В Раді знову «дискримінують чоловіків»: законопроєкт

 

 

 

 

Депутати хочуть покращити становище жінок, традиційно забуваючи про чоловіків.

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроєкту №3069 «Про внесення змін до Розділу XV “Прикінцеві положення” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо забезпечення відновлення права жінок на заслужену пенсію».

Авторами якого стали народні обранці із депутатської групи «За майбутнє» (до її складу входить 23 позафракційних народних депутатів-мажоритарників). Законопроєкт покликаний забезпечити виконання закріпленого статтею 46 Конституції України обов’язку влади щодо гарантування громадянам країни права на соціальний захист.

Передумови

В пояснювальній записці сказано, що до народних депутатів України неодноразово звертаються виборці з проханням посприяти вирішенню проблемної ситуації, що виникла у зв’язку з тим, що під час так званої пенсійної реформи Уряду Миколи Азарова у 2011 році одночасно з підняттям пенсійного віку для жінок до 60 років було добровільно-примусово достроково відправлено на пенсію за віком жінок, яким виповнилося 55 років, що при цьому мали не менше 30 років страхового стажу та за умови звільнення з роботи.

Часто вказана категорія громадян України вимушено йшла на пенсію, адже їх скорочували роботодавці в першу чергу, а в центрах зайнятості знімали з обліку.

При цьому, у зв’язку з тим, що при виході на пенсію таким жінкам встановлювалася пенсія, розмір якої зменшувався на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію, більшість їх опинилися за межею бідності. На 2011 рік пенсію їм нарахували в середньому 945 грн, прожитковий мінімум на кінець того року складав 953 грн, а мінімальна зарплата 1011 грн.

Депутати вказують, що посилює негатив цієї ситуації те, що з того часу відбулося безпрецедентне зростання тарифу на електроенергію, ціни природного газу і, відповідно, тарифів на житлово-комунальні послуги, значно зросли ціни на всі товари і послуги, втричі знецінилася гривня.

Зміни

Законопроєктом пропонується доповнити Розділ XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пропонується прописати, що жінкам, які скористались правом дострокового виходу на пенсію за віком, після того як їм виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи, встановлюється пенсія в розмірі не менше прожиткового мінімуму.

Крім цього, пропонується передбачити, що у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищується розмір пенсії. Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму.

Відзначимо, законопроєкт стосується виключно жінок. Така ж опція стосовно чоловіків відсутня.

Микола Шевчук для bastion.tv

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь