Громада Ніжина питала у мера про наболіле: чи задовольнили відповіді

 

 

 

 

7 лютого міський голова Анатолій Лінник звітував перед громадою Ніжина. Майже годину очільник міста зачитував текст про зроблене ним та його командою протягом року. Звіт супроводжувався презентацією. Після чого все перейшло в формат «питання-відповідь».
Очільник міста зосередив присутніх на першочергових задачах, які ставив перед собою і по яких є відповідні результати. Це зокрема: Оптимізація структури міського управління, Формування команди професіоналів-управлінців, Розробка і реалізація статуту міської громади, Організація діяльності влади на принципах: прозорості, відвертості та підконтрольності громади, Розробка стратегічного плану розвитку міста Ніжина за участю громади.
У ракурсі звіту по даним пунктах міський голова перерахував проведені заходи на рівні міста, у різних сферах за попередній рік. Про їх вплив на розвиток міста може судити громада: чи стало жити в Ніжині комфортніше та чи здобуло місто перспективи?
Дослівний звіт буде згодом оприлюднений на сайті міськради, посилання на який буде оприлюднено й на нашому ресурсі.
Після майже годинного зачитування звіту, 15 хвилин було відведено на звіт роботи депутатів ради, який оголосив секретар міськради Валерій Салогуб. Серед ключового було відмічено, що минулого року були оформлені документи щодо об’єднання Ніжинської ОТГ. Окрім того в минулому році була затверджена стратегія розвитку Ніжина, а наприкінці року прийнята перша в області антикорупційна програма.
Найцікавішою ж частино засідання стали питання від громади. Найактуальніші з них висвітлюємо:

З якою метою зливають воду у річці Остер?
Ці роботи проводять згідно з регламентом. У даному випадку є мета поставлена Ніжинським водним господарством очистити річку від мікроорганізмів.

Чи є надія створення муніципальної аптеки по вулиці Космонавтів?
Частково мета надавати медичні послуги жителям мікрорайону Космонавтів, за місцем проживання, виконана – відкрито амбулаторію сімейної медицини. Сподівались, що на її території буде відкрито аптечний кіоск. Звертались до аптечних мереж, але отримували відмову у зв’язку з неприбутковістю. Щодо відкриття муніципальної аптеки, таку плануємо створити на території єдиного медичного містечка. Проте і в таких умовах їй доведеться конкурувати з рештою приватних аптек, аби не буди збитковою.

Коли одиноких людей похилого віку привозять до міськлікарні, у них нема можливості самій купити собі ліки, адже пізній час доби, а персонал лікарні не завжди погоджується допомогти у купівлі. Чи можна вирішити це соціальне питання?
Питання актуальне. Будемо унормовувати. Якщо потрібно ліки людині, яка не спроможна сама сходити в аптеку, перебуваючи у тяжкому стані, звісно потрібно, щоб в лікарні персонал завжди міг допомогти. Відповідне доручення надане генеральному директору НМЦЛ ім. М. Галицького Олександру Костирко.

Минулого року депутатами була прийнята стратегія розвитку Ніжина, і в її розробці взяли участь близько сотні ніжинців, були залучені й провідні експерти. Складається враження, що досі практично жодного стратегічного напрямку не було профінансовано. Тож які наразі є зрушення в даному плані?
У звіті я наголошував, що наразі у контексті виконання стратегії зроблені відповідні кроки. Один з найголовніших — відкриття ЦНАПу шляхом співфінансування по європейській програмі. Окрім того є вклади з бюджету у розвиток туризму та молодіжної політики. Стратегія виконується поетапно. У цьому кварталі збиратиметься робоча група по даному питанню, яка обговорюватиме вже зроблене і подальші кроки. На жаль, радою не завжди підтримується фінансування стратегічних проєктів рішень.

У Ніжині не виконується Закон України щодо безкоштовного проїзду інвалідів 2-ої групи. Натомість така практика існує в інших містах України. Чому ж в Ніжині ця категорія людей платить на рівні з пенсіонерами?
Як це часто буває: пільги та закони гарантує держава, але їх фінансування лягає на місцеві бюджети. У Ніжині зараз бездотаційно та безкоштовно у громадському транспорті перевозять 8 категорій. Проте зробити для всіх пільгових категорій безкоштовний проїзд не є можливим, бо ж це великі фінансові обсяги, і дефіцитний бюджет міста не потягне. Тому наразі лише інваліди 1-групи мають безкоштовний проїзд. В решті міс України, за наявності муніципального транспорту таку можливість мають і решта груп.

Яка перспектива побудови спортзалу в ЗОШ №10?
Дійсно, є критична потреба відкриття в ЗОШ №10 спортзалу, адже вона обслуговує великий мікрорайон і є однією з найбільших шкіл. Можливість будівництва спортзалу розглядалась по аналогії ЗОШ №9. І наразі це питання залишається актуальним. Як тільки потеплішає, завершимо будівництво спортивного багатофункціонального майданчика на території навчального закладу.

Чому нема депутата по кругу №22 (район ЗОШ №12)?
По даному округу має працювати депутат Максим Білоусенко. Та він вже як півтора року не відвідує сесійних засідань. Працює він у Держбюро розслідувань. До нього було направлене відповідне звернення щодо діяльності його як депутата, але реакціїне послідовало. Скласти ж повноваження депутата він може лише за власним бажанням, максимальний вплив з нашого боку був зроблений.

Коли з’явиться тротуар по вулиці Широкомагерській від ЗОШ №5 до ЗОШ №10?
Тротуар є лише частково на даному відрізку дороги. В поточному році передбачено близько 1 млн грн на тротуари. Будемо визначати, де зробити їх першочергово.

Який наразі результат робіт по водовідведенню на вулиці Незалежності?
Почали роботи у цьому напрямку в минулому році. Зважаючи, що зима тепла, продовжуємо їх наразі аби оперативно встигнути завершити. Окрім того вже зараз ситуація набагато краще і тих заплав води, що були раніше, нема.

Що вирішено по приєднанню Переяслівки до Ніжинської ОТГ?
Громада села Переяслівка ще з 2016 року була позитивно налаштована до об’єднання з Ніжинською ОТГ. Така позиція збережена і до сьогодні. Пізніше, згідно з законом, мають бути проведені громадські слухання. По їх результатам Ніжинрада буде приймати рішення, і гадаю воно буде позитивним.

Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь