опалення і гарячу воду. Його прийняв минулий Кабмін напередодні виборів. Тоді серед міністрів не було одностайної позиції, чи варто це робити. Логіка в тому, що якщо економічно обґрунтована вартість вища граничної, то збитки підприємств повинні компенсувати з держбюджету. А це мільярди гривень.

Українці зобов'язані вносити абонплату за газ: як зміниться вартість і чому дві платіжки

Замість цього уряд вніс правки до постанов і дозволив підприємствам знижувати ціни на тепло після того, як дешевшає газ. Мовляв, це дозволить на 30% скоротити тарифи. За фактом же це тільки можливість і реалізують її тільки при певному збігу обставин.

Правда, у грудні низка підприємств, як заявив прем’єр Олексій Гончарук, все-таки знизили ціни на Гкал. У Кабміні навели приклади зниження сум у платіжках:

  • по 1-кімнатних квартирах: від 80 грн у Київській області і до 292 грн у Львівській області;
  • по 2-кімнатних квартирах: від 110 грн в Чернігівській області до 435 грн в Дніпропетровській області;
  • по 3-кімнатних квартирах: від 140 грн в Дніпропетровській області до 563 грн у Рівненській області.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь