Грoмaдa Мукачева повернула собі всю газову мережу. Чи зможе Ніжин? Думки депутатів

 

 

 

 

Платіжки за транспортування газу збурили все населення України. Більшість людей навідріз відмовляється платити по ним, адже вважають недопустимим сплачувати щомісячно за те, у самі колись вклали немалі кошти.

Поки деякі міста і загалом влада України лише розмислюють над тим, як діяти в даній ситуації, у Мукачеві швидко було прийняте важливе рішення на користь населення. Громаді було повернуто в управління всю газову мережу.
За таке рішення на позачерговій сесії Мукачівської міської ради проголосувало 34 депутати, повідомляє НЕЖАТИН.

Цим рішенням депутати повернули територіальній громаді міста Мукачево та передали на позабалансовий облік управлінню міського господарства Мукачівської міської ради майно підвідної газової мережі, а саме: вуличні газопроводи протяжністю 64,148 км; споруди ГРП – 1 шт.; ШРП – 49 шт., КСС – 20 шт.
Раніше воно безоплатно було передане на баланс Мукачівській філії ВАТ «Закарпатгаз» за рішенням 44-ї сесії 5 скликання Мукачівської міської ради від 30 квітня 2009 року.

Така передача газових мереж на баланс міста робиться заради недопущення необґрунтованого та безпідставного безоплатного використання майна (підвідної газової мережі) територіальної громади та з метою ефективного їх використання в інтересах мешканців міста.
Слід зауважити, що це рішення викликало неабиякий резонанс не тільки в Закарпатті, а й у всій Україні.
Рішення Мукачівської міськради назвали прецедентом, який може поширитися на інші міста та зруйнувати «сірі газові схеми».
Зазначимо, що в Ніжині також депутати роздумують над цим питанням.

Читати по темі: Газопроводи хочуть повернути у власність ніжинської громади

Свою думку з цього приводу має депутат Чернігівської обласної ради Сергій Охонько:

«Робити такі кроки треба дуже виважено та далекоглядно. Перед тим, як приймати подібне рішення у Ніжині, я б почекав і подивився, чим все закінчиться. Адже забрати не мережі у власність громади – не проблема (якщо у Мукачеві це вийде, то і у нас теж в будь-який час, при політичній волі міської влади) якщо це законно. Але є питання: Хто ці мережі буде утримати в належному стані? Тому давайте подивимося чим все там закінчиться, проаналізуємо всі «плюси» і «мінуси», а потім і самі визначимося. Тим паче, поки що це питання не є особливо проблемним для міста. У будь-якому випадку громада повинна мати з цього позитивні наслідки, а не негатив і дискомфорт».

Дану ситуацію журналістам також прокоментував депутат Ніжинради Анатолій Сліпак:

«Питання не просте, і треба бути фахівцем, щоб дати правильну відповідь. Звісно, для початку треба дослідити, чим закінчилась історія Мукачева: це так і залишилось декларацією, чи мало продовження в діях. Окрім того, треба враховувати, що є трубопроводи, що побудовані коштом населення, чи коштом міста і потім безоплатно передані приватному постачальнику. Є трубопроводи власником яких є держава. І наразі не зрозуміло, за яким механізмом нараховується плата за транспортування газу. Треба дати відповідь і на питання хто буде обслуговувати мережі, якщо їх забрати в комунальну власність, і багато чого ще.Має бути фаховий аналіз і тоді можна вже планувати, як повернути ці мережі громаді, адже на якій основі приватна структура отримує прибутки коштом державних мереж і тих, у які населення вкладало свої кошти? Монополіста треба обмежувати, хоча б на місцевому рівні, якщо цього не робить держава. Люди не повинні платити за необґрунтовані платежі”.

Про намагання міськради змінити ситуацію у минулому розповів Дмитро Тимошик:

«У 2017 році наша фракція підготувала аналогічне рішення про повернення у власність громади міських газових мереж з подальшим створенням міської обслуговуючої компанії, яка б взяла їх на баланс. Це рішення виникло у відповідь на спроби включити плату за обслуговування мереж у платіжки за газ. Щоб ви розуміли, у свій час мережі були передані на позабалансовий облік держаному тоді підприємству. Позабалансовий облік означає, що то не їхня власність, адже у них на підприємстві воно лише обліковується. Потім держава — це Ніжинське УГГ приватизувала їх, й так виникла приватна компанія «ЧернігівГАЗ». А міська власність якимось чином опинилась серед майна цього підприємства. Як і чому, і які у них є документи на нього? – мені не відомо. Той наш проект рішення не був підтриманий на комісії по ЖКГ та міською владою й так не був винесений на розгляд сесії, і він досі рахується як проект рішення на розгляді. Основна причина чому рішення не прийняте  необхідність створення свого обслуговуючого підприємства, яке б відповідало за газові мережі».

А що думають ніжинці на цей рахунок?

[poll id=”56″]

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь