Інформує виконавець робіт у Ніжині по проекту “Безпечне місто”

 

 

 

 

Тема “Безпечного міста” за останній тиждень стала досить актуальною для жителів Ніжина. У соцмережі Фейсбук точаться суперечки та обговорення, щодо виконаців робіт по даному проекту. Аби прокоментувати і роз’яснити ситуацію до журналістів звернувся керівник технічного відділу компанії “КОБІ”, ніжинець Сергій Гаврилей, сертифікованим ділером-інсталятором якої є переможець тендеру, виконавець робіт  компанія ТОВ “ЕЙЧ ВІ ДІ”.

Текст наданий Сергієм Гаврилеєм:

У 2017 році в Чернігівській області введена в дію розгалужена система відеоспостереження за публічним порядком під назвою “Безпечне місто”, мета якого полягає у поєднанні сигналу сотень відеокамер, розташованих не тільки в обласному центрі, а й у кожному з районів.

Система «Безпечне місто» побудована на програмному забезпеченні САМАР, яке цілодобово розпізнає: номери, марку, колір транспортних засобів; обличчя пасажирів та водія; швидкість авто; спрацьовує на перевищення звукового бар’єра (вибух, крик); залишені без нагляду предмети та ще виконує багато інших функцій.

Вся ця інформація зберігається на серверах, які розміщені в ситуаційних центрах ГУНП.  Система налаштована таким чином, що коли спрацьовує сигнал «тривоги», оператор бачить, що відбулось та висилає служби відповідного реагування. Водночас, на планшетах поліції з’являється інформація про випадок – чи то власник авто, чи дані розпізнаної особи, яка є в розшуку.

 

Ознайомившись с даною інформацією, ви вже самі можете оцінити її масштабність та значущість. Безпека життя кожної людини – це найцінніше і, на нашу думку, в це ВАРТО вкладати гроші.

Нещодавно в Ніжині заговорили про встановлення такої системи, і, з боку жителів, замість схвалення, почалося якесь дивне обурення. Чи дійсно це нам не потрібно, чи, все-таки, щось тут не те?!!!

Все почалось із запитань Олександра Андрійченко в спільноті «Наш город Нежин»: «Фактично міськвиконком вирішив розпізнавати обличчя на площі Франка. Добре, нехай так, адже це корисна справа. Проте, не дуже зрозуміло, що саме вони хочуть, і які цілі переслідують? Так, як дуже “прозорий” (так вони самі запевняють) міськвиконком не показав умови тендера, ні в одних своїх новинах і словом не згадав про те, що збираються робити. Тендер не було оголошено. Натомість просто опублікували переможця. А мова йде про суму не в 5 000 чи 10 000 грн. Питання на 600 000 грн!!! Як же був обраний переможець? Чому не оголосили тендер? Чому не вибрати компанію, яка має досвід? Чому все робиться таємно? Чому не показати договір? Ніде правди діти то?»

Для початку цікавимось цією людиною і знаходимо інформацію, що О.А. має пряме відношення до ТОВ «Юасіті», яке надає увесь спектр телекомунікаційних послуг, включаючи й широкосмуговий доступ в Інтернет, телефонію, цифрове телебачення тощо. Відповідно до цього можемо зробити висновок, що О. Андрійченко має власний інтерес до участі у цьому процесі і, зовсім, не безпека містян його турбує, а неможливість заробити гроші.

Вивчаємо інформацію далі.

До 2019-го року в місті було встановлено 20 камер різних виробників, з різним функціоналом. Камери офіційно не обслуговувались, гроші на ремонт та розвиток системи не виділялись. Частково була надана можливість для моніторингу ситуаційним центром в ГУНП в м. Чернігові, але хто і який мав доступ до зібраної інформації нам не відомо. Відразу пригадується інформаційний бум про Чеських програмістів, які безкоштовно зробили для держави сайт реєстрації транспорту зекономивши для держави 16 млн євро….   І з якого (сайту) за декілька днів було вкрадено базу зареєстрованих користувачів.. їх особисті та фінансові дані. 

Перевіряємо інформацію на Dozorro, щодо начебто не оголошеного тендеру. Знаходимо наступну інформацію.

Тендер оголошений виконкомом Ніжинської міськради від 17 січня 2020 року, переможець – компанія ТОВ “ЕЙЧ ВІ ДІ” Код ЄДРПОУ  43332848

Серед видів діяльності якої:

33.13 (Ремонт і технічне обслуговування електронного й оптичного устаткування); 

33.14 (Ремонт і технічне обслуговування електричного устаткування); 

43.21 (Електромонтажні роботи);

43.29 (Інші будівельно-монтажні роботи); 

46.51(Оптова торгівля комп’ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням);

62.01 (Комп’ютерне програмування); 

71.20 (Технічні випробування та дослідження).

 

Переможець є сертифікованим ділером-інсталятором групи компаній KOBI, яка є українським розробником програмного забезпечення САМАР та дистриб’ютором TМ ZetPRO. www.kobi.ua. Саме тієї компанії, яка об`єднує всю країну в мережу “Безпечне місто”. На даний час, це міста та райони Житомирської, Рівненської, Чернігівської, Київської, Запорізької, Івано-Франківської, Тернопільської, Сумської, Полтавської та Одеської областей.

 

Загалом проєкт “Будівництво системи відеоспостереження для розпізнавання обличчя на площі ім. І. Франка в м. Ніжин, Чернігівської області” обійдеться місту в 636 000 грн, це сума з проектуванням, проведенням експертизи кошторисної частини проектної документації (тобто вартості обладнання, матеріалів, роботи відповідають вимогам чинного законодавства в частині цільового використання бюджетних коштів), технаглядом, авторським наглядом, роботу яку Замовник, виконав самостійно.

В кошторисах до договору підписаного між  Управлінням житлово-комунального господарства та будівництва Ніжинської міської ради та ТОВ “ЕЙЧ ВІ ДІ” на суму 590 167 грн  розписано перелік робіт, які повинен виконати виконавець.

З цієї суми 125 527 – це податки, 387 200 грн.  – саме обладнання та устаткування – та вартість робіт по підключенню та налаштуванню – 99 629 грн.

В переліку обладнання бачимо 6 сучасних відеокамер, з них дві з можливістю розпізнавання облич, системи безперебійного живлення, відеореєстратори, сервер, монітор для кімнати чергового міського відділу поліції,  мережі та підключення до ПЗ САМАР.

Де тут зрада?? Те що ніхто не спромігся зробити запит в міськвиконком і оцінити витрати та об’єм робіт»??

В міськвиконкомі відкрито надали нам вищезазначену інформацію, отже, приховувати нічого.

 

Коментар Ю.В.Єрмольєва: ТОВ «ЕЙЧ ВІ ДІ»:

“Ми не перший рік на ринку телекомунікацій. Раніше ми працювали під іншою організаційно-правовою формою. Всі наші співробітники пройшли навчання і мають сертифікати на використання ПО САМАР, яку ліцензувала Держслужба спецзв’язку і захисту інформації України. Тобто система, яку встановлює та налаштовує ТОВ “ЕЙЧ ВІ ДІ”, має високий рівень безпеки і інформація з неї не може бути використана різними зловмисниками. Усі отримані дані підтверджують копії сертифікатів. Звертаю увагу коментаторів, на те, що згідно з законодавством України, підрядник отримує гроші ТІЛЬКИ після закінчення та підписання актів виконаних робіт. По даному об’єкту, всі роботи ведуться за власний кошт.  Запрошуємо представників ЗМІ перевірити, як ведуться роботи та власноруч оцінити результати. Я вважаю, що за тиждень, два все буде готово і ви особисто побачите нащо здатна система БЕЗПЕЧНЕ МІСТО та ПЗ САМАР.”

 

Коментар О Вихристюка: Директор групи компаній «KOBI»:

“Високі технології та штучний інтелект вже служать людям.”
Система БМ СУТО Українська розробка, над якою працюють Українські програмісти. Вона використовується органами правопорядку в багатьох містах та регіонах країни. Ми створюємо єдину мережу, інтегровану в програмні комплекси Поліції. Це передовий досвід, який використовують в США, Великобританії та Китаї. Це не просто камери, які транслюють відеокартинку, — це цілий аналітичний комплекс. Донедавна ми таке бачили тільки в кіно. Система має велику здатність до масштабування та розвитку. Можна влаштовувати «тривожні кнопки» на зупинках транспорту чи в закладах освіти, відслідковуючи сторонніх осіб. Також можна контролювати рух дітей без супроводу дорослих, які виходять зі школи чи садочку… Наразі проходять тестування, з метою навчити систему розпізнавати емоційний стан людини по зовнішнім ознакам. Система матиме змогу реагувати на сльози, чи погане самопочуття дитини.

Шановні жителі міста, давайте, перш ніж робити поспішні висновки, навчимося вивчати та аналізувати інформацію. Так, в наш час складно довіряти людям, а особливо тим, хто при владі. Та і безумно не можна також казати, що щось нам не потрібно, адже буває так, що хтось каже певні речі задля своєї певної вигоди. Ця система однозначно потрібна нашому місту. Підтримаймо чи хоча б прийдемо на зустріч і поставимо питання, які нас цікавлять, а не будемо просто у Фейсбуці писати некомпетентні коментарі та розносити плітки. Що було, бачили і тд…

Просимо вас з розуміння віднестися до влаштування «Безпечне Місто» в вашому місті.. ”.

З вищевказаного бачимо, що по двох проектам, які коштують понад 1,2 млн гривень, організація-виконавець має намір зустрітись з громадою та відповісти на всі питання. Питання лише в тому, чи потрібно це міській владі, і чи зможе вона організувати дану зустріч?

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь