Чому Олег Винник відмовляється їхати до Ніжина

 

 

 

 

Імениті зірки гастролюють великими містами. Чим знаніший артист — тим більший зал хоче. І не просто, щоб зал великий, а щоб він ще й повний був, бо концерт відмінить. Заробить же хочеться побільше. Але виступають і в районних будинках культури.

Як розмістити хор імені Г. Вірьовки у двох гримерках?

— За минулий рік наймасовішими були виступи «Лісапетного батальйону», — підводить річні підсумки директор Ніжинського міського будинку культури Ірина Литвинець. — У грудні дали два концерти. Зал на 417 місць обидва рази був переповнений.

У жовтні виступав Петя Чорний, оце знов збирається. Має приїхати Наталія Валевська, «Хор імені Г. Вірьовки».

Уже побували Ауріка Ротару. Дмитро Андрієць, «Чорний квадрат». Але ж народ хоче Олега Винника. А він не їде. Зала мала, мало заробить. У Прилуках глядацьких місць більше, то там уже не раз був. Та й у нас же неспеціалізоване приміщення. У 1842 році побудували церкву Іоанна Предтечі, у 1958 році її віддали під народний театр, потім — під будинок культури. Переобладнали. А хотілось би типове приміщення, навіть палац культури. Як приїжджають артисти в Ніжин на гастролі, аж незручно: усього дві гримерки. Ось чекаємо хор Вірьовки, з жахом думаю, як я розміщу більше 60 осіб?

Воно, як для своїх колективів, так вистачило б. Сцени 8 на 8 достатньо. А для приїжджих — не дуже.

Не перший рік проводимо благодійні концерти до Нового року. Збираємо гроші на одяг сцени (так називають куліси). Минулого року було 25 тисяч, цьогоріч зібрали 20. А коштує 180 тисяч гривень. І це не з найдорожчих матеріалів!

Постійно піднімаю питання нового приміщення, але я вже 30 років працюю, і все хочуть побудувати. Як сказав наш міський голова: не знайшлося людини, яка проспонсорує таке діло.


Білети на Павла Дворського не розійшлися

А от у Коропі вже ремонт зробили, тільки гастролей зірок поки у планах нема.

— Минулого року до нас приїздили Алла Попова та Іван Ганзера, брати Яремчуки, — перераховує директор будинку культури Наталя Кузьменко.

— 14 січня офіційно відкрили оновлений будинок культури. З 360 крісел залишилося 321. Зате нові більш сучасні і зручні. Старі роздали по сільських будинках культури, бо в них там також біда. На свята, через ремонт, концертів не було, тепер наганяємо. Проводимо «Щасливі зимові вечори» (запрошуємо виступати сільські будинки культури). На День Святого Валентина уже ввосьме заспівають «Коропські зірки». «Паруємо» професійних співаків з непрофесійними, вони виконують по дві пісні, журі визначає переможців. Коропчани настільки люблять цей конкурс, що потім учасники ще дають гала-концерт.

Поки свою програму не виконаємо, гастролі інших зірок не плануємо.

Місцеві, звичайно, чекають Винника (як і в Ніжині), але ж він до нас не приїде. Хочуть так, що кожного року перед Миколаєвським ярмарком розпускають плітки, що Винник буде. А от на Павла Дворського із синами, котрі у 2019 мали дати концерт, білети не розійшлися. Виступ відмінили.


«Без нас жодного концерту!». А заробіток — на банкетах і похоронах


Віктор Срібний за роботою

— Керую двома оркестрами, дорослим і дитячим, — розповідає Віктор Срібним з Куликівки. — У райцентрі і своїх талантів вистачає, навіщо «зальотних» кликати. У дитячому — 12 учасників (з них дві дівчинки). У дорослому — 25. Дівчатка з дитячого грають на блок-флейтах. З них починають усі, а потім за бажанням переходять на інші інструменти. Жоден концерт без нас не обходиться. Можемо і в парку для людей пограти. Слугам народу, або, як я їх називаю, тузам бубновим, наша музика не потрібна. А от прості люди дякують, слухають, радіють. І їм приємно, і нам.

Важко, що ніхто нас не фінансує. На конкурси, концерти в Чернігів і Ніжин — електричкою. Інструменти наші дорого коштують. Шукаємо можливості, як обміняти, придбати. Кому як пощастить, хто за 5 тисяч гривень, а хто і за 20. І це Китай, а не хороша якість. У мене обидва сини військові духовики, як і я. Так у одного інструмент за 9 тисяч євро. Ото хороший!

Заробить нашим оркестрам таланить тільки на банкетах та похоронах. Це правда життя. І я не соромлюсь, так з 4-го класу заробляю. Мій учень он 3500 гривень заробив собі на мундштук {деталь інструмента, яку вкладають до рота). Сам купив. Тепер цінує його, бо кровні витратив. Навіть у сестри забрав чохол для телефону, щоб у нього мундштук ховати. Якби батько купив — не таке цінне.

За своїх вихованців мені не соромно: і в Китаї працюють, і в Київському оперному театрі. Я вже мовчу про Чернігів, Славутич. Куди б не поїхав — скрізь зустріну.

*  *  *

Чи не найбільше гастролей по Прилуках. У лютому Тіна Кароль приїде, у березні —- Ірина Білик. Райцентр постійно з концертами. Курсує областю наш земляк Олександр Порядинський (переможець вокального шоу «Х-фактор»), учасник не одного ТБ-шоу білорус Євген Літвінкович, Іво Бобул та інші.

Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №4 (1758), 23 січня 2020 року

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь