За ініціативи міського голови Чернігова Владислава Атрошенка (на знімку) зібралася позачергова сесія міської ради для обговорення питання, зумовленого змінами в оплаті послуг із постачання та розподілу газу.

На початку обговорення Владислав Атрошенко наголосив, що суть питання — не в кількості платіжок, а в тому, що вперше в історії України пропонується вносити фактично авансом платежі за неспожитий газ. Водночас розраховують їх за правилами, які в сучасних кліматичних та економічних умовах призводять до значних переплат, а різниця потім споживачеві не повертається. «Неприйнятною є будь-яка методика, що в кінцевому рахунку має на меті виставлення платіжок, які не відповідають реальному споживанню за попередній місяць. Людина повинна платити тільки за реально спожите — це правило, що діє в усьому світі. Будь-які інші порядки, хоч би чим вони були визначені, є лукавством», — підкреслив він.

А за два дні до сесії міський голова поширив свою позицію: «Багато громадян, які з різних причин взагалі вимкнули опалення, отримали нараховані платежі за газ. Вони обурені, бо не споживали блакитного палива, але мусять платити за нього. І це абсолютно справедливе обурення, яке я, як міський голова і як громадянин, підтримую».

На сесії виступили не тільки депутати, а й регіональний представник НКРЕКП у Чернігівській області Олександр Тимошенко, комерційний директор ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко та член спостережної ради ПАТ «Облтеплокомуненерго» Олег Ємець. Наслідком сесії стало звернення до керівництва держави, в якому, зокрема, йдеться: «Із січня поточного року плата нараховується не за фактичні обсяги споживання газу в межах приєднаної потужності об’єктів споживання, а за штучно визначені обсяги споживання в межах річної замовленої потужності об’єктів, що розраховуються, виходячи з обсягів споживання природного газу за попередній «газовий рік» (пункт 2 глави 6 змін до Кодексу газорозподільних систем, затверджених Постановою НКРЕКП № 2080). Нині періодом для розрахунку річної замовленої потужності об’єктів споживання та, відповідно, плати за послуги з розподілу газу визначено період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. Такий підхід є необ’єктивним, недоцільним та спричиняє низку проблемних питань, які потребують негайного вирішення».

Депутатів обурює, що через впровадження заходів з енергозбереження та теплу зиму споживання газу бюджетними закладами Чернігова за період з жовтня 2019 року по січень 2020 року порівняно з жовтнем 2018 року — січнем 2019 року скоротилось на 18 відсотків (з 106,3 тис. м куб до 87,4 тис. м куб), проте для нарахування плати за розподіл газу застосовуються попередні збільшені обсяги споживання. Точно так і для населення. Сесія Чернігівської міської ради просить керівництво держави терміново скасувати постанову НКРЕКП та запровадити механізм нарахування плати за фактичні обсяги споживання.

Чернігів.

Фото Віктора КОШМАЛА для .golos.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram