Підліток у суді позбавив чоловіка батьківських прав та отримав змогу вчитися за кордоном

 

 

 

 

16-річний позивач обвинуватив батька у безвідповідальності та байдужості щодо сина.

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області розглянув та задовольнив позивні вимоги по цивільній справі за позовом 16-річного підлітка про позбавлення батьківських прав свого батька. Про це повідомляє прес-центр Судової влади.

Позивач звернувся до суду з позовом про позбавлення відповідача батьківських прав, у зв’язку з тим, що батько з моменту народження не проявляв інтерес до сина, до того ж, оспорював батьківство відносно нього. Як зазначив підліток: «батька в його житті ніколи не існувало. Всі дитячі злети та падіння, отримання освіти, самоусвідомлення як особистості завжди минали без батька, який безумовно в свій час був йому дуже потрібний».

Більше того, коли юнак вступив у навчальний заклад республіки Польщі, зателефонував до батька та просив надати йому дозвіл на тимчасовий виїзд за межі країни, однак останній відмовив та заборонив в подальшому до нього телефонувати. Однією з причин такої відмови було не бажання в майбутньому сплачувати аліменти в період його навчання за кордоном.

Як повідомляється,відповідач був проти позбавлення його батьківських прав.

Прилуцький міськрайонний суд, дійшов висновку про доведеність свідомого та систематичного ухилення від виконання відповідачем батьківських обов’язків щодо неповнолітнього сина, тому задовольнив позов юнака, як такий, що відповідає «якнайкращим  інтересам дитини».

Рішення законної сили не набрало та може бути оскаржено до апеляційному інстанції.

Прес-служба також інформує, що, згідно пункту 2 частини першої статті 164 Сімейного кодексу України, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини.

Стаття 165 Сімейного кодексу України встановлює право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав дитини, яка досягла 14 років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Теплодарський міський суд Одеської області позбавив батьківських прав батька 11-річного сина та стягнув з відповідача аліменти на утримання дитини.

Джерело: sud.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь