У Ніжині побачила світ перша в Україні збірка ассирійських казок

Ніжин на Чернігівщині є рідним для багатьох культур — української, білоруської, польської, грецької, єврейської та ассирійської. Представники цих народів здавна проживали в місті, розвивали його економіку та культурне життя.

Скажімо, знамениті ніжинські огірки з’явилися саме завдяки грекам. А ось щойно у Ніжині побачила світ і перша збірка ассирійських казок. Автор передмови та редактор видання Євген Луняк наголошує, що це унікальна подія — перша в Україні збірка ассирійських казок. Євген Миколайович зазначив, що під час роботи над книжкою він поринув у глибини мудрості ассирійського народу — одного з найстаріших та наймудріших народів світу.

Упорядник казок — Борис Іонанов — виконав титанічну працю. До збірки ввійшли народні казки ассирійців, які мешкають у різних країнах, зокрема й на території сучасної України. Зразки усної народної творчості, що ввійшли в книжку, століттями передавалися з вуст у вуста. І от тепер він, нащадок прадавньої ассирійської культури, зафіксував їх в одній збірці. Тексти тематично складають три групи: чарівні казки, казки про тварин і рослини, повчальні казки про людей.

Чернігівська область.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь