«Безпечне місто» на 1,2 мільйони влада Ніжина довірила компанії без досвіду

 

 

 

 

Реалізація проєкту «Безпечне місто» – як довго до цього йшла ніжинська влада. І ось нарешті почались вони, перші кроки. Та чи все відкрито і прозоро?

Процес прокоментував ініціатор даного проєкту в Ніжині, депутат обласної ради Сергій Охонько: «Ще влітку минулого року ми вибрали два об’єкти: вокзал, де є часом криміногенна ситуація і центральна площа Ніжина, де найбільший рух людей. Тут ми мали втілити проєкт «Безпечне місто», встановивши камери відеоспостереження для розпізнавання облич. Почався процес проєктування і з бюджету міста на нього були виділені кошти. Проте, у мене виникає питання щодо визначення організації, яка повинна його реалізовувати. На мою думку, є достатньо знаних компаній, які можуть якісно втілити даний проєкт. Наразі ж визначена організація з відсутньою репутацією, адже створена вона декілька тижнів тому і є питання до її фаховості. Справа не лише у монтуванні обладнання, а й в обслуговуванні, та наявності гарантійного сервісу. Ми реалізовуємо цей проєкт не на рік чи два, а на довгий час, протягом якого дана організація повинна здійснювати постійний нагляд та контроль проєкта. Мені прикро, що в таких гарних справах та проєктах виникають такі незрозумілі оборудки. Хотів би звернути увагу міського голови та депутатів, адже це тільки перші кроки і хотілось би щоб вони були фахові, зрозумілими для громади й мали довготривалий результат».

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

У свою чергу уважні ніжинці звернули увагу на підозрілі моменти цього процесу. Про це детальніше:

В спільноті «Наш город Нежин» засновник ТОВ «Юасіті» Олександр Андрійченко розмістив пост щодо тендеру по одному з етапів проекту:

«Фактично міськвиконком вирішив розпізнавати обличчя на площі Франка. Добре, нехай так, адже це корисна справа. Проте, не дуже зрозуміло, що саме вони хочуть, і які цілі переслідують. Так як дуже “прозорий” (так вони самі запевняють) міськвиконком не показав умови тендера, ні в одних своїх новинах і словом не згадав про те, що збираються робити. Тендер не було оголошено. Натомість просто опублікували переможця. А мова йде про суму не в 5 000 чи 10 000 грн. Питання на 600 000 грн!!! Як же був обраний переможець? Чому не оголосили тендер? Чому не вибрати компанію, яка має досвід? Чому все робиться таємно? Чому не показати договір? Ніде правди діти то?» – коментує Олександр.

Більше того, підозрілим є саме переможець тендеру. Фірмі, що має назву «ЕЙЧ ВІ ДІ» на момент укладення договору лише півтора місяця. На своєму рахунку вона не має жодної виконаної роботи, То ж, виходячи з цього, можна говорити – досвіду у виконавця даних робіт «нуль». Статутний фонд фірми взагалі смішний – 1000 грн!

«Ось так просто взяти і заплатити їм 600 000 грн??? Дуже сміливі в Ніжині чиновники, – висловлює недовіру владі ніжинець Олександр Андрійченко, і продовжує, – Термін виконання – кінець 2020 року. Оце так – дають нікому невідомій фірмі, що існує кілька тижнів 600 000 грн і чекатимуть до кінця року. ВИ ТАМ у міськвиконкомі ВЗАГАЛІ НОРМАЛЬНІ? Статутний фонд цієї фірми – 1000 грн. Ви через суд максимум можете отримати від ТОВ не більше ніж статутний фонд. Ви такі довірливі або зацікавлені?»

У міськраді поки що публічно на це відповідь не дали. Ніхто не бачив цих проєкт, на загальних засіданнях в стінах міської ради це не обговорювалось, журналістів для висвітлення даного питання не запрошували.

І хоча рух вперед почався, влада має розуміти, що громада в Ніжині стала більш свідомою, і люди звертають увагу на підозрілі «рухи» в бюджетних питаннях. Маємо надію, що наступні реалізації етапів проєкту будуть більш прозорі, аби ніжинці мали чітке розуміння того, що відбувається і куди вкладаються кошти податків населення.

Доповнення: Коли стаття вже вийшла, до нас надійшла інформація, що на даний проект вже витрачено більше  1,2 млн. грн, адже вартість кожного з об’єктів становили більше 600 000 грн.

Підготувала Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь