Слово священика: Неділя після Богоявлення

 

 

 

 

У наших календарях 26 січня є Неділею після Богоявлення, тому за уставом на Богослужінні читається Євангеліє від Матфея (4 глава, 12-17 стихі). Апостол Матфей говорить, що після того, як Іоан Хреститель був відданий під варту, Ісус Христос залишив Назарет і оселився в Капернаумі. Після того як стих глас вопіющого в пустелі, Спаситель починає свою проповідь словами: «Покайтеся наблизилося бо Царство Небесне» (Мф.4:17). Таким чином, збулося пророкування Ісаї: народ, що сидів у темряві, побачив світло велике, і тим, що перебувають у країні й тіні смертній, світло засяяло їм (Іс.9:2).

Для тих, хто перебуває у тіні смертній, Христос є Світлом, що визволяє від гріха і наслідку гріха – смерті. Кожен, хто перебуває у рабстві гріха, той помирає духовно, а щоб сприйняти Світло – Христа, Яке зціляє і спасає, перше, що повинні зробити, це покаятися.

Багато хто хрещений з дитинства ні разу за все життя не покаялися перед Богом, вважаючи що  ніякого гріха не вчинили. І таких християн дуже багато, що думають так: я не вбиваю, може, якщо щось і вкрав, так це не значне. Але хай такий християнин згадає 10 заповідей, і максимум він згадає 4-5, і то останніх. Або є такі, що покаяння зводять до того, що дивлячись на себе в дзеркало говорять: який я негарний, або негарна. Але покаяння є щось більше, ніж словесне визнання своїх негарних вчинків. Покаяння – це внутрішнє зрушення, жагуче бажання не жити так як жив раніше – у гріху.

Слід усвідомлювати, що православне розуміння спасіння ґрунтується на вірі. Але не так як у протестантів, коли наявність віри веде до абсолютного спасіння, або у католиків, де віра обов’язково повинна мати обґрунтування розуму. Православний християнин, сприйнявши віру від почутого, починає застосовувати таку віру на практиці, ділами, і тоді приходить інша віра, не від того, що почув, а від того, що побачив. Тому що Бога можна побачити таким, яким Він є, а не таким, яким ми Його уявляємо. Але початок такого шляху в удосконаленні віри починається з покаяння: Покайтеся, наблизилося бо Царство Небесне.

 

Протоієрей Сергій Чутченко.             

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь