Секрети виховання. Як ефективно спілкуватись зі своєю дитиною?

Тема взаємовідносин і батьків стара як світ. Але з плином часу не минають проблеми у вихованні, не зменшується кількість питань з цього приводу.

Звичайно, виховання – процес природній, тому здебільшого ми орієнтуємось в ньому на свою інтуїцію і попередній життєвий досвід. Кожна сім’я хоче виховати дитину, яка буде максимально пристосована до життя в соціумі.

Як і більшість читачів цієї статті, я – мама. Моїй доньці зараз 14 років, і я прекрасно розумію ті відчуття безсилля і відчаю, які можуть виникати при спілкуванні з підлітком. Але спробувавши багато різноманітних способів, я знайшла ті, що допомогли врешті-решт покращити наші стосунки і досягти взаєморозуміння з обох сторін.

Звичайно, до кожної дитини треба шукати індивідуальний підхід, бо всі ми різні. Але є універсальні поради і методи, які створені з врахуванням тих психологічних особливостей, які притаманні саме підлітковому віку. Протягом деякого часу я буду ділитись з вами дієвими методами зворотнього зв’язку і поясню, як саме вони зможуть покращити відносини з тінейджером.

Зворотній зв’язок – це те, як на вас реагує зовнішній світ. Наприклад, якщо ви доторкнулись до гарячого, біль якраз і буде зворотнім зв’язком, який повідомить вам, що гарячі предмети небезпечні. Як це можна перенести на сімейні відносини? Давайте уявимо ситуацію, знайому багатьом – підліток не виконує ваших прохань, або регулярно робить щось неправильно. Ви критикуєте, повторюєте сто разів, доводите себе до точки кипіння, а дитина в цей час відчуває себе повною нездарою і намагається захищатись від нестерпних переживань будь-яким способом. Така реакція повторюється регулярно, і стосунки псуються все більше. Найпростіший вихід – зупинитися.

Перестаньте акцентувати свою увагу на поразках і невдачах дитини, більше хваліть і помічайте успіхи і найменші досягнення. Завдяки цим простим діям дитина стане впевненішою і бажання старатись і робити краще будуть тільки зростати. Обидва, описані вище варіанти спілкування являються зворотнім зв’язком, але який різний ви отримаєте результат! Ви зможете за недовгий час впевнитись в дієвості цього методу,якщо використаєте його на власному досвіді.

Якість спілкування здатна зробити ваші відносини як повними образ і розчарування, так і радісними і довірливими. Помилки у вихованні дитини впливають на її уявлення про себе, впевненість в собі як людини, так і вас як хороших батьків. В наступних статтях я розповім, які є основні форми зворотнього зв’язку і як вони можуть впливати на стосунки між батьками і дітьми.

При виникненні труднощів і проблем у спілкуванні чи вихованні дитини, розумним рішенням буде звернення до спеціаліста.

Якщо у вас залишились питання – запис на консультацію по телефону 0680735195, Тетяна.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь